Доступність посилання

ТОП новини

Через події у Криму президента можуть обрати у Верховній Раді – експерт


Київ – Кримська криза може поставити під сумнів проведення у травні позачергових президентських виборів, вважають деякі експерти. Як і інші регіони України, Крим має голосувати, але президентська кампанія видається неможливою доти, доки півострів заблокований російськими військовими. Водночас якщо вибори відбудуться за планом, саме вирішення кризи у Криму може визначити переможця: шанси на перемогу матиме політик, який виявить рішучість у вирішенні складної ситуації на півострові.

Позафракційний депутат Петро Порошенко лідирує в електоральних симпатіях українців щодо претендентів на посаду президента України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. Друге місце у списку посідає лідер партії УДАР Віталій Кличко, третє – лідер партії «Батьківщина», екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

Як повідомив Радіо Свобода генеральний директор КМІС Володимир Паніотто, дослідження проводилося на замовлення Партії регіонів. Опитування пропонувало респондентам 13 можливих списків кандидатів, у кожному з яких змінювалася кандидатура лише висуванця від цієї політичної сили. Найбільш привабливим регіоналом для виборців виявився Сергій Тігіпко. Утім понад третина опитаних заявили, що не підтримують жодної кандидатури з усіх запропонованих як від Партії регіонів, так і від нинішньої більшості, відтак ближче до виборів відбуватиметься розподіл голосів, який може кардинально змінити позиції претендентів, зауважує Паніотто.

«Це показує розгубленість півдня і сходу, вони ще не визначилися, не знають. Тому зараз нібито виходять Кличко і Порошенко, але це ще не факт. Коли ситуація стабілізується і вони почнуть думати над тим, хто буде їхнім кандидатом, з цих 36 відсотків 25 комусь будуть додаватися, то Тігіпко має всі шанси увійти у другий тур теж», – наголошує Паніотто.
На сході та півдні Тігіпко має всі шанси увійти згодом до другого туру президентських виборів
Володимир Паніотто
Переможця може визначити вирішення кризи у Криму – Соскін

Шанси на перемогу у президентських виборах матиме політик, який виявить рішучість у вирішенні кримської кризи, чітко пропонуватиме механізми збереження цілісності України та висловлюватиме однозначну позицію щодо подальшого геополітичного вибору України, зазначає політолог Олег Соскін.

«Тимошенко і Кличко – ці дві фігури мають певне обмеження ресурсу голосів. Є ставлення до Тимошенко, що вона – матеріал, який використовувався в іншій епосі. Що стосується Кличка, то є багато громадян, Які вважають, що він не здатен бути ефективним президентом. Великий шанс є у Порошенка тим паче, він проводить таку дуже обережну гру. Але ці троє – фігури, які мають найбільше шансів стати президентом України», – вважає Соскін.

Виборів у травні може не бути?

Водночас Тимошенко, Кличко та Порошенко не мають посад у виконавчій владі, тому кожному з них буде важко збільшити свій рейтинг як претендента на президента на кримській кризі, вважає політолог Віталій Бала. Крім того, складається ситуація, в якій під питанням опиняється доцільність проведення виборів президента України 25 травня цього року, зауважує експерт.

«Фактор Криму дуже впливає на момент проведення чи не проведення. Крим не може не брати участі у виборчій компанії, бо це тоді не зовсім легітимізує президента, або, навпаки, показує, що ми відмовляємося від території Криму. Я не виключаю, що може прийти такий момент, умовно кажучи, для того, щоб зберегти Крим, щоб легітимізувати президента, буде проголосоване рішення про обрання президента у парламенті, бо є народні депутати від Криму», – каже Бала.
Крим не може не брати участі у виборчій компанії, бо це тоді не зовсім легітимізує президента, або, навпаки, показує, що ми відмовляємося від території Криму
Віталій Бала
За словами Віталія Бали, той факт, що донині ще немає жодного офіційно зареєстрованого кандидата на президента, може пояснюватися саме тим, що не зрозуміло, як проводити президентську кампанію, коли Крим заблокований російськими військами.

Дострокові президентські вибори в Україні призначені на 25 травня. Виборча кампанія стартувала 25 лютого і триватиме 90 днів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG