Доступність посилання

ТОП новини

Обама: світ не залишить Україну у протистоянні з Росією


Барак Обама радо привітав Яценюка в Білому домі, Вашингтон, 12 березня 2014 року
Барак Обама радо привітав Яценюка в Білому домі, Вашингтон, 12 березня 2014 року
Барак Обама радо привітав Яценюка в Білому домі, висловив своє захоплення сміливістю українського народу, який стоїть за демократію та універсальне право самим обирати своє майбутнє.

За словами Обами, після того, як Віктор Янукович втік, Верховна рада взяла на себе відповідальність з заповнення владного вакууму, сформувавши уряд, а який тепер запроваджує реформи та розпочав переговори з МВФ. І саме головне, сказав Обама, вони віддані проведенню дострокових виборів, під час яких український народ сам зможе обрати нову владу.

Американський президент зокрема зазначив:

«Найбільше випробовування, перед яким стоїть зараз Україна, це загроза її територіальній цілісності та суверенітету. Ми чітко заявляємо, що вважаємо російське вторгнення в Крим, просування за межами їх бази, порушенням міжнародних законів, міжнародних домовленостей, які Росія підписала та порушенням територіальної цілісності та суверенітету України. Ми вже говорили, що станемо з Україною та українським народом аби забезпечити дотримання їх територіальної цілісності та суверенітету. Ми всі знаємо про історичні зв’язки Росії та України, і я думаю, прем’єр-міністр, першим це підтвердить. Він та українській уряд в Києві передав напряму Російській Федерації, своє прагнення вирішити проблему дипломатичним шляхом. Але, я думаю, прем’єр-міністр справедливо наполягає, що стороння країна не може диктувати, як їм вести свої справи. Задіяний конституційний процес, призначені вибори, які можуть призвести до якихось змін статусу Криму, але це не повинно робитися під дулом пістолета».

Він також попередив Росію і закликав Путіна обрати дипломатичний шлях вирішення проблеми.

«Ми будемо і надалі говорити російському уряду, якщо вони залишатимуться на обраному ними шляху, не тільки ми, а й міжнародне співтовариство, Європейський Союз та інші, будуть вимушені, змусити Росію заплатити за порушення міжнародних законів через втручання в Україну. Існує інший шлях і ми сподіваємося президент Путін готовий стати на цей шлях. Але якщо він не захоче, я переконаний, що міжнародне товариство дружньо стане на сторону українського уряду і підтримає єдність та цілісність України».

Американський президент назвав референдум в Криму нелегітимним та який проводиться під дулом автоматів. Цей договір, сказав Обама, порушує внутрішнє українське та міжнародне законодавство. Він відкинув пояснення Путіна про те, що подібні процеси проходили в інших країнах. У цих випадках, сказав Обама, відбувався довгий процес, частиною якого був центральний уряд, а жодна зі сторін не вводила на територію війська. США цей референдум не визнають.

Також Обама сказав, що США нададуть Україні пакет допомоги та звернувся о Конгресу з проханням якомога швидше прийняти закон, який гарантує надання кредитів на суму в 1 мільярд доларів.

Арсеній Яценюк подякував США за підтримку. За його словами, все, що просить Україна від Росії, – дотримуватися своїх зобов’язань та залишатися в рамках дипломатичного процесу. Україна ж в свою чергу гарантує, що буде виконувати усі міжнародні договори. Український прем’єр заявив, що Україна, підписавши політичну частину договору с з ЄС, зможе бути і гарним сусідом та партнером Росії, але не підлеглим.

Після переговорів з президентом США, Арсеній Яценюк вперше поспілкувався з пресою і поділився своїми враженнями від зустрічі з Бараком Обамою.

Це була чесна, відкрита дискусія на тему як вирішити цю кризу в Україні. Це, зокрема, стосується військового втручання в Україну. Досі існує можливість для Росії відвести свої війська, використовуючи політичні та дипломатичні інструменти. Ми розуміємо, що Росія не поспішає розпочинати жодних предметних переговорів. Але це абсолютно неприйнятно, щоб російські чоботи топтали українську землю в 21 столітті – порушуючи усі міжнародні договори, порушуючи принципи ООН, втручаючись у суверену і незалежну країну без будь-якої на це законної причини.

Я хочу чітко сказати – від імені уряду України – ми готові до переговорів. Але важко вести переговори, коли до твоєї голови приставили дуло автомата, виготовленого в Росії.

Ми закликаємо Росію діяти в рамках взятих на себе міжнародних зобов‘язань і припинити цю неприйнятну військову інтервенцію у суверенну, незалежну країну. Ми вдячні за підтримку США, і в економічній і в політичній площині. Ми віримо, що в найближчому майбутньому, новий український уряд буде готовий принести реальні зміни. Але щоб ми могли здійснити реформи, ми повинні зупинити російських військових. Це наша головна умова та головна вимога.

Журналісти: Ви вважаєте Путін відступить?

Залежить від того які цілі у Путіна. Якщо він хоче стабільність, мир та достаток в Європі – він повинен відступити і почати предметні переговори. Якщо він хоче перемалювати кордони і підважити усю систему глобальної безпеки, і переписати наслідки другої світової війни – він буде продовжувати рухатися попереднім курсом. У цьому випадку, його ідея не лише анексувати Крим, але захопити центральну Україну, українську столицю і почати війну.

Мій меседж до президента Путіна такий: Пане Путін, зруйнуйте цю стіну, стіну війни, залякувань і військової агресії. Давайте говорити. Пора заспокоїтися.

Після Білого Дому Арсеній Яценюк вирушив до Атлантичної Ради, а згодом на прийняття влаштоване на його честь лідерами Конгресу США. У четвер прем’єр міністр України виступить перед Радою Безпеки ООН у Нью-Йорку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG