Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: Київ має розслідувати обставини затримання «міністра оборони» сепаратистів


Затримання «міністра оборони» сепаратистів у Донецьку (фото: facebook Олег Ляшко)
Затримання «міністра оборони» сепаратистів у Донецьку (фото: facebook Олег Ляшко)
Правозахисна організація «Міжнародна амністія» закликає вимагати від влади України розслідувати обставини затримання двох сепаратистів, зокрема, «міністра оборони» самопроголошеної Донецької народної республіки Ігоря Хакмізянова.

Як заявляють правозахисники, відео свідчить, що чоловіків затримали і допитували не правоохоронні органи. При цьому, заявляють у «Міжнародній амністії», із ними жорстоко поводилися. Зокрема, у затриманого Хакмізянова були чітко помітні порізи на тілі, він був практично голий. Крім того, Хакмізянову погрожували довічним ув’язненням. Наприкінці допиту чоловіків відводять до вертольота, і невідомо куди везуть далі, кажуть правозахисники.

«В Україні існує довгострокова проблема порушення прав людини з боку міліції та інших правоохоронців. При цьому такі порушення практично не караються. Нездатність ефективно і незалежно розслідувати усі звинувачення в порушенні прав людини, зокрема, проти політичних опонентів нинішнього уряду в Києві, а також нездатність встановити і покарати відповідальних за незаконне позбавлення волі чи жорстоке поводження з полоненими буде лише сприяти подальшому занепокоєнню з приводу безкарності за порушення прав людини в Україні», – наголошують правозахисники.

«За міжнародним законодавством, арешт чи затримання може бути проведене лише виключно у відповідності до закону, компетентними органами», – кажуть у «Міжнародній амністії».

Крім того, правозахисники закликають вимагати від влади встановити місце перебування затриманих, а також забезпечити їм негайний доступ до адвоката і переконатися, що їх поінформували про звинувачення, які їм інкримінують, і що вони постануть перед судом.

Також правозахисники закликають вимагати від влади забезпечити, щоб затримані не піддавалися насильству, і щоб ті, хто вдається до таких дій, були покарані.

«Міжнародна амністія» закликає писати листи на адресу виконувача обов’язків генерального прокурора України Олега Махніцького, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а також омбудсмена Валерії Лутковської.

7 травня в Донецькій області був обстріляний автобус з бійцями батальйону міліції спецпризначення «Азов». Двоє з нападників були затримані, серед них «міністр оборони» самопроголошеної Донецької народної республіки Хакмізянов, якого роздягли, роззули і натягли не голову ганчірку.

Генеральна прокуратура згодом заявила, що гарантує дотримання процесуальних прав, поваги честі та гідності затриманого самопроголошеного «міністра оборони Донецької народної республіки» і перевірить обставини його затримання.
XS
SM
MD
LG