Доступність посилання

ТОП новини
Балаклава, 1 березня 2014 рік
Балаклава, 1 березня 2014 рік

Живий Блог. В Україні реагують на рішення Путіна воювати проти України

Україна живе в умовах агресії з боку Росії, Захід різко засудив дії Путіна

Живий блог за 2 березня 2014 року. Україна продовжує жити в умовах оголошеного Росією рішення ввести війська в Україну.

Одного з найзаможніших українських бізнесменів Ігоря Коломойського призначили головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Таке рішення ухвалив виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Про це йдеться на офіційному сайті виконувач обов'язків Президента України. Раніше Турчинов звільнив із цієї посади Івана Мовчана.
Ігор Коломойський
Ігор Коломойський
Виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов ухвалив ще низку кадрових рішень стосовно керівників українських регіонів. Він призначив Сергія Таруту головою Донецької облдержадміністрації замість Андрія Шишацького. Головою Луганської ОДА працюватиме Михайло Болотських замість Володимира Пристюка. Олександр Петік очолив Кіровоградську ОДА замість Андрія Ніколаєнка. Володимир Шандра очолив Київську ОДА замість Анатолія Присяжнюка. Закарпаття очолить Валерій Лунченко замість Олександра Ледиди. Житомирщину – Сидір Кізін замість Сергія Рижука. Івано-Франківську ОДА – Андрій Троценко замість Василя Чуднова.
Володимир Шандра
Володимир Шандра
Воєнне вторгнення Росії в Україну є неймовірним актом агресії. Про це заявив у неділю державний секретар США Джон Керрі. В інтерв’ю кільком американським телеканалам він попередив президента Володимира Путіна: якщо той не змінить курсу на фактичну анексію Криму, Росія опиниться в економічній ізоляції Росії. Якщо агресія стосовно України не припиниться, Росія зазнає великих втрат у торгівлі та інвестиціях, наголосив Керрі. Такі дії Росії є «поведінкою 19-го століття у 21-му», наголосив держсекретар США.

Джон Керрі
Джон Керрі

Як заявив держсекретар США, він уже провів у суботу переговори з міністрами з країн «Групи восьми» та інших держав. За його словами, всі вони готові йти до кінця, щоб ізолювати Росію.
Повідомлення про «вихід кораблів Чорноморського флоту України» з Севастополя — дезінформація іноземних спецслужб. Про це йдеться сьогодні на сайті Міністерства оборони України. Як зазначає українське військо відомство, деякі іноземні ЗМІ розповсюдили інформацію про нібито залишення 10 кораблями Військово-Морських Сил ЗС України своєї бази у Севастополі та перехід більшості військовослужбовців військових частин ЗСУ України, дислокованих у Криму, на бік влади автономії. Управління преси та інформації Міністерства оборони України офіційно заявляє, що дане повідомлення не відповідає дійсності та є провокацією, підготовленою «фахівцями» іноземних спецслужб для дестабілізації обстановки на території Автономної Республіки Крим. Насамперед, Міноборони України нагадує, що поняття «Чорноморський флот України» не існує. Усі кораблі ВМС Збройних Сил України, які перебувають у своїй головній базі у Севастополі, не полишали Севастопольської бухти, підкреслюють у військовому відомстві України. Особовий склад дислокованих на території Криму військових частин ЗС України, заблокованих озброєними особами, зберігає спокій і намагається шляхом переговорів не допустити кровопролиття. Вимоги скласти зброю військовослужбовці Збройних Сил України виконувати відмовляються.
фрегат «Гетьман Сагайдачний» ВМС ЗС України
фрегат «Гетьман Сагайдачний» ВМС ЗС України
Ставши живим щитом, офіцери українських ВМС не дали озброєним нападникам вивезти зброю з території дислокованого у Севастополі 191-го навчального загону ВМС ЗС України. Сьогодні, 2 березня моряки українських ВМС заблокували виїзд із частини бронетранспортера. Про це йдеться на сайті Міністерства оборони України. Офіцери ВМС ЗС України стали живим щитом навколо бронетранспортера і не дали відбуксирувати його в бік. Незважаючи на те, що прибулі на територію української військової частини озброєні особи двічі стріляли з автомата у повітря, українські військовослужбовці не відступили і не піддалися на провокацію. Зрештою вдалося досягти компромісу: прибулі залишили територію військової частини, а КамАЗ зі зброєю в супроводі українських військовослужбовців відправили на 174-ту базу зберігання ВМС ЗС України.
Військова частина ВМС ЗС України
Військова частина ВМС ЗС України
Харківщина отримала нового керівника – областю керуватиме Ігор Балута. Таке рішення ухвалив виконувач обов'язків Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов. Про це йдеться на офіційному сайті виконувач обов'язків Президента України.

Ігор Балута з 2005 року по 2010-й очолював управління праці та соцзахисту населення Харківської облдержадміністрації. Тоді Харківську облдержадміністрацію очолював нинішній міністр внутрішніх справ Україи Арсен Аваков.

Ігор Балута змінив на посаді глави Харківської ОДА Михайла Добкіна – одного з найгостріших критиків Майдану в часи, коли Україною керував Віктор Янукович. Раніше Михайло Добкін заявив про намір балотуватися на президента України на оголошених дочасних президентських виборах.

Карикатура на Михайло Добкіна та мера Харкова Геннадія Кернеса
Карикатура на Михайло Добкіна та мера Харкова Геннадія Кернеса
Призначений новою українською владою командувач ВМС України Денис Березовський склав присягу на вірність «мешканцям АР Крим та міста Севастополя». Березовський присягався перед здебільшого телекамерами російських телеканалів. А самопризначений прем'єр Автономної Республіки Крим Сергій Аксьонов зачитав «наказ»: «Наказую всім військовослужбовцям ВМС Криму, які несуть службу на території Севастополя, вважати такими, що не підлягають виконанню будь-які рішення, накази та розпорядження самопроголошених органів та урядових осіб України, у тому числі незаконно призначеного міністра оборони Тенюха І.І.»
Денис Березовський складав присягу на вірність «мешканцям АР Крим та міста Севастополя», вже не будучи командувачем ВМС України. Березовського відсторонив від цієї посади ще вранці 2 березня виконувач обов’язків міністра оборони України Ігор Тенюх. Про це в ефірі Hromadske TV заявив нардеп від Свободи Юрій Сиротюк. Ігор Тенюх вирішив зняти Березовського з посади командувача ВМС України за те, що той наказав українським військовим частинам у Криму не чинити опору військам РФ і скласти зброю у разі блокування військових частин і містечок. Замість Березовського ВМС України командуватиме контр-адмірал Сергій Гайдук, повідомив Юрій Сиротюк.
Організація з безпеки та співробітництва в Європі збирається сьогодні, 2 березня на позачергову зустріч у Відні. Про це повідомляється у Твіттері ОБСЄ. «Делегації всіх 57 держав-учасниць запрошуються на позачергову зустріч у Відні ввечері щодо кризи в Україні», – йдеться у повідомленні.
Генпрокуратура почала кримінальне провадження щодо відстороненого командувача ВМС України Дениса Березовського за державну зраду. Про це повідомила заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Вікторія Сюмар, інформує «Інтерфакс». Денис Березовський складав присягу на вірність «мешканцям АР Крим та міста Севастополя». При цьому він уже не був командувачем ВМС України. Березовського звільнили з посади командувача ВМС ЗС України рішенням в.о. президента України Олександра Турчинова.
заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар
заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар
Громадська рада при президентові Росії з розвитку громадянського суспільства закликала повністю виключити використання в Україні Збройних Сил Росії. На думку Громадської ради, використання зовнішньої військової сили, пов'язане з порушенням суверенітету сусідньої держави, суперечить міжнародним зобов'язанням Росії і «абсолютно не адекватне масштабу порушень».

Як зазначає Громадська рада, «інформація про напади, заворушення і вбивства на території Криму недостовірна і перебільшена. За свідченням члена Громадської ради Андрія Юрова, в останні два дні не було жертв і поранених серед мирного населення та військовослужбовців, про які говорилося на засіданні Ради Федерації, коли дали дозвіл президентові Володимиру Путіну на використання Збройних Сил Росії на території України. Громадська рада при президентові Росії з розвитку громадянського суспільства вважає, що «проблеми України повинні вирішуватися політичним врегулюванням і постійним пошуком компромісу із найважливіших спірних питань (наприклад, про статус мов), але ніяк не за допомогою введення військ».
Сергій Аксьонов, призначений Верховною Радою Криму кримським прем'єром, заявив про створення Військово-Морських сил Криму. Він також повідомив журналістам, що командувачем «Військово- Морських сил Криму» призначений контр-адмірал Денис Березовський, який раніше командував ВМС України. Про це інформує «Інтерфакс». Аксьонов наказав «усім військовослужбовцям ВМС України, які несуть службу на території Севастополя, вважати такими, що не підлягають виконанню, будь-які рішення, накази і розпорядження самопроголошених органів і посадових осіб України».

2 березня в.о. президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов видав указ про те, що призначення Верховною радою Криму Сергія Аксьонова главою кримського уряду здійснили з порушенням Конституції України і Конституції АРК. У неділю ввечері у Криму Березовський «склав присягу на вірність народові Криму», тим самим зрадивши присязі на вірність народові України. Березовського усунули з посади командувача ще зранку цього дня, після того, як він закликав військовослужбовців ВМС здаватися російським військам.
Сергій Аксьонов
Сергій Аксьонов
Внутрішні війська Головного управління МВС України в Криму залишаються вірні присязі, яку вони дали українському народу. Про це заявив у своєму відеозверненні начальник управління Кримського територіального командування внутрішніх військ України Микола Балабан.

«Внутрішні Війська МВС України входять до системи Міністерства внутрішніх справ. Безпосередньо внутрішні війська підпорядковуються міністру внутрішніх справ. Територіальні органи, підрозділи, частини, територіальне командування підпорядковуються командувачу внутрішніх військ і міністру внутрішніх справ. Частини, які підпорядковуються мені, готові й можуть охороняти і обороняти себе самі», – заявив Микола Балабан.
Міністри Великобританії відмовляться від відвідування Паралімпійських ігор у російському місті Сочі через ситуацію в Україні. Про це у своєму Твіттері повідомив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. «Внаслідок серйозній ситуації в Україні, я вважаю, що буде помилкою присутність міністрів Великобританії на Паралімпійських іграх в Сочі», – заявив Девід Кемерон.
Уряд України розглядає можливість перекриття кордону з Росією. Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Ярема під час телемарафону на Першому телеканалі. За словами Анатолія Яреми, протягом останніх днів з Росії масово звозять особи, котрі беруть участь у проросійських провокаційних мітингах в Україні.
перший віце-прем'єр України Анатолій Ярема
перший віце-прем'єр України Анатолій Ярема
Проросійські активісти, що влаштували напередодні, 1 березня бійку в Харкові та вивісили російській прапор над облдержадміністрацією, приїхали з Білгородської області Росії й одразу після акції втекли. Про це Еспресо.TV повідомив народний депутат Віталій Данілов, який перебував напередодні у Харкові. За його словами, 1 березня до Харкова приїхало більше двох тисяч росіян на автобусах з Білгородської області. Напередодні у Харкові проросійські учасники мітингу били і знущалися над євромайданівцями. За офіційними даними, травм зазнали майже 100 осіб.
Біля мерії у Харкові вивісили прапор Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00
Біля мерії у Харкові 1 березня вивісили прапор Росії
Якщо Володимир Путін почне війну проти України, це призведе до катастрофи для Росії. Таку думку висловив у соцмережі «Фейсбук» відомий російський журналіст, ведучий телеканалу «Дождь» Тихон Дзядко. Він зазначив: «Якщо прибрати всі численні емоції про обставини потенційної військової операції і останні події, то сама ця військова операція, якщо вона, не дай Бог, відбудеться, означає катастрофу – для Росії. Україна отримає згуртування нації, допомогу заходу і МВФ, зняття всіх питань про легітимність чи нелегітимність нового уряду тощо. Росія отримає тільки ізоляцію і чергову сіру зону на кшталт Південної Осетії на тлі економічної кризи».
Один із офіційних представників Росії фактично визнав, що згода Ради Федерації на використання російського військового контингенту в Україні є тиском на нову українську владу. Як заявив на телеканалі «Росія-1» заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін, рішення Ради Федерації має «протверезити багатьох в Україні та покаже серйозність намірів Російської Федерації». Про це повідомляє «РІА Новості». За твердженням Карасіна, до уряду «переможців» в Україні увійшли відверті шовіністи, які хочуть побудувати українську націоналістичну державу. Росія не хоче війни з Україною і готова підтримувати всі сили в цій країні, які виступають за зміцнення відносин Москви та Києва. Воночас заступник міністра закордонних справ Росії запевни, що Росія не хоче війни з Україною і «не ставить під питання суверенітет України».
У Росії набирають «туристів», яким пропонують їхати в українські міста у вигляді масовки і позувати на телекамери з російськими прапорами. Зокрема, запрошують їхати до українських міст Одеса, Харків та Донецьк. Одне з таких оголошень розмістили у соцмережі «ВКонтактє».
Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель погодився створити групу з розслідування ситуації в Криму під егідою ОБСЄ. Про це повідомляє агенція Reuters. «Канцлер знову закликала президента Росії поважати територіальну цілісність України», – заявив речник уряду Німеччини Георг Штрайтер. Під час розмови Меркель звинуватила Путіна у порушенні міжнародних угод за допомогою вчинення «неприпустимої інтервенції» в Україну. За словами Штрайтера, Путін також погодився почати політичний діалог стосовно врегулювання ситуації в Криму. Щоправда, коли саме він може початися і хто увійде до групи з розслідування ситуації в Криму, невідомо.
Володимир Путін
Володимир Путін

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG