Доступність посилання

ТОП новини

Заколот на Донеччині найбільше підбурює місцева «п’ята колона» – Олексій Мацука


Донецький журналіст, редактор інтернет-порталу «Новости Донбасса» Олексій Мацука
Донецький журналіст, редактор інтернет-порталу «Новости Донбасса» Олексій Мацука
Київ ­– Сепаратистський заколот на Донбасі підбурює не лише Росія. Ще більшу активність у цьому виявляють місцеві еліти – політична та бізнесова. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода донецький журналіст, редактор інтернет-порталу «Новости Донбасса» Олексій Мацука. Він відзначив, що за пасивності місцевих правоохоронців на Донбасі почали активно створювати загони самооборони. Донеччани оговталися після вчинених сепаратистами захоплень адмінбудівель і намагаються відстояти єдність та мир України, зауважив Олексій Мацука.

– Рінат Ахметов виступив із черговою заявою на тлі загострення кризи в Україні внаслідок захоплень адмінбудвель на Донбасі. За твердженням олігарха, потрібні переговори, «щоб Донбас поважали». А найголовніше, щоб Донбас і Україна були «єдині назавжди». На Ваш погляд, Олексію, завдяки чому цей регіон і Україна можуть бути «єдиними назавжди»?

– За останніми соціологічними дослідженнями, більшість населення Донецької області (причому, тотальна більшість) наполягає на збереження єдності Україні із невід’ємною частиною – Донецькою областю. І при цьому устрій України має залишитися таким, як зараз. А дії сепаратистів підтримують близько 15 відсотків опитаних. Лише ця частина респондентів виступає за відокремлення від України і приєднання до Російської Федерації.

– Це так, Олексію. Але ж ми бачимо ці кадри навіть не із Донецька (він опинився у тіні на тлі останніх подій у райцентрах Донбасу, хоча облдержадміністрація залишається під контролем сепаратистів)…У більшості райцентрів Донбасу (зокрема, у тому ж Слов’янську) адмінбудівлі захоплені за допомогою російських диверсантів. І ми бачимо не лише цих озброєних до зубів бандитів (якщо називати речі своїми іменами, за законами України). Ми також бачимо і місцевих мешканців, які не виходять на акції протесту проти таких захоплень. А поряд із барикадами сепаратистів стоять жінки з іконами. Немає тут суперечності з даними соцопитувань?

– Насправді, серед місцевих мешканців популярна думка, що свої прямі обов’язки у цьому зв’язку повинні виконувати правоохоронні органи. Саме така думка була популярною до вчорашнього дня. А від учора донеччанам стало очевидно, що правоохоронці і війська не зовсім ефективно виконують свої обов’язки. Тому від учорашнього дня були створені загони самооборони як у Донецьку, так і в усіх адміністративно-територіальних одиницях Донецької області. До них пропонують вступати всім небайдужим людям. І така робота координується в декількох напрямах, у тому числі медичне забезпечення цих загонів самооборони. І, наприклад, минулої ночі була спроба цих загонів самооборони штурмувати Донецьку обласну державну адміністрацію. Є також інформація, що члени цих загонів вступають у конфлікт із тими людьми (проросійськими активістами-ред.), які стоять на блок-постах. Тобто, відбувається певна затримка у іншої сторони (противників сепаратистів-ред.), тому що вона морально та інформаційно була орієнтована на ту правоохоронну систему, яка існувала за її податки. Але зараз ця система показала, що проукраїнським силам варто покладатися на Донеччині лише на самих себе.
Донеччанам стало очевидно, що правоохоронці й війська не зовсім ефективно виконують свої обов’язки. Тому були створені загони самооборони
Олексій Мацука

– Тобто, ці загони самооборони намагалися штурмувати будівлю захопленої проросійськими сепаратистами Донецької обладміністрації? Так?

– Так, туди підходила окрема група і намагалася не те щоб звільнити, а показати, що буде спротив тим, хто захопив Донецьку обладміністрацію. Тобто, такі випадки вже є.

– І, якщо не помиляюся, на 17 квітня запланована велика акція протесту в Донецьку?

– Запланована велика проукраїнська акція. Розумієте, у нас у Донецьку виходять протестувати не лише націоналісти. Це загальногромадянська акція на підтримку миру та єдності України…

–…Звісно, йдеться про проукраїнську акцію в широкому сенсі, я не маю на увазі конкретно націоналістичних сил. Йдеться про звичайних громадян України, які, звісно, є в Донецьку. Просто вони змушені бути обережними, бо ці бандити правлять бал, а місцева міліція саботує?

– Так, це абсолютно вірна трактовка того, що відбувається.

– Олексію, а якими є Ваші особисті справи? Відомо, що днями у Донецьку спалили Ваше авто, на Вашу адресу сиплються погрози з боку бандитів…Чи надає влада Вам захист, чи вже й не сподіваєтеся на такий захист?

– Звичайно, ніякого захисту влада не надає, сьогодні влада займається винятково самозахистом, я так розумію. І тому найкращий самозахист донецьких журналістів – це наша солідарність. Якщо створюють загальногромадянські загони самооборони, то настав час створювати і загони самооборони журналістів Донецької області.
Ніякого захисту влада не надає, сьогодні влада займається винятково самозахистом
Олексій Мацука

– Як підсумок нашої розмови – хто більше підбурює нинішній заколот на Донеччині: Росія чи політична та бізнесова донецька «еліта»?

– Я думаю, що найбільше підбурює «п’ята колона», яка працювала десятиріччями в місті Донецьку та Донецькій області. Й представники цієї «п’ятої колони» є і серед керівництва органів місцевого самоврядування, і органів державної влади, представлених у Донецькій області.
За чотири роки правління Януковича деякі люди, які були «ахметовськими», переорієнтувалися на Сім’ю. А коли Сім’я втекла, вони переорієнтувалися назад
Олексій Мацука

– І чия тут роль ще дається взнаки – «ахметовських» людей чи людей, пов’язаних із сином Віктора Януковича, Олександром?

– Там усе дуже пов’язано, і за чотири роки правління Януковича деякі люди, які були «ахметовськими», переорієнтувалися на Сім’ю. А коли Сім’я втекла, вони переорієнтувалися назад. Тобто, складно зробити конкретну їхню ідентифікацію до певного клану. Але те, що вони не полишають контроль над місцевими органами самоврядування і органами державної влади, це є.

– І здійснюють свою антиукраїнську діяльність?


– Так, звичайно.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG