Доступність посилання

ТОП новини

У Держдумі Росії пропонують судити Горбачова за розвал СРСР


Михайло Горбачов
Михайло Горбачов
У Держдумі Росії підготували запит на ім’я генерального прокурора цієї країни з вимогою провести перевірку подій, які відбувалися в період розпаду СРСР.
Депутати розраховують, що на її підставі буде порушено кримінальні справи, у тому числі і щодо останнього радянського керівника – Михайла Горбачова, пише російська газета «Известия».

У своєму зверненні депутати вказують, що громадяни СРСР на референдумі висловилися за збереження єдності держави, а вищі радянські керівники здійснили незаконні дії, які спричинили розвал країни. У депутатському запиті зазначається, що ще 4 листопада 1991 року управління з нагляду за виконанням законів про держбезпеки Генпрокуратури СРСР порушило справу щодо президента СРСР Михайла Горбачова. Проте наступного дня, перебуваючи під тиском останнього радянського керівника, Генпрокуратура скасувала постанову про порушення кримінальної справи. Самому Горбачову ставлять в провину створення Держради СРСР, що не було передбачене Конституцією СРСР. Саме Держрада ухвалювала рішення про визнання незалежності балтійських радянських республік, пишуть «Известия».

На думку депутатів, такі злочини не мають терміну давності, а сам Горбачов не володіє в даний момент ніяким імунітетом проти кримінального переслідування.

Ініціаторами запиту є депутати від «Єдиної Росії» Євген Федоров і Антон Романов, члени КПРФ Іван Нікітчук і Олег Денисенко, а також представник фракції ЛДПР Михайло Дегтярьов.
XS
SM
MD
LG