Доступність посилання

ТОП новини

«Референдум» по-луганськи: голосуй будь-де і скільки завгодно


Луганськ – Напередодні сепаратисти на Луганщині організували псевдовдореферендум. Питання одне – про незалежність так званої «Луганської народної республіки». Ще до дня голосування було зрозуміло, що такий «референдум» незаконний. Процес голосування тільки підтвердив: над легітимністю волевиявлення організатори особливо не замислюються.

Явка виборців - 81%. Про це повідомив голова ЦВК з проведення референдуму Олександр Малихін. Він сказав, що перші дані відносно результатів будуть оголошені сьогодні. Одна з сепаратистських організацій «Луганська гвардія» на своїй сторінці у соціальній мережі вже повідомила, що за незалежність так званої ЛНР проголосувало 95% учасників псевдореферендуму.

Однак про легітимність цього голосування можна судити з того як воно проходило: бюлетені надруковані на принтері, на дільницях відсутні спостерігачі, в комісіях всього по три людини. Хто ці люди не зрозуміло, де вони взяли списки виборців теж не відомо. Як повідомляє Комітет виборців України, який вів неофіційне спостереження, у Кремінній, Новопскові, Марківці «референдум» проводився без списків виборців. Дільниці розміщалися на площі у наметах. У місті Сватовому під кінець дня створено одну дільницю на вулиці біля міськради. Бюлетені видавали всім бажаючим проголосувати.

Виконуюча обов’язки голови Луганської ОДА Ірина Верігіна заявила, що псевдореференлум у північних районах Луганщини не проходив.

Інша прописка? Не проблема внести Вас у додатковий список!

У Рубіжному та Луганську можна було голосувати на кількох дільницях.

На одній із дільниць у центрі міста було написано, що тут може проголосувати будь-який житель Луганської області не залежно від прописки.

На дільниці у школі №52 кореспонденту Радіо Свобода голова комісії пропонувала проголосувати. На зауваження про іншу прописку, жінка сказала, що це не проблема і запропонувала внести у додатковий список.

Сам «народний губернатор» Валерій Болотов голосував перед телекамерами не за місцем свого проживання, а у будівлі обласної адміністрації, яку він захопив.

Виникає чимало запитань і до тих цифр, які наводять організатори. Так, станом на 12 годину дня вони нарахували 65 % виборців. Але за словами експертів, показник був завищений у понад два рази.

У місцевому відділенні Комітету виборців зазначають, що єдиним містом в області, де референдум пройшов відносно прозоро можна вважати Алчевськ. У місті, най думку експертів, найкраще було організовано голосування, тому представники Комітету виборців могли зробити висновки щодо реальної кількості тих, хто проголосував – це 50-60 %. Явка на інших територіях не може бути підтверджена джерелами незалежним від організаторів «референдуму», зазначили у КВУ.

Міліції на дільницях не було, замість них на деякі дільниці охороняли люди з автоматами.

Навіщо люди йшли голосувати?

Ті люди, з якими вдалося поспілкуватися кореспонденту Радіо Свобода, сказали що очікують найперше економічної незалежності. Мовляв, гроші, які заробляє Луганщина мають залишатися в регіоні. Люди вірять, що Донбас саме себе прогодує. Мало хто згадував про можливість приєднання до Росії.

Дехто з пенсіонерів на запитання: за що ж ви голосували, розповідали про життя у Радянському Союзі.

Раніше сепаратисти говорили, що 18 травня проведуть наступний референдум, на який вже винесуть незалежній республіці питання щодо того, куди ж приєднуватися ЛНР – до Росії, чи можливо залишитися у складі України.

Розгул бандитизму продовжується

«Референдум» проходив без стрілянини, але випадків насильства із застосуванням автоматичної зброї на Луганщині вистачає.

9 травня розстріл родини на кордоні в Луганській області. Бойовики просто зрешетили дві машини. Загинуло подружжя. Їхня 10 річна донька з пораненням голови госпіталізована до лікарні.

10 травня підстрелили чоловіка на блок-посту біля селища Станиця-Луганська. З вогнепальними пораненнями стегна і грудної клітки його доставили до лікарні.

У Луганську проросійські бойовики хапають людей просто на вулиці. Такий інцидент стався 10 травня. Молодого чоловіка побили і прострелили обидві ноги, відвезли до захопленого управління СБУ.

В той же день сепаратисти викрали і знущалися на одним із членів громадського сектору Євромайдану Михайлом Логвіненком. А все через те, що той нібито зірвав оголошення про «референдум».

Очевидно, що міліція не в змозі впоратися із ситуацією, а сепаратисти, які захопили владу не можуть, або не хочуть контролювати всіх своїх бойовиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG