Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-мережа Польщі стала об’єктом російської кібератаки


Варшава – На польських інтернет-форумах – епідемія прокремлівських коментарів. Анонімні інтернет-користувачі заповнюють польську мережу агресивною критикою польського уряду. Найбільш жовчні коментарі стосуються нової української влади та польської політики щодо України. Польські ЗМІ забили на сполох, вони підозрюють, що польський інтернет-простір став об’єктом інформаційної війни з боку Росії, яка хоче посварити поляків з українцями.

Першими про нечувано велику кількість антиукраїнських коментарів на польських форумах написали журналісти польського видання тижневика Newsweek. Вони зауважили, що як тільки-но на сайті видання розміщують якийсь текст на українську проблематику, під ним негайно з’являється хмара зневажливих щодо України постів.

Міхал Вахніцький, журналіст тижневика, зайнявся розслідуванням цієї справи. Він розповів: «Ми зауважили, що у нас, у Newsweek, значна частина коментарів під статями про події в Україні є сильно антиукраїнська, антипольська, а водночас проросійська».

За словами Вахніцького, кількість таких коментарів стрімко зросла після перемоги Майдану та втечі Януковича до Росії. У цих коментарях, каже журналіст, діставалося як польській владі, так і опозиції, за підтримку української революції. Крім цього, анонімні користувачі пишуть, що Польща повинна тісно співпрацювати з Росією. Як встановили журналісти тижневика Newsweek, приблизно 80 відсотків антиукраїнських коментарів на сайті цього видання були розміщені користувачами з-поза Польщі.

Вахніцький пояснює: «Ці 80 відсотків коментарів були надіслані з найрізноманітніших країн світу, зі США, багато з Європи, Австралії, з багатьох європейських міст. Проте жодне з цих міст не знаходиться в Росії, що дало нам підстави до певних підозр, що ці пости були вписані з Росії, а коментатори використовували спеціальні програми, які перекеровували ІP-адреси з Росії до інших держав. Ми розмовляли про це з експертами, які спеціалізуються з IT-технологій та кіберзлочинності і вони підтвердили наші підозри».

Вахніцький вважає, що антиукраїнська інформаційна атака на польську мережу небезпечна для Польщі. Він каже, що велика кількість українофобських коментарів – це намагання накинути полякам чужий спосіб інтерпретації фактів та приспати їхню чуйність. «Люди, які це бачать, можуть подумати, що значна частина поляків думає саме так, тож їм на думку спадає, що ця більша частина може мати рацію. І це певним чином змінює образ даної справи в суспільстві», – сказав журналіст тижневика Newsweek.

Більшість антиукраїнських коментарів писали неполяки

І ГРУ, і ФСБ мають розбудовану мережу підрозділів, які я називаю інформаційними командосами
Анджей Мрочек
Анджей Мрочек, експерт по боротьбі з кіберзлочинністю із Collegium Civitas вважає, що нашестя коментаторів-українофобів на польський інтернет – не що інше як діяльність російської пропагандистської машини та спецслужб. Про це на його думку свідчить текстологічний аналіз проросійських коментарів. За його словами, переважну більшість із таких постів писали неполяки. Парадоксально, та критичні щодо України й польської влади коментарі досить розлогі й написані дуже ретельно, з дотриманням правил правопису та пунктуації. Тим часом, говорить Мрочек, пересічні поляки, пишучи в інтернеті, не надають значення правилам граматики, пишуть коротко й часто недбало. «І ГРУ, і ФСБ мають розбудовану мережу підрозділів, які я називаю інформаційними командосами. Отримавши наказ, вони йдуть в атаку», – каже Мрочек.

Експерт припускає, що масові прокремлівські коментарі в польській інтернет-мережі – це своєрідна прелюдія до масштабної інформаційної війни проти Польщі.

Коментатори пропагують політику Кремля

Пйотр Черський, відомий у Польщі знавець інтернету, говорить, що мета українофобських коментарів – вплинути на ставлення поляків до подій в Україні. Він пояснює: «Реалізуються дії якихось сил, які дуже зацікавлені у пропагуванні певної версії подій, напрочуд схожої на ту, яку пропагує Кремль».

Черський переповідає зміст часто повторюваних коментарів, які на його думку написані неполяками. У цих постах, зокрема, сказано: «Зміна політичної влади в Україні була державним переворотом, який не можна сприймати як легальну зміну влади. Та особливо абсурдними є розповіді про те, що в Криму якісь неофашистські угрупування застосували насилля щодо місцевого населення».

Черський зауважує, що кількість проросійських коментарів в польській мережі стрімко зросла тоді, коли на території Криму з’явилися чужі війська. Він звертає увагу, що пости аналогічного змісту одночасно розміщувалися на різних інтернет-сайтах. Експерт розмірковує: «Мені здається, що ми ментально застрягли в уявленнях про війну яка розігрується на танках Т-52, але в XXI сторіччі це виглядає інакше – це робиться менш брутально, та на жаль ефективно».

Підсумовуючи свої міркування щодо кіберактаки на польську мережу Черський зазначає: «У мене нема жодних сумнівів, це інформаційна війна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG