Доступність посилання

ТОП новини

«Для нас закон про підвищення акцизів – це життя» – пацієнти


Київ – Для когось певний закон, що могла б ухвалити Верховна Рада, – це життя. Для когось – це житло. Існують парламентські рішення, що є справою честі для всієї країни в умовах російської воєнної агресії. Саме з такими законопроектами й проблемами мав справу український парламент у середу. Так, під стінами парламенту активісти громадської організації «Пацієнти України» символічно «померли», щоб їх хоч після цього почули: вони закликають народних обранців підвищити акцизи на тютюн і алкоголь, щоб за рахунок цього здобути кошти, потрібні для закупівлі дорогих ліків і обладнання для важкохворих пацієнтів. За їхніми даними, щодня в Україні вмирає 1607 людей саме через те, що вони не мають потрібних дорогих ліків і можливості лікуватися. Народні депутати, нарешті, також згадали й про житлові проблеми українських військовослужбовців. Парламент ухвалив закон, за яким військовослужбовці отримали право приватизувати кімнати в гуртожитках.

Хоч-не-хоч сонячного ранку в середу, 26 березня, народним депутатам довелося зустрітися під стінами парламенту з тими, чиї потреби й права вони давно могли б захистити значно ефективніше. Активісти організації «Пацієнти України» закликали депутатів зареєструвати та проголосувати закон про підвищення на 10% акцизів на алкогольні напої та на 20% – на цигарки, що дало б змогу здобути до 5 мільярдів гривень. Ці гроші конче потрібні для закупівлі занадто дорогих ліків, недоступних багатьом важко хворим пацієнтам. МОЗ фінансує лише 42% від потреб онкохворих та інших пацієнтів із складними захворюваннями. Через брак ліків щодня в Україні помирає 1607 людей, за даними активістів.

Так, пацієнтка на візку Ірина Гавриш потребує щодня таких ліків.

«Якщо у мене немає ліків, то оцією 1607-ю можу бути я. Моє життя не є простим, але я хочу жити. Я вимагаю, щоб моє право на життя поважали, щоб моє життя цінувалося. Воно коштує грошей, конкретних сум, які коштують ці таблетки. Їх можна дістати з акцизів на алкоголь та тютюн. Я хочу, щоб я і такі хворі, як я, а нас тисячі в Україні, мали можливість жити, можливість не стати завтра-післязавтра отим тисяча шістсот сьомим», – сказала Ірина.
«Акцизи рятують життя!» – пацієнти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Голова організації «Пацієнти України (ЮКАБ)»Дмитро Шерембей наголошує: підвищення акцизів – це реальний дієвий механізм.

«Для нас цей закон – це саме життя. Сьогодні, 26 березня, щоб ви розуміли, 1607 українців помруть через те, що цей закон досі не ухвалений. А до кінця року помруть 558 тисяч людей через те, що вони не отримали лікування, на яке у них самих немає грошей», – наголосив Дмитро Шерембей.


В Україні акцизи втричі менші за мінімальні європейські – народний депутат

В Україні сумарна вартість акцизів на одну тисячу цигарок складає в середньому лише 20 євро. У ЄС мінімальне значення такого показника – 64 євро. Але і це не межа можливого: до 2018 року в ЄС планують збільшити акцизи до 90 євро на тисячу цигарок, вирішивши відмовитися від надприбутків на користь здоров’я й добробуту людей.

Позафракційний депутат Юрій Дерев’янко підтримує законопроект про підвищення акцизів, гроші від яких мали піти на закупівлю життєво необхідних ліків та добудову Охматдиту й закупівлю сучасного медичного обладнання. Він говорить про те, що в Україні є спеціалісти, які могли б робити безкоштовно операції українським дітлахам, хворим на онкологічні захворювання. Але в Україні немає потрібного для цього обладнання й клінік. За кордоном у середньому такі операції коштують для українських пацієнтів 20-40 тисяч євро.

«Коли ми говоримо про такі речі, чи варто це робити, чи ні, на мою, думку, підвищення акцизів потрібно послідовно, не різко робити. Підвищення акцизів на 10-30% на алкоголь та тютюн врятує сотні тисяч життів», – переконаний Юрій Дерев’янко.

Попри абсолютну, людську очевидність потреби в такому законодавстві народні депутати визнають, що «алкогольне лобі» в парламенті є дуже потужним. Його представники на публіці апелюватимуть до того, що підвищення акцизів призведе до втрати робочих місць, пропонуючи рятувати людські життя за рахунок якихось інших коштів.

Досі подібні ініціативи застрягали на рівні профільного комітету з питань податкової та митної політики, очолюваного регіоналом Віталієм Хомутинніком. Більшість народних депутатів до Майдану успішно відстоювала інтереси горілчаних та тютюнових королів, а не пацієнтів, які борються за життя. Чи зміниться щось цього разу? На які цифри зважатимуть народні обранці насамперед: зменшення чиїхось надприбутків чи інші, як-от: 104 Героя Небесної Сотні, 1607 людей, які помирають в Україні щодня через відсутність ліків, тисячі поранених і покалічених у боротьбі за те, щоб права людей, насамперед найбільш незахищених, були гарантовані?

Наразі законопроекти про внесення змін до податкового законодавства та закону про державний бюджет лише зареєстрували у Верховній Раді.

Поки що військовим забезпечили право на приватизацію гуртожитків, ще обіцяють будувати житло

На нинішньому пленарному засіданні народні депутати згадали про ще одну нагальну проблему: житло для військових. Вони ухвалили закон, підготовлений депутатом Сергієм Міщенком, за яким після п’яти років проживання в гуртожитку військовослужбовці отримують право приватизувати свої кімнати. Парламентарі запевнили, що після цього ті не втрачатимуть місця в черзі на повноцінне житло.

Голова фракції Сергій Соболєв повідомив, що, крім цього, влада виділяє дотикові гроші на придбання та будівництво житла для військових.

«Ці законодавчі ініціативи щодо забезпечення військових житлом можуть бути тільки наступні: це виділення коштів. Ми виділили 6,8 мільярда гривень, з них два мільярди почали поступати. Це кошти, зокрема, і на облаштування тих, хто виводиться з Автономної Республіки Крим», – повідомив народний депутат.

Саме соціальні гарантії, високі зарплати та пристойне житло були аргументами, з допомогою яких російські окупанти намагалися переманювати українських військових у Криму на свій бік.
Морських піхотинців із Феодосії зустрічають у Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:45 0:00

Крім цього, виявилося, що Україна досі виконує оборонні контракти для Росії. Про це повідомила депутат УДАРу Ірина Геращенко.

«Весь світ підтримує Україну та не визнає анексії. У той же час сама Україна далі має більше ніж 20 військових контрактів з країною-агресором», – сказала народний депутат.

Голова фракції «Батьківщини» Сергій Соболєв запевняє, що має відбутися засідання Кабінету міністрів, на якому розглядатиметься питання припинення виконання оборонних замовлень Росії окремими українськими підприємства. З-поміж останніх є і державні, і приватні структури. У владних коридорах шукатимуть можливості переорієнтувати оборонні виробництва на ринки Азії, Африки та Південної Америки, говорить народний депутат.

«Це замовлення, які зорієнтовані на продукцію подвійного призначення або суто військову. Ми повинні мати можливості для переорієнтації цих виробників на ринки Азії, Африки, Південної Америки. На мій погляд, це ті питання, які терміново мають бути розглянуті не лише Міністерством оборони та Укроборонпромом», – наголосив депутат.

Крім того, в українському парламенті та уряді вже готують пропозиції щодо формування списку осіб, чиї рахунки можуть бути заарештовані. А Національний банк розпочав перевірку банків щодо того, чи не використовувалися вони для відмивання коштів. Наразі встигли виявити 12 банків, які працювали як конвертаційні центри для відмивання брудних грошей. За останній рік у них були «відмиті» 140 мільярдів гривень, повідомив Сергій Соболєв.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG