Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний фронт захисту України зростає


Лоран Фабіус і Джон Керрі
Лоран Фабіус і Джон Керрі
Брюссель – Міністри закордонних справ Євросоюзу сьогодні проводять у Брюсселі екстрену нараду щодо подій в Україні. Напередодні ж таку нараду провели в НАТО. Держави-союзниці Північноатлантичного альянсу заявили, що підтримують український народ, і закликали Росію поважати міжнародні закони. Український представник у НАТО повідомив про готовність країни прийняти місії спостерігачів і посередників.

На тлі міжнародних дипломатичних зусиль схилити Росію до припинення вторгнення в Україну, організація НАТО провела екстрене засідання. Польща, Словаччина, Угорщина – тобто, безпосередні сусіди України – разом із партнерами по Північноатлантичному альянсу, визначали, як діяти у разі розгортання військової агресії на українській території. Відбулося також позачергове засідання Комісії Україна-НАТО.

«Ми закликаємо Росію до деескалації напруги», – наголосив після завершення консультацій генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Ми очікуємо від Росії виконання всіх своїх міжнародних зобов’язань
Андерс Фоґ Расмуссен
«Ми очікуємо від Росії виконання всіх своїх міжнародних зобов’язань, відкликання своїх військ на їхні бази та утримання від будь-якого втручання, де б то не було в Україні», – зазначив він, додаючи, що альянс має намір скликати засідання Ради Росія-НАТО, на якій розглянули б нинішню ситуацію.

Водночас Расмуссен запевняє, що «сьогодні організація НАТО чітко заявляє, що перебуває на боці України як свого цінного партнера». «Так само ми стоїмо на боці норм та принципів міжнародного права», – зазначив генсекретар НАТО.

На перебіг ситуації може вплинути тиск світової спільноти

Голова місії України при НАТО Ігор Долгов каже Радіо Свобода, що нині країни-союзниці вперше задіяли механізм невідкладних консультацій у кризових ситуаціях, а на запит українців щодо проведення Комісії Україна-НАТО відгукнулися дуже оперативно.

«Північноатлантична рада засудила агресивні дії Росії, висловила повну підтримку діям нової влади України у цих нелегких, надзвичайних умовах, – розповів він. – Окремо наголошувалося на тому, що стриманість влади не створює можливостей для будь-яких провокацій».

Північноатлантична рада засудила агресивні дії Росії, висловила повну підтримку діям нової влади України
Ігор Долгов
Ігор Долгов також наголосив: НАТО вітає готовність України прийняти міжнародні місії спостерігачів та посередників. «Останніми днями ми отримуємо багато слів підтримки Україні та закликів до Російської Федерації припинити ескалацію й вернутися до переговорів. Сподіватимемося, що критична маса цих звернень зробить свою справу і ситуацію дійсно вдасться зупинити», – додав він.

Росії нагадують про принципи

У понеділок у Брюсселі на окремій кризовій нараді свою відповідь на грубе порушення Кремлем міжнародних угод та суверенності України мають визначити й голови дипломатичних відомств Євросоюзу.

Ціла низка європейських країн уже оголосила про відкликання своїх послів з Росії. Інші на знак протесту діям росіян у Криму скасували свою участь у червневому саміті «Великої вісімки» у Сочі. Такою, зокрема, є позиція французького зовнішньополітичного відомства, про що заявив його голова Лоран Фабіус.

«Позиція Франції полягає у вимозі тимчасово зупинити приготування саміту «Великої вісімки» у Сочі до того часу, доки російські партнери не повернуться до поваги принципів, що відповідають цьому об’єднанню», – наголосив французький міністр.

США готові піти на санкції проти Росії

Держсекретар США Джон Керрі тим часом заявляє, що якщо Росія не відкличе своїх військ із Криму, Сполучені Штати готової діяти – для початку на дипломатичному та фінансовому рівнях. Керрі розповідає, що упродовж останніх кількох днів мав розмови з десятком міністрів закордонних справ інших країн, і всі підтвердили свою готовність ізолювати Росію, запровадити економічні санкції і заморозити майно та рахунки її можновладців.

Якщо Росія хоче бути країною «Великої вісімки», то вона мусить поводитися як країна «Великої вісімки»
Джон Керрі
Джон Керрі додає, що великі американські компанії також переглядатимуть свої відносини із російськими партнерами. На його думку, поведінка Володимира Путіна може завдати важкого удару по російській економіці, яка й без того вже перебуває у важкому стані. «Якщо Росія хоче бути країною «Великої вісімки», то вона мусить поводитися як країна «Великої вісімки», – додав він.

Щодо негайного вирішення кризової ситуації, то Сполучені Штати готові виступити посередником, а також надати Україні значну фінансову допомогу, зазначив Джон Керрі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG