Доступність посилання

ТОП новини

Чи готова Дніпропетровщина до можливого вторгнення чужинців?


Дніпропетровські активісти з резервістами, 31 березня 2014 року
Дніпропетровські активісти з резервістами, 31 березня 2014 року
Дніпропетровськ – Чи готова Дніпропетровська область захищатись у разі вторгнення російських військ чи диверсантів, запитують тамтешні громадські активісти й колишні військовослужбовці. Вони побували в деяких військових частинах області, поспілкувалися з командирами та мобілізованими чоловіками, дізнались про матеріальні потреби армійців та їхні настрої і висловили певні сумніви. Між тим у військових відомствах запевняють: область цілком обороноздатна.

Активіст об’єднання «Громадський сектор» Віктор Лобов з поїздки до однієї з військових частин Дніпропетровщини повернувся з гнітючим враженням. Розповідає: штатні військові цієї частини, які служать на контрактній основі, виконувати бойові завдання цілком готові – і морально, і фізично, чого не можна сказати про «резервістів» – новобранців, які потрапили до війська у рамках часткової мобілізації. Чоловік стверджує: далеко не в кожного з них помітив бажання обороняти рідну землю.

«Бойова підготовка триває. Але, на мою думку, дивним чином. Знайомство з «людським матеріалом», з тими, хто надходять до частин. Ті особи, яких призвали, абсолютно не розуміють, куди вони потрапили й для чого. Мирне життя зробило з наших резервістів людей, які не здатні зрозуміти свою роль в українській армії. Якщо говорити ще більш відверто: десь відсотків 20 із тих, кого щойно привезли, були у стані алкогольного сп’яніння або з залишковими ознаками. Для чого їх викликали, вони не розуміють, воювати вони не бажають. Коли ми їхали звідти, ми сказали: «Воювати не будете, так хоч у спину нам не стріляйте!». Але що втішне: хлопці-контрактники, які там були, патріотично налаштовані, розуміють свої цілі й завдання. І дивлячись на них, я подумав, що все не так і погано», – розповідає Віктор Лобов.
Дніпропетровські активісти допомагають військовим, 31 березня 2014 року
Дніпропетровські активісти допомагають військовим, 31 березня 2014 року

Чи є план оборони?

Матеріально-технічне забезпечення, кажуть громадські активісти, які побували у військових частинах області, теж турбує. Колишній військовослужбовець, учасник бойових дій Валерій Артеменко стверджує: в останні декілька років дніпропетровський гарнізон забезпечували за залишковим принципом, ресурси з НЗ йшли на поточні потреби армійців і через брак коштів не поповнювались. Схвильований колишній військовий і тим, що область не затвердила план дій на випадок вторгнення, куди евакуйовувати жінок та дітей, як діяти чоловікам.

«Складання плану територіальної оборони області взагалі не потребує ніяких матеріальних витрат. Попри це, план територіальної оборони з картою не узгоджений і не затверджений, не створена оперативна система управління з державним спецзв’язком і транспортом. Утворенням батальйонів оборони ніхто не займається, більшість керівників на місцях саботують виділення за призначенням людського ресурсу та автотранспорту з комплектами запчастин і заправкою на 500 кілометрів. Це справа вже не громадськості, а прокуратури», – зазначає Валерій Артеменко.

«Роздати зброю патріотам»

Представники громадських організацій кажуть: у разі чого готові самі стати на захист Батьківщини. Керівник організації «Земля і воля» Костянтин Писаревський пропонує державі розпочати формувати народне ополчення і видавати зброю патріотам – під розписку і тільки тим, хто вміє належно з нею поводитись.

«Крім того, що ми офіцери запасу, ми ще є членами мисливських товариств. Ми вважаємо: настав час державі роздати зброю людям – підзвітно, адекватним, тим, що вміють поводитись зі зброєю. Це вже звучало на Євромайдані в Києві. І хай влада не боїться роздати зброю патріотам під відповідальність», – сказав Писаревський.

Отримати коментарі про план територіальної оборони в обласному військкоматі Радіо Свобода поки не вдалось. Тим часом у регіональному медіа-центрі Міністерства оборони України Радіо Свобода запевнили, що область обороноздатна: моральний дух військових високий. Про матеріальну забезпеченість говорити не стали.

«Моральний дух військовослужбовців Збройних сил дуже високий. Усі військовослужбовці готові захищати свою Батьківщину», – сказали у відомстві.

Громадські активісти Дніпропетровщини дізнались про деякі конкретні потреби армійців і збирають доброчинні пожертви. За їхніми даними, військові в області потребують близько 2 тисяч бронежилетів і шоломів, також потрібні рації, шкарпетки, харчі довгострокового зберігання тощо.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG