Доступність посилання

ТОП новини

Чому журналістам у Криму не дають працювати?


Київ – У Криму без перешкод працюють російські пропагандисти, однак фактично неможливо працювати українським і міжнародним журналістам. Ті з журналістів, які працювали у багатьох «гарячих точках» та робили зйомки під час бойових дій, кажуть, що такого, як у Криму, ставлення до їхньої професії ще не бачили.

Інститут масової інформації зафіксував 96 випадків перешкоджання журналістській діяльності у Криму. Журналістам погрожували, у них забирали відзняті матеріали й техніку, їх викрадали й били. «Журналістів, які прибували з Києва та інших регіонів для висвітлення ситуації, озброєні чоловіки не пускали на територію Криму. Їхні машини зупиняли та, погрожуючи зброєю, повертали назад», – стверджують у ІМІ.
Вибачте, але ця функція в даний час не доступна


Сили, які тепер керують у Криму, категорично не хочуть, щоб в Україні та світі знали, що реально там відбувається. Запущений на повну потужність маховик російської пропаганди заманює жителів Криму «стабільністю» за російським зразком і залякує «бандерівцями-садистами з Майдану». Ті, хто некритично споживають російський інформаційний продукт і не мають інших джерел отримання інформації, стають агресивними прибічниками нового режиму, вважає Оксана Романюк, виконавчий директор Інститут масової інформації та представник «Репортерів без кордонів»

«За такої ситуації у нас більше немає умов для реалізації права на професію», – заявила Радіо Свобода директор севастопольського медіа-центру Тетяна Рихтун.

Ставлення багатьох жителів Криму до журналістів можна узагальнити коментарем, які відзняли журналісти Радіо Свобода у Криму. «Який же ви журналіст, якщо ви Росію не любите», – сказала одна пані, яка разом із самообороною блокувала військову частину.

Журналіст Радіо Свобода Левко Стек не лише почув, а й відчув як ставляться до журналістів у Криму. Озброєні люди його витягнули з автобуса на очах у пасажирів, одягнули мішок на голову й вивезли на автівці за місто. Стек вважає, що йому дуже поталанило – йоги не били.
19.03.2014
У наручниках і з мішком на голові – бахчисарайські будні

Те, що зі мною трапилось одного разу, цілком ймовірно для кримчан невдовзі стане нормою далі
28.03.2014
Барабанов: у російських «темниках» про Україну важливі емоції

«Оцінка подій в Криму і в Києві дається дуже зрозуміла, як російська пропаганда це має аналізувати і подавати глядачеві» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG