Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ відкидає звинувачення ФБР і бореться проти екстрадиції у США


Дмитро Фірташ, бізнесмен
Дмитро Фірташ, бізнесмен
Лондон – Український мільярдер Дмитро Фірташ скористався нагодою інтерв’ю Британській телерадіомовній корпорації (Бі-Бі-Сі), щоб відкинути звинувачення у корупції, через які йому загрожує екстрадиція до США і можливий суд. Українські олігархи опинилися під значним міжнародним тиском після того, як Європейський Союз та США оголосили санкції стосовно низки осіб з України, пов’язаних з режимом Януковича, а також стосовно росіян у зв’язку з агресивними діями Москви щодо України.

Про долю Фірташа у Лондоні цього тижня запитували генерального прокурора США Еріка Голдера, який брав участь у міжнародному форумі, де обговорювали способи повернення в Україну коштів розкрадених режимом Віктора Януковича.

Американський представник відмовився розповідати журналістам про справу, наголосивши, що «триває слідство», а також, що його відомство «буде притягти до відповідальності будь-кого і повсюди, якщо порушуються закони США».

Дмитро Фірташ був змушений заплатити у Відні рекордну суму застави 125 мільйонів євро, щоб мати можливість поза в’язницею чекати на вердикт австрійський суду. Він має вирішити, чи задовольняти вимогу ФБР про екстрадицію олігарха до США.

Фірташа звинувачують в очолюванні групи, яка могла бути причетна до корупційних способів отримання бізнес-контрактів в інших країнах.

Департамент юстиції США вважає, що для сплати хабарів через американські фінансові установи було переведено щонайменше 18 із половиною мільйонів доларів.

В інтерв’ю британським журналістам Дмитро Фірташ категорично відкинув усі звинувачення.

Фірташ визнав, що зустрічався з Порошенком

«Я абсолютно невинний», заявив Фірташ, розмовляючи російською мовою, і підкреслив, що його адвокати активно працюють над тим, щоб екстрадиції до США не відбулося.

Підприємець також розповів, що хоча і обмежений перебуванням в Австрії, він активно керує своєю бізнес-імперією, а також стежить за перебігом справ в Україні.

Фірташ підтвердив, що зустрічався з кандидатом на президента України Петром Порошенком і знову не проминув нагоди покритикувати свого давнього і запеклого суперника, іншого претендента на посаду глави української держави, Юлію Тимошенко. Фірташ звинуватив її у намаганні зірвати вибори в Україні.

Дмитро Фірташ висловив також стурбованість долею своїх заводів у Криму і заявив, що ніколи не уявляв, що Росія могла вдатися до таких дій щодо України.

Але підприємець, який заробив велику частину своїх статків, перепродуючи російський газ, не посмів надто критикувати президента Володимира Путіна і навіть висловив незгоду із жорсткими західними санкціями проти Росії.

У журналістських колах лунає чимало припущень, що Фірташ опинився під увагою американських слідчих саме тому, що обізнаний із неофіційними зв’язками української бізнесової та політичної еліти із режимом Путіна.

У Відні повідомлено, що вже у найближчі дні або тижні стане відомо, чи Фірташ вимушено полетить у США під суд, чи буде звільнений остаточно і відвідає, як він планував, Великобританію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG