Доступність посилання

ТОП новини

13 кандидатів від Івано-Франківська змагатимуться за одне місце в парламенті


Івано-Франківськ – Івано-Франківський виборчий округ № 83 – єдиний в Україні, де одночасно з президентськими виборами відбуватимуться і парламентські довибори. На місце віце-прем’єра Олександра Сича, який здав депутатський мандат, є 13 претендентів. Із них лише два йдуть від партій. Експерти вважають, що партійні бренди під впливом Майдану роблять ставку на особистий імідж претендентів на перемогу. При цьому кандидати на президента не поспішають віддавати свої симпатії кандидатам у парламентарі від Івано-Франківська.

Після івано-франківського Євромайдану, через який пройшло сотні тисяч прикарпатців і який щоденно транслювався в прямому ефірі на місцевому телебаченні, його постійний ведучий Ростислав Микитюк став популярним. Тож йому запропонували йти на вибори. Але він, хоча і не виключає майбутньої політичної активності, наразі відмовився.

«Я зробив свій вибір, зняв свою кандидатуру, бо в місті почали ширитися думки, що я чийсь проект, що мені хтось заплатив кошти, щоб я відтягнув голоси від патріотично настроєних депутатів. І я все-таки зняв свою кандидатуру, бо я завжди говорю: я – проект свого батька, а не чийсь проект і нічиїм проектом ніколи не буду», – каже Ростислав Микитюк.

Ведучий івано-франківського Майдану вважає, що 13 кандидатів на депутатське місце, та ще й здебільшого з «одного політичного поля» – це забагато. На його думку, вони шкодитимуть один одному, розтягуючи, розпорошуючи голоси.

Не партії, а особистості

Більше половини кандидатів – впізнавані, «іміджеві» люди. Міський голова Віктор Анушкевичус з перших днів став на бік Євромайдану. Василь Попович очолив обласний штаб національного спротиву і згодом змінив Олександра Сича на посаді керівника обласної організації ВО «Свобода». Для директора туркомплексу «Буковель» Олександра Шевченка це вже друга спроба потрапити в парламент. Є серед кандидатів ще один підприємець і меценат Віктор Вінтоняк, а також Дмитро Романюк, який 10 років тому кинув яйцем у Віктора Януковича, коли той приїздив до Івано-Франківська. Бере участь у кампанії і Максим Кицюк, жорстоко побитий у перші дні Євромайдану. При цьому питання партійності кандидатів не є таким важливим.

Власне, за політичними оцінками ці вибори відрізняються від попередніх, і спричинене це впливом саме Майдану. Його творили громадяни і при цьому продемонстрували брак довіри до партій, констатують політологи. Зараз інша мотивація: якщо раніше голосували більше за політиків, то тепер швидше голосуватимуть за самодостатніх людей, – сказав керівник Комітету виборців України Олександр Черненко під час перебування в Івано-Франківську.

Тут більше голосують за особистості, а не за належність до партії, носія красивого партійного бренду
Олександр Черненко

«На цих виборах бачимо не таку серйозну або навіть відсутність впливу на вибори партійних брендів. Якщо, як пам’ятаємо, у 2012 році кандидат від об’єднаної опозиції – не важливо, яке його було прізвище – апріорі мав, особливо тут, на Франківщині, шанси перемогти на виборах, то сьогодні лише два кандидати є висуванцями від партій, і то лише кандидат від «Свободи» наголошує на своїй партійності. Все-таки тут більше голосують за особистості, а не за належність до партії, носія красивого партійного бренду», – вважає Олександр Черненко.

Перегони почалися з фальстарту

На думку КВУ, довибори в Івано-Франківську проходять у штатному режимі, «більш-менш спокійно, їм сьогодні нічого не загрожує». Нема зауважень до роботи виборчої комісії і у громадській організації «Опора», вони не бачать ймовірних загроз для організації виборчого процесу.

Спостерігачі цієї громадської мережі відзначають, що для багатьох кандидатів основними стають зустрічі з виборцями в мікрорайонах. Дехто активно використовує і медійний ресурс. Є залиті зеленкою білборди – як у «свободівця»-кандидата до парламенту, так і кандидата в президенти Михайла Добкіна. На думку керівника «Опори» на Івано-Франківщині Івана Маруняка, такі дії навряд чи вплинуть на суспільну думку, але це – перешкоджання веденню виборчої агітації і псування майна, що вважається адміністративним порушенням. Самі ж перегони розпочалися з фальстарту, – каже представник «Опори».

Що стосується фальстарту, то він був зафіксований за трьома нині вже кандидатами
Іван Маруняк

«Що стосується фальстарту, то він був зафіксований за трьома нині вже кандидатами. Це, коли вони фактично свою інформаційну діяльність розпочали раніше, ніж зареєструвалися в Центральній виборчій дільниці кандидатами до Верховної Ради на проміжних виборах до парламенту», – каже Іван Маруняк.

Як вважають спостерігачі від КВУ і «Опори», кандидати на президента, які відвідують Івано-Франківщину, дистанціюються від претендентів на парламентський мандат від Прикарпаття. Відзначаючи кращі риси основних «гравців», відверто вони не підтримують нікого з них.

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG