Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз Україні: реформи підтримаємо


Київ – Євросоюз не готовий говорити з Україною про асоціацію, допоки Київ не сформує новий уряд і вертикаль влади, прозорі і відкриті для суспільства. Але, враховуючи серйозну фінансову й економічну кризу, ЄС готовий підтримати Україну грошима. Також у Брюсселі готові допомогти українцям реформувати економіку, правосуддя і сектор безпеки. Так пояснила новій українській владі та громадянському суспільству Верховний представник ЄС з питань закордонної політики і політики безпеки Катрін Аштон під час нинішньої поїздки до Києва.

Букет квітів Небесній Сотні Майдану і домовленість з новою українською владою щодо порятунку ледве живої економіки України – це дві акції, що на них акцентувала увагу сама Катрін Аштон на прес-конференції в Києві.

Щоправда, для порятунку економіки новій владі доведеться довести свою здатність працювати публічно і прозоро і проводити рішучі реформи, наголосила Верховний представник ЄС з питань закордонної політики.

«Мені здається, надзвичайно важливо, що люди в усій країні бачать, що державні інституції працюють, і працюють для людей. Для мене було корисно поспілкуватися з людьми, які раніше сподівались, а тепер готові проводити реформи, щоб змінити країну. Це стосується як політиків, так і громадського сектору. Моє прохання до них – працюйте разом», – зазначила Аштон.

Ніхто не дасть грошей, щоб за нас щось побудувати. Це буде допомога для фінансової стабілізації і валютного боргового забезпечення
Володимир Лановий
За її словами, Україна може отримати фінансову підтримку у вигляді короткострокових позик і довгострокових кредитів. Що це означає, слухачам Радіо Свобода пояснив президент Центру економічних реформ Володимир Лановий: «Європейці даватимуть гроші відповідно до нагальних потреб України. Наприклад, треба мільярд доларів заплатити за газ, тож європейці будуть давати позику під цю гостру потребу. Але такі позики мають складатись в єдиний пакет, тому що ці позики мають погашатись не у короткостроковому, а у довгостроковому періоді і між ними буде певна кореляція. Але ніхто не дасть грошей, щоб за нас щось побудувати. Це буде допомога для фінансової стабілізації і валютного боргового забезпечення».

Катрін Аштон також зауважила, що в ЄС розуміють, наскільки важливо для України зберегти нормальні відносини з Росією. Євросоюз сподівається, що росіяни не загострюватимуть ситуацію в Україні.

Перебуваю у контакті з Лавровим. Ми говорили про незастосування сили в Україні, щоб вона залишалась цілісною країною
Катрін Аштон
«Я перебуваю у контакті з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Ми говорили про незастосування сили в Україні, щоб вона залишалась цілісною країною і щоб була збережена її територіальна цілісність», – наголосила Аштон.

Росія vs ЄС vs Україна: хто допоможе Києву?

Верховний представник ЄС з питань закордонної політики пообіцяла, що Євросоюз підтримуватиме реформи правосуддя і системи безпеки України. Голова ради «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор Когут вважає це надзвичайно важливим чинником подальшої співпраці між Україною і ЄС та Україною і Росією. Адже російські керівники продовжують розпалювати сепаратистські настрої на півдні і сході України, зазначив Когут.

Допомога ЄС – як нам реформувати правоохоронну систему, систему безпеки, є доречною
Ігор Когут
«Підгодовані попередньою владою і у великій кількості формування у системі МВС нині представляють собою надмірну кількість людей, яких готували не обороняти Україну від зовнішніх загроз, а боронити країну від внутрішніх чинників. Тож допомога ЄС, у тому числі консультативна – як нам реформувати правоохоронну систему, систему безпеки, є доречною», – зазначив експерт у розмові з Радіо Свобода.

І європейська сторона, й українські експерти наголошують, що рівень довіри і відтак фінансова допомога Україні, її реформам з боку Євросоюзу залежить від персоналій нового уряду і оновленої вертикалі влади у країні. Якщо до влади прийдуть «нові старі» політики і чиновники, це може розчарувати європейський політикум, зазначають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG