Доступність посилання

ТОП новини

Чи захистить Україну від Росії співпраця з НАТО?


Зустріч в.о. обов’язків міністра закордонних справ України Андрія Дещиці та генсека НАТО Андерса Фоґ Расмуссена
Зустріч в.о. обов’язків міністра закордонних справ України Андрія Дещиці та генсека НАТО Андерса Фоґ Расмуссена
Київ – Росію стримує те, що НАТО згортає з нею співпрацю на користь України, готується до спільних навчань з українцями і надає технічну допомогу українській армії, вважає низка українських експертів. Тим часом частина депутатів та експертів вважають, що убезпечити Україну може або членство в альянсі, або власна потужна армія, або відновлений ядерний статус.

Росія зробить «історичну помилку», якщо після анексії Криму продовжить агресію в материковій частині України, наголосив учора генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Напередодні Расмуссен запевнив, що НАТО продовжить розширюватися на схід, бо це завдання ще не завершене. Держсекретар США Джон Керрі, коментуючи анексію українського Криму Росією, заявив:«Важливо кожному у світі розуміти, що альянс НАТО серйозно ставиться до спроби змінити кордони, застосувавши силу».

Тема України не виходить з порядку денного Північноатлантичного альянсу. Два дні тому її безпека була головною темою зустрічі міністрів країн-членів. Тим часом посадовці окремих країн НАТО заявляють, що наразі вступ України до альянсу не планується і що альянс зараз не має наміру вдаватися до військових дій для захисту українських кордонів. Водночас НАТО погодилося надавати українській армії технічну, матеріальну та консультаційну допомогу, українські військові вже отримують натовські продовольчі пайки.
Джон Керрі та Арсеній Яценюк
Джон Керрі та Арсеній Яценюк

Від спільних навчань – до членства в альянсі

Цього літа запланована низка спільних навчань українських Збройних сил та військ країн НАТО як на материку, так і в Чорному морі. Вони були заплановані до нападу російських військ на український Крим, однак зараз вони набувають нового значення, бо засвідчують що цивілізований світ підтримує Україну і таким чином зменшує ризик російського нападу на неї, вважає вiйськовий експерт, спiвдиректор програм Центру Разумкова Олексiй Мельник.
Олексiй Мельник
Олексiй Мельник

Українські урядовці неодноразово дякували за таку підтримку альянсу. Проте частина представників парламентської більшості не вважають нинішню співпрацю України з НАТО достатнім стримувальним чинником для Росії. Серед них – секретар парламентського комітету з національної безпеки та оборони, ударівець Сергій Каплін.

«Заяви НАТО не є достатнім сигналом для Російської Федерації. Тож Україні варто розраховувати передовсім на власні сили: продовжувати мобілізацію, яка досі носить радше показовий характер, і підвищувати боєздатність українських Збройних сил. Після нападу Росії на Крим зламана міжнародна система безпеки, і тепер ядерного статусу прагнутиме кожна світова «підворітня», – заявив Каплін Радіо Свобода.
Сергій Каплін
Сергій Каплін
За його словами, нині Україна має терміново подавати заявку щодо вступу до НАТО, або ж – відновлювати ядерний потенціал, оскільки міжнародні гарантії безпеки в обмін на без’ядерний статус виявилися недостатніми. Днями виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов заявив, що через агресію Росії Україна готова відмовитися від позаблокового статусу і що вона вже розпочала переговори про вступ до НАТО.

Між тим, за оцінками фахівців Північноатлантичного альянсу, нині російські війська в українському прикордонні перебувають у повній готовності, тож для початку повномасштабного вторгнення їм потрібно не більше 3-5 днів. Місцями військові частини Російської федерації відійшли від українського кордону, але перебувають на відстані трьох годин руху до нього, повідомляє очільник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук.
Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук
Путін не був готовий до мобілізації українців – експерти

Зі свого боку, політтехнолог Тарас Березовець вважає, що сьогодні небезпека військової загрози з боку Росії знизилася практично до нуля. Цю позицію він пояснив на своїй сторінці у Facebook:

«Сталося це не завдяки раптовому зростанню пацифізму (президента Росії) Володимира Путіна. А завдяки тому, що Україна показала готовність внутрішньої мобілізації, до якої Кремль виявився не готовим. Плюс швидко досягнуті домовленості з НАТО про активізацію співпраці, що включають проведення військових навчань. І нарешті переговори (президента США) Барака Обами з Саудівською Аравією про збільшення поставок арабської нафти. Однак це не привід розслаблятися. Продовжуємо натиск», – підсумовує Березовець.

Є декілька чинників, які змусили Кремль поспіхом відмовлятися від вторгнення до материкової України, пояснює Радіо Свобода координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. Серед них він, як і Тарас Березовець
Тарас Березовець
Тарас Березовець
, називає готовність українців оборонятися та тиск Заходу.

«З нашої точки зору НАТО могло б діяти і краще. Але воно робить все, що може, оскільки статут альянсу обмежує випадки, коли НАТО може застосовувати силу. Альянс застосовує свої війська, тільки коли загроза стосується його членів. Кожен військовий союз потребує конкретного супротивника, тож нині НАТО отримало стимул для свого розвитку, згадало, для чого воно існує. І це позитив. Крім того, якщо раніше ми говорили, що ризик нападу Росії зі сходу перевищує 85% (пік був17-21 березня), то зараз ризик зменшився, завдяки і діям Заходу, і готовності українців братися за зброю, до якої Путін не був готовий», – каже Тимчук.

За словами Дмитра Тимчука, вступ до Північноатлантичного альянсу вирішив би всі безпекові проблеми України. Але він не очікує, що це можна зробити швидко, без програми додаткового членства у НАТО. До того ж, експерт прогнозує, що якщо Україні нададуть програму додаткового членства в Альянсі, зросте ризик російської інтервенції, яка може мати на меті унеможливити вступ України до НАТО. Водночас, після такого вступу будь-який напад на солдата альянсу в Україні, на думку експертів, означатиме початок Третьої світової війни. Якої прагнуть уникнути і на сході, і на заході.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG