Доступність посилання

ТОП новини

«Стоп Китай!» – кримчани проти китайських інвестицій


Сімферополь – В Криму триває акція «Стоп Китай!». Зародилася вона в соціальних мережах Інтернету і тепер вихлюпнулася в реальні політичні суперечки. До протестів екологів і громадських активістів приєдналися політики з різних таборів. Представники влади кажуть, що конкретних угод з Китаєм ще немає, а якщо будуть, то вони враховуватимуть усі побажання кримської сторони.

Інформація про досягнення під час візиту наприкінці минулого року президента України Віктора Януковича до Китаю домовленостей щодо будівництва китайською стороною в Криму великого глибоководного порту викликала активну дискусію в кримській пресі і соціальних мережах. За попередніми даними, крупний транзитний комплекс на заході Криму мав би включати мегапорт для океанських суден, зерносховище, розраховане на 20 мільйонів тонн, а також відповідні об'єкти інфраструктури.

З критикою цієї ідеї виступили місцеві екологи і вчені Кримської академії наук. На думку представників кримської асоціації «Екологія і мир», проект такого глибоководного порту загрожує екології західного Криму і його реалізація може призвести до загибелі відомих піщаних пляжів –кримських «золотих пісків», які тягнуться з Донузлава до Севастополя.

Дискусії і критика китайських інвестицій ще більше посилилися після візиту минулого тижня до Криму китайської делегації. Стало відомо, що китайська сторона хотіла б також взяти в оренду великі території сільськогосподарських угідь для реалізації проектів в агропромисловому комплексі. Саме як реакція на ці переговори і виник в Інтернеті рух «Стоп Китай!», до якого приєдналися політики та активісти різного спрямування.

Китайські інвестиції допоможуть Криму – урядовець

Рустам Теміргалієв, заступник голови Ради міністрів АРК
Рустам Теміргалієв, заступник голови Ради міністрів АРК
Разом з тим, заступник голови Ради міністрів АРК Рустам Теміргалієв, вважає, що довкола можливих інвестицій з КНР – занадто багато чуток і спекуляцій. За його словами, реалізація цілої низки таких інвестиційних проектів сприятиме розвитку кримської економіки, і зокрема, агропромислового комплексу, дозволить значно модернізувати транспортну інфраструктуру півострова.

«Побоювання безпідставні. Кримський уряд, який веде переговори з китайськими державними корпораціями, налаштований цілком патріотично. З двома найбільш принциповими для Криму умовами, зокрема, екологічна безпека проектів і використання виключно української робочої сили, китайська сторона погодилася. Крім того, інвестори за нашою рекомендацією взяли на себе достатньо солідний соціальний пакет», – наголосив в інтерв'ю Радіо Свобода Рустам Темиргалієв.

Кримський віце-прем'єр також додав, що окремо пропонуватиме китайським інвесторам взяти на себе вирішення соціально-економічних проблем місць компактного проживання раніше депортованих громадян в районах, де реалізовуватимуться китайські проекти.

Китайським інвесторам нагадують, що Крим – батьківщина кримських татар

Рустам Теміргалієв зізнався, що ці пропозиції ще не обговорювалися з інвесторами і така ідея у нього виникла після того, як голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров звернуся до посла Китайської Народної Республіки в Україні з листом протесту.

Рефат Чубаров, зокрема, висловив «особливу стурбованість» тим, що китайська делегація не враховує становище корінного кримськотатарського народу і не знайшла часу зустрітися з представниками Меджлісу. Він закликав посла КНР «виключити у майбутньому дії, які ігнорують право кримськотатарського народу на участь у визначенні майбутнього своєї батьківщини – Криму».

Алі Хамзін, керівник Міжнародного відділу Меджлісу
Алі Хамзін, керівник Міжнародного відділу Меджлісу
Керівник Міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзін попри посаду говорить менш дипломатично. За його словами, китайські інвестиції – зовсім не економічний проект. «Це геополітичний проект. Сценарій писався в Кремлі, щоб жорстко закріпити Крим за Сходом. Це неприпустимо, бо Україна все-рівно буде частиною Європейського союзу», – зазначив Алі Хамзін. Він також нагадав, що в КНР і досі зберігається комуністичний режим.

Водночас, проти китайських інвестицій вже висловилися і кримські комуністи, і представники проросійських сил. Експерти кажуть, що ініціатива «Стоп Китай!» може вперше об'єднати кримчан різної національності і різних політичних поглядів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG