Доступність посилання

ТОП новини

Ходорковський: Крим – тягар для Росії, але й сакральне місце. Це треба враховувати


Київ – Найвідомішиий в’язень новітнього російського режиму Михайло Ходорковський прочитав лекцію в Київському політехнічному інституті. Події в Україні він назвав грандіозною історичною помилкою, складною ситуацією, виходом з якої можуть бути «братерські» відносини українців до росіян і навпаки, а також компроміси політиків, як от створення спільної російсько-української економічної зони в Криму. Ходорковський також вказав на помилки нової влади і Майдану. Зокрема, на радикалізм та скасування «мовного закону».

До залу Центру культури і мистецтв Київського політехнічного інституту послухати лекцію Михайла Ходорковського «Права і свободи» потрапило близько 2 тисяч бажаючих. Трохи менше залишилось чекати за дверима. Такий аншлаг, як висловився найвідоміший російський політв’язень, свідчить про зацікавлення українців «іншою Росію», представником якої він і є.

Михайло Ходорковський декілька разів вдавався до теми «братерства» України та Росії, які зараз стрімко втрачають дружбу. І саме «аура довіри», на його думку, може стати запорукою вирішення конфлікту в Криму.

«Крим не нафтовий пласт. І для економіки Росії він швидше тягар, ніж придбання. Проте для росіян це сакральне місце, важливий елемент історичної пам’яті і найбільша рана з часів СРСР. Я не помилюсь, якщо скажу, що для багатьох росіян Севастополь – це як частина святої землі і це повинно бути враховано в пошуках формули врегулювання, в іншому випадку жодного врегулювання не вийде», – сказав він.
Лекція Михайла Ходорковського в КПІ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:24 0:00

Найкращим вирішенням конфлікту Ходорковський вважає збереження Криму в складі України, проте зі створенням широкої автономії, спільною економічною зоною та з забезпеченням права мешканців регіону на спілкування рідною мовою.

«Можна було б подумати і про договір між Україною і Росією про створення на території Криму спільної економічної зони. В рамках цього договору Росія могла б здійснювати програму економічного розвитку регіону. Якщо моя країна дійсно хоче допомогти співвітчизникам, то їй таку можливість потрібно надати. І для цього не потрібно відбирати територію у дружнього сусіда», – запропонував Ходорковський.

Він висловив переконання, що, крім єднання суспільства і перемоги над Януковичем, друга українська революція мала й помилки. Передусім ідеться про радикалізм з обох боків, який сьогодні лише наростає, а також «мовний закон», що став фатальною помилкою нової влади.
Михайло Ходорковський на сцені Майдану, 9 березня 2014 року
Михайло Ходорковський на сцені Майдану, 9 березня 2014 року

Слова Ходорковського можуть стати порядком денним Росії

Аудиторія слова Ходорковського сприймала критично і чи не найбільше хотіла почути, що ж Володимир Путін робитиме далі і яка доля чекає кримських татар. Проте чітких відповідей на ці запитання так і не отримала. Випускник радіотехнічного факультету КПІ Олександр Барабошко (більш відомий як блогер Крус) каже, що на лекцію прийшов без ілюзій, чітко усвідомлюючи, що гість університету є представником Росії і саме інтереси цієї країни цікаві йому перш за все.
Реакція студентів на лекцію Михайла Ходорковського у КПІ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

«Не знаю наскільки саме Ходорковський може бути обличчям діалогу, але в тій чи іншій мірі проговорює питання, які згодом можуть стати порядком денним Російської Федерації», – поділився враженнями він.

Сам Михайло Ходорковський свою роль у врегулюванні конфлікту бачить скромною. Він готовий створити в Україні і очолити спільноту російської культури або ж запросити на президентські вибори незалежних російських спостерігачів.

У грудні 2013 року формально засуджений у Росії за економічні злочини Михайло Ходорковський був помилуваний російським президентом Володимиром Путіним. Після цього багаторічний в’язень залишив Росію. Ходорковський тоді заявив, що бачить себе громадським діячем, але не має наміру йти в політику.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG