Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині зростає кількість «зелених чоловічків»


На Донеччині зростає кількість «зелених чоловічків»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

На Донеччині зростає кількість «зелених чоловічків»

Анатолій Мажора

На Донеччині постійно збільшується кількість так-званих «зелених чоловічків». Якщо позавчора, за оперативними даними, їх було близько 150 чоловік, то вже у вівторок – 450 бійців. Про це заявив керівник Антитерористичного центру Василь Крутов. Журналісти Радіо Свобода вночі повернулися з Краматорська, де невідомі українським військовим поставили ультиматум: перейти на їхній бік або скласти зброю і піти.

До військового аеродрому в Краматорську харківських медійників доправили на вертольоті. Журналісти до останнього не знали, де саме приземлиться повітряне судно, до якого саджав безпосередньо губернатор Харківщини Ігор Балута.

По прильоту журналістів зустріли українські спецпризначенці. Чоловіки у повному військовому обмундируванні не чекали представників ЗМІ на військовому об’єкті, який ще кілька годин тому утримували невідомі зі зброєю.

Українські військові розказали, що на аеродромі у Краматорську вони висадилися у вівторок вдень. На території вже нікого не було. Втікаючи, загарбники залишили купу гільз та бойову гранату.

«Я особисто сьогодні знайшов бойову гранату. Вона чорна, вона не наша.Виходить, що це «мирні» люди прийшли на цей об'єкт», – каже один із спецпризначенців.

Невідомі відійшли за межі аеродрому й продовжують стояти за парканом. Там вони спорудили барикади, вивісили російські прапори.

«Вони підійшли до огороджувального колючого дроту і стояли. Провокували нас: перестрибували, а потім назад. Тобто чистої води провокація була. Добре, що на попереджувальні постріли і крики реагували адекватно», – каже заступник командира військового батальйону спецпризначення.

На Донеччині продовжує зростати кількість російських диверсантів


Заради безпеки та щоб уникнути можливих провокацій військові вирішили не підпускати журналістів вночі ближче до табору. Спецпризначенці говорять: як мінімум у кількох чоловіків була зброя.
У них є вогнепальна зброя. Вони мають хорошу гвинтівку з хорошою оптикою приблизно 12-ти крат. Тобто цього достатньо, щоб звідти вести вогонь по нас
український спецпризначенець

«У них є вогнепальна зброя. Вони мають хорошу гвинтівку з хорошою оптикою приблизно 12-ти крат. Тобто цього достатньо, щоб звідти вести вогонь по нас. Є також 5 автоматів»,– каже один із спецпризначенців.

Люди, які зібралися біля аеродрому ставлять чіткий ультиматум: українські військові мають перейти на їхній бік, або скласти зброю і піти.

«Я попереджав цих людей, якщо вони спробують зайти на територію аеродрому, а це є територія Міністерства оборони, територія, яка охороняється, я буду застосовувати зброю відповідно до статуту внутрішньої служби Збройних сил України», – каже командир військової частини Віталій Пилипенко.

Водночас на Донеччині продовжує зростати кількість російських диверсантів. За словами керівника Антитерористичного центру Василя Крутова, кілька днів тому за оперативними даними їх налічувалося півтори стоні. Вже зараз їх – на триста чоловік більше.

«Ми дійсно маємо справу з дуже серйозним, кваліфікованим, професійним опонентом. На жаль, повинні підкреслити, що вони діють досить професійно. Потрібно віддати належне – хороший рівень підготовки, знання тактики, практика – досить висока. Ці люди вже бували у багатьох гарячих точках. Там все непросто», – каже Крутов.

Крутов не зміг пояснити, як саме росіяни потрапляють до України, зазначивши, що для спеціалістів просочитися не є проблемою.

Нині на сході України триває спеціальна антитерористична операція, оголошена указом в.о. президента Олександра Турчинова за рішенням РНБО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG