Доступність посилання

ТОП новини

Кримських татар намагаються залякати


Кримськотатарське населення у центральному місті їхнього проживання в Криму – Бахчисараї – культурно-політичному центрі цього народу, ділиться своїм занепокоєнням щодо наростаючого тиску на людей з боку проросійських радикальних сил, котрі намагаються посіяти тут страх, щоб примусити кримських татар втікати з Криму, або ж провокувати їх на радикальні дії, щоб у відповідь можна було використати російські війська для виправдання військового придушення опору на півострові.

48-річна Нуріє, кримська татарка, сиділа біля свого будинку в центрі Бахчисарая опівдні у вівторок, 4 березня, коли група російськомовних прибула на автомобілях зі списками місцевих татар і почали відзначати будинки, де проживають кримські татари, надряпаними на воротах дворів хрестиками.

Сусідка Нуріє, Ава, яка поверталася зі школи з семирічним сином, побачила, як ці чоловіки наблизилися й до її двору і погрожували їй палицями, тому вона сховалася у дім. Чоловіки позначили хрестиками ворота біля будинку Нуріє та Ави й інших татарських родин.

«Моя сусідка, котра побачила їх, відразу ж злякалася і сховалася у будинку. Потім вона покликала мене. Ми побачили зовні мітки на наших дверях також. Ті люди пішли. Двері були подряпані мітками. Там також були значки, зроблені крейдою. Ми спробували їх змити. Але подряпини залишилися», – розповіла Нуріє Радіо Свобода.

Місцева міліція не хоче на це реагувати. Кримські татари кажуть, що їх все частіше залякують групи проросійських агресивних молодиків. Чимало з них пам’ятають, як у 1944 році сталінським режимом були виселені з Криму їхні родини. Понад 200 тисяч кримських татар насильно відправили до Узбекистану і Сибіру. Половина з виселених загинули до кінця 1946 року.

Російськомовні бойовики змушують утікати з півострова

У середу, 5 березня, були зафіксовані напади російськомовних осіб у масках на будники татар у Бахчисараї, коли нападники погрожували кримським татарам зброєю і змушували їх утікати з Криму.

Наступного дня, після проголошення парламентом Криму приєднання до Росії, групи російськомовних людей на автомобілях із номерам зі сходу України фотографували будинки кримських татар та залякували їх карами, якщо ті не покинуть край.

Кримські татари фактично всі, а їх у Криму понад 12 відсотків, проти приєднання до Росії. Вони пояснюють це так: «Вони вислали нас одного разу. Вони також висилали чеченців і нас. Ми не віримо їм. Україна допомогла нам. Не дуже, але все ж допомогла. Ми не бажаємо до Росії, бо це поліцейська держава. Влада, котра ухвалює приєднання до Росії не питає ні у кого згоди в Криму», – наголошує кримський татарин Якуб.

Тим часом кримські татари самостійно організовують патрулювання своїх регіонів проживання і намагаються обмежити доступ збройних проросійських груп, які все більше шантажують Крим.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Ron Synovitz

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG