Доступність посилання

ТОП новини

Китай очікує така ж революція, як в Україні – дисидент


Відомий китайський дисидент Чень Ґуанчен заявляє, що «Китай може очікувати революція подібна до тієї, що тепер спостерігаємо в Україні». У Києві тим часом поширюються чутки про нібито погіршення торгових стосунків між Україною та Китаєм, які спростовуються українськими речниками. Хоча очільники в Пекіні заявляють про бажання продовжувати плідну співпрацю з новою українською владою.

42-річний китайський правозахисник, Чень Ґуанчен, який проживає з родиною у Нью-Йорку після втечі з Китаю у 2012 році, заявив у середу журналістам, що «це можливо, коли китайці можуть здійснити революцію подібну до тієї , котру спостерігаємо нині в Україні, це може статися в Пекіні у будь-який момент».

Чень Ґуанчен також заявив, що в Китаї нині відбувається різке погіршення ситуації, з наростанням насильства влади та великою кількістю арештів. Відомий дисидент також вважає, що влада Китаю «втрачає контроль над країною, про що люди з Пекіна повідомляють щодня. Мої друзі кажуть через інтернет, що те, що сталося напередодні в Україні, це станеться незабаром і у нас».

Відомо, що правляча Компартія Китаю підтримує однопартійну владу в країні, піддає цензурі інтернет та пресу.

У Пекіні сподіваються на виконання чинних угод

Між тим, у Пекіні сподіваються, що нова влада України буде дотримуватися угод з Китаєм. Повідомлення про те, що Китай нібито збирається судитися з Україною з приводу невиконання кредитних угод щодо постачання зерна не відповідають дійсності. Про це заявила у середу Державна продовольчо-зернова корпорація України. Там заявили, що жодних позовів вони не отримували та продовжують співпрацю з Китаєм у рамках підписаних угод.

У свою чергу, речниця МЗС Китаю заявляє, що в Пекіні сподіваються на співпрацю з новою українською владою.

«Україна – важливий стратегічний партнер Китаю. Ми бажаємо продовжувати розвивати ці стратегічні стосунки та сподіватися, що Україна може зберегти безперервність у її політиці щодо Китаю. Що стосується відповідних угод вже підписаних між китайською та українською сторонами, ми сподіваємося, що Україна може гарантувати, що вони ефективно виконані», – йдеться у заяві МЗС Китаю.

Посол Китаю в Києві Чжан Сіюнь заявляє, що «Китай не має претензій до України з приводу виконання контракту на 3 мільярди доларів на постачання сільськогосподарської продукції».

Також відомо зі слів міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського у Twittter, що нібито Китай обумовлював підписання багатомільярдних контрактів з українською стороною обов’язковим підписанням Києвом угоди про асоціацію з ЄС. Хоча пізніше китайська сторона офіційно спростовувала це.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG