Доступність посилання

ТОП новини

Що виявляють громадські спостерігачі у місцях несвободи?


Київ – Умови, у яких перебувають люди в Арештних домах, нагадують тюрми для довічно ув’язнених, а медична допомога у в’язницях та спеціальних закладах Мінсоцполітики не відповідає сучасним стандартам. Ці та інші порушення зафіксували торік волонтери Національного превентивного механізму – моніторингової системи, спрямованої на попередження катувань та жорстокого поводження у місцях неволі. Загалом, за даними омбудсмена, сьогодні в Україні у таких установах перебуває близько мільйона людей.

Учасники моніторингових груп перевірили понад двісті місць несвободи, за результатами цих спостережень уже готовий звіт, який незабаром омбудсмен представить у Верховній Раді. Про це розповів представник омбудсмена Валерії Лутковської з питань національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов. Власне, звітів за 2013-й рік буде два: один містить аналіз дотримання прав людини у місцях несвободи до листопада минулого року, інший – після, зазначив він.

До місць несвободи належать не тільки тюрми, а й, зокрема, інтернати, лікарні та будинки для літніх людей, тобто установи, підопічні яких не можуть покинути їх за власною волею.

За минулий рік 30 ізоляторів тимчасового тримання МВС та 5 приймальників-розподільників для дітей закрили, оскільки умови не відповідали законодавчим нормам, зауважив Бєлоусов. Але, за його словами, випадки жорстокого поводження – не винятково «міліцейська» справа.

«Ну, наприклад, минулого року ми стикалися із таким явищем, коли осіб, що утримуються у психоневрологічних установах Міністерства соціальної політики, коли вони перебувають у збудженому стані, закривають або в окремих кімнатах, або навіть ми стикались із випадком закривання їх у металевих клітках», – розповідає представник уповноваженого.

Причиною цього є відсутність єдиного протоколу утримання таких пацієнтів, однак він наразі розробляється, запевняє Бєлоусов. Іншою системною проблемою, за його словами, є те, що медики в’язниць та установ Міністерства соціальної політики не підпорядковуються МОЗ, тому там спостерігачі фіксували методи лікування, які давно не практикуються.

Наразі у моніторингу бере участь близько 150 волонтерів, які для цього проходять спеціальні курси, однак планується цю кількість збільшувати, зауважує голова Асоціації національних моніторів Андрій Черноусов. До моніторингу цього року включають місця для недопущених у країну людей в аеропортах і протитуберкульозні диспансери, де частину людей лікують примусово за вироком суду.

Лутковська пропонує працювати в Криму разом із іноземними омбудсменами

Однак сьогодні не відомо, яким чином триватиме моніторинг на окупованих українських територіях. Із ув’язненими в Криму досі немає зв’язку, заявила журналістам уповноважений з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська. За її словами, подальший моніторинг дотримання прав людини у місцях несвободи на півострові поки що планується здійснювати за допомогою міжнародних місій та правозахисників, які зараз там перебувають.

«У мене є ідея створити цілу групу спостерігачів за дотриманням прав людини на території АРК, враховуючи те, що, наприклад, дуже зацікавленою у долі кримських татар є Туреччина. Спільно із турецьким омбудсменом ми б удвох розглядали питання із дотриманням прав людини на території Автономної республіки Крим. Можливо, ми б зробили цю групу моніторів для приєднання інших держав», – зазначила Лутковська.

Коментуючи ухвалений закон про окуповані території, вона зауважила, що він потребує доопрацювання, оскільки там згадані люди у кримських СІЗО, однак інші групи місць неволі ігноруються.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG