Доступність посилання

ТОП новини

Збережемо єдність та розширимо самоврядування – влада пропонує референдум


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – У вівторок Верховна Рада має розглянути питання про проведення в Україні референдуму. За попередньою інформацією, на всеукраїнський плебісцит планують винести запитання про підтримку єдності України та водночас розширення повноважень місцевого самоврядування. Між тим, опозиціонери та експерти сумніваються в тому, що зараз за допомогою референдуму вдасться врегулювати протистояння на Донбасі.

Чи виступаєте ви за єдину суверенну Україну, в якій розширюються повноваження місцевого та регіонального самоврядування? – таке питання влада має намір винести на всенародне обговорення. Референдум матиме консультативний характер. Відповідне рішення розглянули та ухвалили на засіданні РНБО, на яке також запросили лідерів парламентських фракцій. Утім, ні комуністів, ні регіоналів не було.

Референдум планується провести 15 червня, одночасно із другим туром президентських виборів.
Питання, яке стосується єдності країни з максимальним розширенням повноважень самоврядування – це якраз та тема, яка об’єднає всю Україну
Сергій Соболєв
«Думаю, що може бути винесене лише те питання, яке отримає підтримку абсолютної більшості парламентарів. Тому навряд чи ще якесь питання матиме підтримку. Питання, яке стосується єдності країни з максимальним розширенням повноважень самоврядування – це якраз та тема, яка об’єднає всю Україну», – розповів Радіо Свобода голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

На засіданні РНБО розглянули також питання про доцільність винесення на референдум мовного питання, однак вирішили цього не робити.

«Взагалі, дивуюся тим, хто порушує це питання, бо воно абсолютно чітко врегульоване так званим законом Ківалова-Колесніченка», – каже Сергій Соболєв.

Оскільки подання на проведення референдуму може робити лише президент, а не виконувач обов’язків глави держави, то депутатам запропонують ухвалити окремий закон разової сили, який би надав таке право парламенту.

За допомогою «красивого» запитання напругу зняти не вдасться – Фесенко

Натомість голова фракції КПУ Петро Симоненко вважає за теперішніх умов проведення референдуму недоцільним.
Питання референдуму треба обговорити між політичними силами, які представлені в парламенті,щоб визначити – яке питання виносити
Петро Симоненко
«Питання референдуму треба обговорити між політичними силами, які представлені в парламенті, щоб визначити – яке питання виносити. А так, ще немає жодного документа – йде лише трьоп язиком», – стверджує головний комуніст.

Говорити про те, яке питання було б доцільно винести на референдум, голова КПУ не став.

Політолог Володимир Фесенко сумнівається, що за допомогою референдуму із одним запитанням про єдність та розширення місцевого самоврядування вдасться зняти напругу на Донбасі.
Для того, щоби зняти напругу, треба питання референдуму зробити предметом політичних домовленостей, а не ініціативою уряду чи РНБО
Володимир Фесенко
«Для того, щоби зняти напругу, треба питання референдуму зробити предметом політичних домовленостей, а не ініціативою уряду чи РНБО… Не бачу жодного сенсу проводити референдум із таким запитанням. Не треба боятися того, що в Луганську і Донецьку вимагають федеративного устрою. Так, може виникнути ситуація, коли дві області будуть за федеративний устрій, а інші – проти. Але цей референдум все одно буде консультативним, а не імперативним», – зазначає він.

Натомість, за відсутності питання про федералізацію, на Донбасі можуть проголосувати проти єдності. Тож, за словами Володимира Фесенка, «референдум із «красивим» питанням або нічого не дасть, або може навіть нашкодити в тому ж Донбасі».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG