Доступність посилання

ТОП новини

В Німеччині виступ Януковича майже не помітили – німецький політолог


Німецькі коментатори не відреагували на другий виступ колишнього президента України Віктора Януковича з Росії, бо для Німеччини він вже не є активним політиком, говорить німецький політолог Якоб Мішке. На його думку, Німеччина готова запроваджувати санкції щодо Росії, бо Росія не йде на деескалацію ситуації в Криму. Про це, на думку берлінського політолога, свідчать слова канцлера Ангели Меркель про те, що Росія намагається анексувати Крим.

– Німецькі коментатори утрималися від коментарів щодо виступу Януковича. Це згадали в новинах, що він виступив і досі вважає себе легітимним президентом. Але не думаю, що ще когось цікавить, що він вважає, і яку думку він має на те, що відбувається в Україні.

– Сьогодні канцлер Німеччини Ангела Меркель вперше заявила, що Росія намагається анексувати Крим. Що, на Вашу думку, це має означати?

Зараз німецькі дипломати чекають на те, що референдум буде проведено, і готуються до запровадження санкцій
Якоб Мішке
– Вона вважає, що референдум, який має відбутися в неділю, нелегетимним, і сказала, що не прийме результати цього референдуму, бо там не буде забезпечений міжнародний контроль спостерігачами, і тому що цей референдум не можна проводити згідно з Конституцією України. І зараз німецькі дипломати чекають на те, що референдум буде проведено, і готуються до запровадження санкцій.

– Німеччина була серед країн, які до останнього моменту вірили, що справу можна владнати переговорами з Росією, бо багато економічних інтересів Німеччини пов’язано зі співпрацею з Росією. Чому, на Вашу думку зараз Німеччина зайняла таку жорстку позицію?

Німецькі чиновники побачили, що шлях переговорів вже не може бути успішним, і можливості для цього більше немає
Якоб Мішке
– Німецька дипломатія намагалася вплинути на позицію Росії шляхом переговорів. Але оскільки російська сторона не йшла на такі пропозиції, і ускладнювала цю ситуацію, німецькі чиновники побачили, що шлях переговорів вже не може бути успішним, і можливості для цього більше немає.

– Юлія Тимошенко перебуває в берлінській клініці Шаріте з п’ятниці. Чи в Німеччині бачать якесь політичне майбутнє за пані Тимошенко?

– Щодо пані Тимошенко, зараз усі чекають. Всі визнають, що вона впливовий політик, і з нею треба розмовляти. Вона поїхала минулого тижня на конгрес Європейських народних партій в Дубліні, але, оскільки зараз ще невідомо, чи вона буде балотуватися в президенти України, то з нею публічно переговори ніхто не веде, і всі чекають на її майбутнє рішення.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG