Доступність посилання

ТОП новини

Головна перешкода АТО – несприйняття дій влади місцевим населенням


Київ – Головна перешкода антитерористичній операції на сході України – не стільки протидія, підісланих Росією, озброєних диверсантів, скільки несприйняття певною частиною місцевого населення. Це констатують деякі українські експерти. Дехто з мешканців Донбасу справді вірить у «концтабори бендерівських карателів» та інші нісенітниці, які невтомно розповсюджує пропагандистська машина Росії. З іншого боку, фахівці закликають Київ робити ставку на місцеві еліти. Маються на увазі не «ахметови» з «єфремовими», а, наприклад, депутати на Донбасі та інші законні представники місцевої влади.

Якщо брати до уваги свідчення багатьох джерел, зокрема, журналістів, які перебувають у районі Слов’янська та Краматорська на Донеччині, існує викривлене сприйняття місцевим населенням заходів Антитерористичної операції. Про це заявив у коментарі Радіо Свобода співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

На думку експерта,частина місцевого населення не усвідомлює, що такі заходи вживають проти озброєних людей, проти терористів, для яких ті ж краматорці або слов’янці є заручниками. Плюс, звісно, дається взнаки пропаганда російського телебачення.

Тому і відбуваються ці добровільні блокування українських військовослужбовців з боку місцевих жителів. Крім того, воякам, котрі здійснюють АТО, іноді бракує навіть амуніції (про це також заявляв Арсен Аваков, який перебуває на місці здійснення операції. Міністр внутрішніх справ визнав, що українським воякам зараз потрібно десять тисяч спецжилетів).

«Потрібно знайти всі засоби, щоб донести позицію центральної влади»

Для врегулювання ситуації на сході України потрібні не лише дії вояків, які професійно виконують свої обов’язки у непростих умовах, а й активніша роз’яснювальна робота з місцевим населенням, підсумовує свою думку Олексій Мельник.

«Потрібно знайти всі засоби, щоб донести позицію центральної влади. Від тих листівок, що розкидали з вертольота, до місцевих у доброму сенсі авторитетів – профспілкових лідерів, тих самих священників, очевидно, шкільних вчителів. Слід активніше задію вати місцеве телебачення, радіо…І всі можливі канали, щоб донести правдиву інформацію», – зазначає Олексій Мельник.

Зі свого боку, політичний експерт Віктор Небоженко не втрачає оптимізму і закликає Київ активніше та ефективніше працювати з місцевими елітами на Донбасі. При цьому фахівець уточнює, що йдеться, наприклад, не про Ріната Ахметова чи Олександра Єфремова, а про звичайну місцеву адміністрацію. Зрештою, нагадує Віктор Небоженко, таку тактику застосовують у боротьбі із сепаратизмом не одне століття. Вона може виявитися в нагоді й зараз, у відстоюванні єдності України.

«Ні, ні, ні – не Ахметов і Єфремов!

Мова йде про свого для місцевого населення міліціонера, пожежника, начальника ЖЕКа, начальника на роботі тощо. Тобто, варто робити ставку на місцевий адмінресурс», – вважає Віктор Небоженко.

Ще один політолог Олександр Солонтай зазначає, що прихильники «федералізації» не розуміють, що це таке? Коли їм сказати, що федералізація приведе до збільшення їхніх прав, то вони зрадіють. Але пересічні «федералісти» не знають, що насправді федералізація не надасть більших прав їм особисто, вона надасть права регіону. А в нинішніх українських реаліях – просто зміцнить владу васала, який тримає регіон і вичавлює майже всі соки зі своїх напіврабів – пересічних земляків.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG