Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент проти імперських планів Путіна і референдуму в Криму


Жінки на прогулянці з дітьми поряд з українською військовою базою в селі Перевальне, 12 березня 2014 року
Жінки на прогулянці з дітьми поряд з українською військовою базою в селі Перевальне, 12 березня 2014 року
Страсбург – Із Росією тепер не може бути відносин як раніше, ніби нічого не сталося, зазначають парламентарі з держав ЄС. На нинішньому обговоренні ситуації з військовим вторгненням росіян в Україну Європарламент закликав до твердої та потужної відповіді Москві. Водночас із закликами допомоги демократичній Україні депутати заявили: так званий «референдум» щодо незалежності Криму – це не що інше, як маніпуляції та грубе порушення міжнародного та українського права. Зокрема, члени парламенту ЄС закликали: для розв’язання конфлікту слід використати всі можливі інструменти тиску на Москву.

Обставини, в яких опинилася Україна, – це тест на єдність та рішучість Євросоюзу, зауважив голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, додаючи, що ситуація може мати серйозні геополітичні наслідки для всіх країн континенту.

«Нинішня ситуація кидає нам прямий виклик у багатьох формах. Це виклик нашому сумлінню на особистісному рівні. Це виклик нашій єдності як європейців. Це виклик нашій політиці, що ухвалює рішення. Це виклик також деяким нашим цінностям, які ми шануємо, а саме: миру й демократії», – наголосив голова Єврокомісії.

Іспанський євродепутат-«народник» Хосе Іґнасіо Салафранка зі свого боку, закликав відкинути кримський референдум, що є абсолютно незаконним.

Тим часом Ганс ван Бален, депутат від Нідерландів із Альянсу лібералів та демократів, закликає до суворих санкцій, які вразили б Росію.

«Потрібні серйозні економічні санкції, що вдарять по Росії, – заявив він. – На жаль, вони вразять і нас, але нам треба бути до цього готовими. Дії росіян не лише незаконні, але й руйнують «гельсінський процес», в якому ми записали, що кордони – непорушні й можуть змінюватися тільки через міжнародні закони».

Якщо Росія хоче бути ізольованою, то так буде – Гармс

Австрійський депутат-соціаліст Ганнес Свобода, попри свою критику агресії Росії, ще й звертає увагу на необхідність припинити економічні контракти й переговори з Москвою. «Якби ми мали промислову та енергетичну незалежність, то ЄС на Росію мав би значно потужніший вплив», – констатує він.

Про торгівлю з ЄС, яка складає 45 відсотків від всієї комерції Росії, нагадує Ребекка Гармс, представниця Німеччини від групи «зелених». «Тож, якщо Москва хоче бути ізольованою, то це неминуче станеться», – переконує вона, наголошуючи, що слід припинити постачання росіянам військового обладнання з Італії, Німеччини та Франції.

Тим часом на відбудову імперії Радянського Союзу, якою після Грузії в Україні займається Володимир Путін, вказує депутат від Польщі Яцек Ольґерд Курський від групи «Європа свободи та демократії».

«Путін не був би таким зухвалим, якби не наївність ЄС. Мільярди на «Північний» та «Південний» потоки – це гроші для ще більшої залежності від Росії. Ганьба Європі за участь у цих планах Путіна», – зазначає парламентар із Польщі.

«Європейці виглядають ідіотами в імперських планах «маленького Гітлера з КДБ», – додає Курський.

Прапор Військово-морських сил України в Європарламенті

На дебатах у Страсбурзі був також і народний депутат Петро Порошенко, який у сесійній залі Європарламенту розгорнув прапор Військово-морських сил України.

«Це – символ українського Криму, українських Військово-морських сил, і це свідчить, що цих наших героїв наразі підтримує вся Україна та гордиться ними», – зазначив згодом Порошенко, виступаючи перед європейською пресою. «Крим – це Україна, без жодних компромісів», – додав він.

У четвер євродепутати мають ухвалити щодо ситуації в Україні окрему резолюцію. Як передбачається, політична позиція Європарламенту щодо дій Росії буде доволі суворою та міститиме заклик до впровадження другої серії санкцій щодо Росії. Європейські політики, безумовно, підтримають суверенітет, територіальну цілісність і відданість Україні на шляху демократичних реформ. Водночас очікують, що депутати Європарламенту закличуть максимально обмежити політичне, економічне й військово-технічне співробітництво з Російською Федерацією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG