Доступність посилання

ТОП новини

Байден допоможе стримати росіян і домовитися зі словаками – експерти


Джозеф Байден
Джозеф Байден
Київ – У понеділок, 21 квітня, із дводенним візитом в Україну прибуває віце-президент США Джозеф Байден. В ході переговорів із українським керівництвом заплановано обговорити питання безпеки, політичні та економічні реформи і проведення дочасних президентських виборів. Експерти зазначають, що візит є свідченням підтримки України з боку Сполучених Штатів. Однак на істотну допомогу від Заходу, зокрема і фінансову, Україна може розраховувати вже після виборів, констатують фахівці.

У Києві Джозеф Байден зустрінеться із в.о. президента Олександром Турчиновим та прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Українські та закордонні експерти припускають, що саме стримування агресивних дій з боку Росії буде основною темою переговорів. Утім, наразі Київ може розраховувати лише на матеріально-технічну, але не військову допомогу.

Хоча, як зазначає експерт з міжнародних питань, народний депутат кількох скликань Тарас Чорновіл, такий візит уже є знаком підтримки чинної української влади і свідченням довіри між Києвом та Вашингтоном.

«Приїзд людей такого рівня автоматично дещо підвищує захист країни. В країну, інтереси якої Америка готова здати, не їхатимуть вищі керівники США. Якщо після того почнуться якісь дії щодо тої держави – і не буде належного захисту, то напевно це дуже погано відіб’ється на теперішній адміністрації. Після женевський домовленостей Обаму і так серйозно критикують за надмірну поступливість», – розповів він Радіо Свобода.
Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл

Дочасні вибори – в центрі уваги

Як зазначають у МЗС України, під час переговорів із віце-президентом США також ітиметься про допомогу з метою стабілізації української економіки та реалізації конституційної та інших політичних реформ. Також обговорюватиметься питання проведення дочасних президентських виборів. Раніше, під час зустрічі із Арсенієм Яценюком, президент США Барак Обама високо оцінив прагнення провести дочасні вибори, «щоб український народ зміг вибрати своє майбутнє».
Українську нову владу визнали, але вона має визнання тимчасово й умовно легітимної
Тарас Чорновіл

Це питання є важливим з огляду на те, що саме легітимно обрана українська влада може розраховувати на отримання реальної фінансової допомоги з боку міжнародних інституцій.

«У світі питання легітимності стоїть дуже серйозно. Українську нову владу визнали, але вона має визнання тимчасово й умовно легітимної. Якщо не буде вборів – жодна допомога не прийде», – стверджує Тарас Чорновіл.
Михайло Гончар
Михайло Гончар

Проблемний реверс і ядерне пальне

Також у ході переговорів віце-президент США планує обговорити питання енергетичної безпеки України. На думку керівника енергетичних програм центру «Номос» Михайла Гончара, США можуть допомогти Україні досягти домовленості про постачання реверсного газу через територію Словаччини, із чим у Києва виникли проблеми.
Ми чудово розуміємо, який потенціал американських впливів у Центральній Європі
Михайло Гончар

«Ми чудово розуміємо, який потенціал американських впливів у Центральній Європі. Якщо реверсні постачання в Україну через Польщу чи Угорщину не викликали якихось ускладнень, то в Словаччині це виникло. Безперечно, тут є питання політичного характеру, які складно вирішуються лише із залученням Брюсселя», – наголошує експерт.

Крім того, припускає Михайло Гончар, йтиметься зокрема про поставки американського ядерного пального для українських атомних електростанцій. Адже поставки з боку Росії опинилися під знаком питання.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG