Доступність посилання

ТОП новини

Курченка переслідують за злочини чи через конкуренцію?


Сергій Курченко
Сергій Курченко
Київ – За фактами діяльності групи СЄПЕК, очолюваної донедавна наймолодшим українським мільярдером Сергієм Курченком, порушено 11 кримінальних справ. За даними МВС, Курченко привласнив близько 7 мільярдів гривень бюджетних коштів. Сергій Курченко також фігурує у списку з 18 громадян, рахунки яких блокуватимуть у країнах ЄС. Сам бізнесмен називає європейські санкції безпідставними і вважає, що у відмиванні коштів його звинувачують конкуренти.

МВС встановило схему незаконного ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів групою компаній «Східноєвропейська паливно-енергетична компанія». «У результаті проведення слідчо-оперативних заходів викрито, за оцінкою міністерства, злочинну схему ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів групою компаній СЄПЕК, яка належить Сергію Курченку», – написав у своєму блозі в.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, встановлено, що чотирма компаніями цієї групи (ТОВ «Зовнітрансгаз», ДП «Петрол», ПМП «Петрол-ФОРВАРДІНГ» та ПП «Армада-Плюс») протягом 2012-2013 років ввезено в Україну нафтопродуктів на суму 25 мільярдів гривень для їхньої переробки як давальницької сировини та подальшого «реекспорту» за кордон. «Фактично продукція була реалізована на території держави без митного оформлення та сплати податків і зборів, від чого бюджет втратив близько 7 мільярдів гривень», – зазначив в. о. міністра.

За словами Авакова, відкрито 11 кримінальних проваджень в Автономній Республіці Крим, Київській, Харківській, Одеській, Черкаській, Кіровоградській, Хмельницькій, Луганській, Рівненській областях та у Києві.

Курченко: проти моїх компаній немає жодної справи

Сергій Курченко, власник групи компаній СЄПЕК, заявляє, що не знає про провадження, і відкидає свою причетність до будь яких оборудок. «Я – чесний український бізнесмен, який завжди інвестував в Україну. Мою групу компаній неодноразово перевіряли правоохоронні органи і жодних серйозних порушень виявлено не було», – йдеться у його заяві.

Я – чесний український бізнесмен
Сергій Курченко
«Думаю, що ця подія – це непорозуміння, пов’язане з інформаційною кампанією, розгорнутою проти мене та групи компаній конкурентами , стурбованими активним зростанням активів ГК СЄПЕК. Більше того, деякі політичні сили в Україні намагаються скористатися цим в інтересах своїх спонсорів-олігархів», – зазначив Курченко у своєму зверненні.

Він також обурюється тим, що Рада Європейського союзу 5 березня вирішила блокувати його рахунки, разом із рахунками колишнього президента України Віктора Януковича, його синів Олександра і Віктора, екс-прем’єра Миколи Азарова і його сина Олексія, братів Андрія і Сергія Клюєвих, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, його сина Артема та інших колишніх урядовців та осіб наближених до них. Підставою для цих санкцій Євросоюз називає незаконне використання бюджетних коштів. Бізнесмен апелює до того, що і в Україні, і в ЄС діє презумпція невинуватості.

Головний редактор інтернет-видання Hubs Севгіль Мусаєва, автор одного з перших журналістських розслідувань про Курченка, нині вивчає документи з офісу компанії СЄПЕК, які намагалися знищити. Їх поспіхом порізали й викинули на сміття. Нины разом із колегами Севгіль Мусаєва їх відновлює.

За словами журналіста, ЄС має рацію, застосувавши санкції до Курченка та його бізнесу, бо вже зараз є достатньо доказів корупції та інших порушень закону з його боку.

«Є безліч доказів причетності компаній Сергія Курченка до махінацій з імпортом нафтопродуктів та з продажем скрапленого газу. Ну і загалом, без адмінресурсу ніде у світі неможливо збудувати бізнес-імперію так швидко. Два роки тому про Сергія Курченка не чули взагалі. А тут він виринає і починає скуповувати всі активи, які трапляються під руку. Коли ми почали дивитися врятовані документи СЄПЕК – то побачили, що компанія постійно вигравала державні тендери, причому на дуже великі суми, на мільярди гривень. Учасники ринку вуглеводнів кажуть, що дуже потерпали від СЄПЕК, бо ця група часто вдавалася до контрабанди», – зазначила Севгіль Мусаєва у коментарі Радіо Свобода.

Є безліч доказів причетності компаній Сергія Курченка до махінацій з імпортом нафтопродуктів та з продажем скрапленого газу
Севгіль Мусаєва
Що ж до зв’язку компаній Сергія Курченка з бізнесом «Сім’ї» (родини й оточення усунутого від влади президента Віктора Януковича), то цей зв’язок наразі повністю не доведений, каже журналіст. Однак, за її словами, деякі представники українського бізнесу підтверджують, що Курченко був у добрих стосунках із колишнім першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим і зі старшим сином Віктора Януковича Олександром.

Журналісти: після усунення Януковича бізнес Курченка «посипався»

Журналістка Марія Жартовська деякий час працювала у виданні «Форбс» після того, як це та інші ЗМІ «Українського медіа-холдингу» придбав Сергій Курченко. Вона переконує Радіо Свобода, що головним доказом нечесного ведення бізнесу компанії СЄПЕК стало те, що її численні проекти дуже швидко руйнуються після зміни влади в Україні.

«Я вважаю, що людина, яка чесно збудувала свої активи, не «посиплеться» відразу ж після зміни влади в Україні. В такому разі не було би двомісячної затримки зарплатні на Одеському НПЗ, офіс СЄПЕК не закривали б у день втечі президента Віктора Януковича, та не починали похапцем нищити фінансову звітність», – наголошує Марія Жартовська.

Я вважаю, що людина, яка чесно збудувала свої активи, не «посиплеться» відразу ж після зміни влади в Україні
Марія Жартовська
Сергій Курченко та його бізнес-партнери вважалися наймолодшою в Україні фінансово-промисловою групою. Свою першу компанію «Газ Україна» він створив у 2009 році, але почули про нього наприкінці 2012 року, коли він придбав харківський футбольний клуб «Металіст» і зробив низку інших придбань.

У 2013 році компанія Курченка купила «Український медіа-холдинг», після чого журналісти тих засобів інформації, які входять до складу холдингу, почали говорити про цензуру та масово звільнятися. Зокрема, їм забороняли розслідувати статки родини тодішнього президента Віктора Януковича та першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, розповідає Марія Жартовська.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG