Доступність посилання

ТОП новини

Французькі кораблі «Містраль» Росія не отримає, якщо запахне війною – експерт


Французький десантний корабель класу «Містраль»
Французький десантний корабель класу «Містраль»
Брюссель – Навіть на тлі військової агресії росіян Франція не бажає скасовувати контрактів із Росією щодо постачання двох потужних універсальних десантних кораблів «Містраль». Перший із них, під назвою «Владивосток», вже проходить тестування в Атлантиці. Над другим, за іронією долі, названим «Севастополем», завершується робота на французькому заводі. За словами виробників, він може перейти у власність російської армії вже наступного року. Саме один такий корабель, за свідченнями військових Росії, міг би скоротити війну з Грузією з кількох днів до кількох годин. Експерти вважають, що змусити Францію відмовитися від цього контракту зможе хіба що реальна воєнна агресія з боку Росії.

Чотири роки тому Франція погодилася виготовити й продати Росії два універсальні десантні кораблі «Містраль». Ще тоді в державах-союзницях НАТО лунала критика й застереження, мовляв, «цим французи дають добро на чимраз войовничішу та злочинну поведінку Росії» – це цитата з листа групи американських сенаторів лідерам Франції й тодішньому держсекретарю США Гілларі Клінтон.

Сьогодні, коли такі застереження з боку Вашингтона, країн східної Європи та Грузії виправдалися на українському досвіді, Париж далі наголошує, що не порушить контрактних зобов’язань перед Росією у військовій сфері. Навіть при тому, що союз НАТО, до якого належить і Франція, минулого тижня заявив про зупинення військової співпраці з Москвою.

Домовленість щодо продажу двох перлин французької індустрії озброєнь – гелікоптероносців «Містраль» – наразі не зупинена, заявляє французький президент Франсуа Олланд.

Слід зробити все для того, щоб навколо ситуації в Україні розпочалися переговори, дискусії та посередництво
Франсуа Олланд
«Ми дотримуємося підписаних контрактів і ще не дійшли до стадії, (коли буде потреба переривати постачання «Містралей»). Ми хочемо уникнути цього, тому слід зробити все для того, щоб навколо ситуації в Україні розпочалися переговори, дискусії та посередництво», – каже французький лідер.



Ми маємо з росіянами свої окремі зв’язки – Олланд

Слід уточнити, що мова йде про понад мільярдний контракт, а самі десантні кораблі «Містраль» можуть транспортувати 16 гелікоптерів. Російські військові раніше заявляли, що якби у 2008-му році у них на озброєнні був такий бойовий корабель, тривалість операції, на кшталт воєнних дій у Грузії, могла бути скорочена з кількох днів до кількох годин.

Директор французького Фонду стратегічних досліджень Ів Буає вважає, що від такого гарного контракту Франція відмовиться, хіба якщо трапиться справжня катастрофа.

Ми не відмовимося від нього, бо це був би жест із надзвичайно важкими наслідками для наших відносин із Москвою
Ів Буає
«Ми не відмовимося від нього, бо це був би жест із надзвичайно важкими наслідками для наших відносин із Москвою. Це може статися, лише якщо ситуація катастрофічно погіршиться. Тобто якщо справді запахне війною».

Експерт уточнює, що не лише під тиском із боку партнерів, але й за власною ініціативою Франція надасть росіянам ці універсальні кораблі без низки суто французьких командних систем. Замість них Росія встановлюватиме своє власне обладнання.

Президент Франції Франсуа Олланд, зі свого боку, акцентує увагу й на тому, що рішення щодо санкцій чи ембарго на рівні Європи – це ще не все. У його країни з Росією є і окремі зв’язки.

«Зрештою, Франція має свої зв’язки та відносини з Росією. Тому, попри те, що ми вирішуємо на європейському рівні, я завжди виступав за діалог з Росією, щоб зрозуміти дещо з того, що її непокоїть», – пояснює французький керівник.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG