Доступність посилання

ТОП новини

Львівським силовикам не повернули щонайменше 600 викрадених стволів


Львів – Міністерство внутрішніх справ України подовжило до 30 квітня термін добровільної здачі зброї, яка незаконно перебуває у громадян. Вони уникнуть будь-якого покарання, якщо принесуть зброю чи анонімну про неї повідомлять. У Львові після так званої «ночі гніву» з 18 на 19 лютого, працівники СБУ і міліції донині не можуть знайти більше 600 стволів.

Донині у Львові не оговтались від подій у ніч з 18 на 19 лютого, коли заїжджі особи разом із місцевими мешканцями розгромили й захопили приміщення головного управління міліції, трьох райвідділів, СБУ, прокуратури, вогонь з палаючих шин перекинувся на будівлі внутрішніх військ, у Франківського районному суді особи проникли в автоматизовану систему документообігу, викрали печатки і штампи, пошкодили обладнання. А ще спалені сотні кримінальних справ, вкрадено оргтехніку, понищено меблі, вибиті шибки. Збитки від мародерства дуже великі. На сьогодні найгірша ситуація з приміщенням Франківського райвідділу міліції.

У «ніч гніву» у Львові, за інформацією начальника міської міліції Сергія Зюбаненка, викрали 1200 одиниць вогнепальної зброї, а це пістолети Макарова і марки «Форт», автомати Калашникова, снайперські гвинтівки та інші, вкрадені тисячі бойових набоїв. Спершу мовилось про майже 2 тисячі зниклої зброї.

«Ситуація у Криму якимось чином вплинула на те, що у людей зброя залишилася. Не лише у людей радикально налаштованих, бо ті, хто грабував, мав зброю. Велика кількість зброї у руках нормальних людей, які бояться про завтрашній день, або просто бояться здати. Бо думають, що нестимуть кримінальну відповідальність. Але люди можуть у анонімно здати зброю і хто добровільно здає – не несе відповідальності», – запевнив керівник львівської міліції.
Ситуація у Криму якимось чином вплинула на те, що у людей зброя залишилася
Сергій Зюбаненко

У Львові реалізовували київський сценарій?

Сергій Зюбаненко каже, що у громадян на руках ще 600 одиниць зброї, тобто стільки ж і повернули. Тим часом в обласній прокуратурі стверджують, що викрадено 932 одиниці вогнепальної зброї, повернули – 241, обласні керівники міліції називають іншу цифру – принесли понад 300 одиниць.

Велику кількість стволів знищили за вказівкою колишнього начальника ГУ МВС у Львівській області Олександра Рудяка, про що він сам повідомив на одному з брифінгів. А зроблено це було, як він пояснив, щоб пістолети й автомати не потрапили у злочинні руки. Різні цифри щодо викраденої зброї викликають подив в аналітика Олександра Антонюка.

«У мене запитання, чи була зброя знищена? Тому що навіть нещодавня перестрілка у Києві дає підстави думати, що частину зброї передали певним людям, які нині представляють не зовсім законні угруповання. Це є наслідки тієї кампанії, яка планувалася попередньою владою разом із СБУ, щоб запустити провокацію у Львові, можливо, частину зброї вкрадено раніше і вона опинилась у руках «активістів»», – каже експерт.
Чи була зброя знищена? Навіть недавня перестрілка у Києві дає підстави думати, що частину зброї передали певним людям, які нині представляють не зовсім законні угруповання.
Олександр Антонюк

Жодна теле- чи фотокамера не зафіксувала того, як люди у «ніч гніву» виносять зброю з райвідділів міліції. Нині довкола крадіжки зброї більше здогадок, аніж правди. Також невідомо, чи взагалі була зброя у приміщенні СБУ.

«Ціла система, включаючи СБУ, виконувала сценарій, який розроблявся не міліцією, а вище у Києві», – наголошує експерт Олександр Антонюк.

«Ніч гніву» у Львові була спланованою провокацією, щоб дестабілізувати ситуацію у місті, констатує начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко. За його словами, приїхали мешканці з інших регіонів, які підбурювали львів’ян до погромів. На стінах у приміщенні СБУ були написи угорською мовою, за припущенням силовиків, у погромах брали участь мешканці Закарпаття. Але за чиєю вказівкою їх привезли? Правоохоронці, працівники СБУ, прокуратури, місцева влада виявились неспроможними зупинити провокації у Львові. За інформацією прокуратури Львівщини, у погромах брали участь близько двох тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG