Доступність посилання

ТОП новини

Путіна можна перемогти залізною волею – посол Литви


Посол Литви в Україні Петрас Вайтекунас
Посол Литви в Україні Петрас Вайтекунас
Київ – Посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас закликає західних і російських дипломатів приїхати до Криму і допомогти кримським татарам подолати страх і захистити цих людей. Про це пан Вайтекунас заявив в інтерв’ю Радіо Свобода. За словами пана Вайтекунаса, який зараз перебуває у Криму, ситуація на півострові є напруженою і небезпечною. Донські козаки, сербські четники та привезені чеченці, що знаходяться в АРК, можуть стати «третьою силою, яка здатна піти на провокації», вважає Пятрас Вайтекунас.

– Пане Вайтекунас, Ви зараз перебуваєте у Сімферополі. Наскільки там безпечно зокрема для кримських татар та українців, оскільки ми знаємо про випадки викрадень?

– З першого погляду тут все спокійно. Але під цією спокійною оболонкою, ситуація дуже напружена і небезпечна. Росія порушує світовий порядок, який був встановлений після Другої світової війни, порушується міжнародне право і застосовується неприкрита агресія проти України і проти Криму.

– Зараз деякі українці з Криму та кримські татари говорять, що Україна їх не захищає. Як би зараз держава Україна могла б захистити своїх громадян у Криму?

Зараз дуже важливо вийти з тієї колії конфліктів, яка встановилася в Абхазії, Осетії та Придністров’ї
Пятрас Вайтекунас
– Зараз Україну та Крим дуже захищає реакція Європи та загалом Заходу, особливо США. Ця реакція майже ідеальна. Вона була дуже точною, дуже своєчасною, суворою і багатоступеневою. Зараз про свою безпеку особливо непокояться кримські татари. Ця стурбованість має підґрунтя, зокрема історичне. Тут зараз дуже багато донських козаків з Кубані, багато сербських четників, є інформація, що сюди привезли і чеченців. Вони стають важко контрольованою, або ж зовсім неконтрольованою силою, яка може піти на будь-які провокації. Тому я би звернувся до європейських та західних дипломатів, якщо будуть такі сміливі люди, а також до російських дипломатів, особливо тих, хто має татарське коріння, приїхати сюди, бути з цими людьми і допомогти їм подолати цей страх. Вони мають поїхати у татарські села та бути з ними. Це допоможе їм подолати страх і хоч якось посилить їхню безпеку. Зараз дуже важливо вийти з тієї колії конфліктів, яка встановилася в Абхазії, Осетії та Придністров’ї, де пролилося дуже багато крові, у деяких місцях були етнічні чистки. Тож поки не пролилася кров, поки немає людських жертв, цей конфлікт можна вирішити дипломатично – переговорами, взаємними поступками, діалогом. Зараз найважливіше не допустити, щоб пролилася кров і з’явилися людські жертви.

– Пане Вайтекунас, але чи може українська влада зробити ще щось, окрім того, як апелювати до світової спільноти?

Президента Путіна не можна перемогти залізом, але його можна перемогти залізною волею
Пятрас Вайтекунас
– Знаєте, президента Путіна не можна перемогти залізом, але його можна перемогти залізною волею. Такою волею, яку тут демонструють українські військові. Мені відомо лише про два випадки, коли ворогу здалися високопоставлені військові керівники. Тож потрібно демонструвати таку волю, об яку розсиплеться і російське залізо. Не потрібно піддатися на провокації, зараз потрібно зберігати людські життя – це першочергове завдання.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG