Доступність посилання

ТОП новини

Фейкові «референдуми» є політичною аферою Кремля – Парубій


Голосування на одній із виборчих дільниць у Слов'янську, 11 травня 2014 року
Голосування на одній із виборчих дільниць у Слов'янську, 11 травня 2014 року
Київ – Більшість, яку раніше складали в парламенті прихильники Партії регіонів, скасувала місцеві референдуми в Україні ще у 2012 році. З їхньої ініціативи тоді ухвалили нове законодавство, що передбачає лише всеукраїнський референдум. Цей закон піддали критиці і незалежні українські експерти, і західні фахівці. Нинішня ж влада у рамках децентралізації обіцяє передати місцевим громадам право на проведення локальних референдумів.

Однак проросійськи налаштовані сили і сепаратисти на Донбасі не стали чекати на децентралізацію і чергові зміни законодавства, запропоновані Києвом. 11 травня в окремих населених пунктах Донеччини і Луганщини проведено так званий «референдум» щодо створення незалежних «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки». Центральна влада у Києві, як і держави Євросоюзу, США та інші країни не визнали його результати.

У Раді національної безпеки й оборони України так званий «Донбаський референдум» порівняли з політичною аферою, а натхненником вважають Кремль. Про це напередодні заявив секретар РНБО Андрій Парубій.

«Це політична афера, політична акція, яка була проголошена з виключно пропагандистською метою, яка була координована з боку Російської Федерації», – наголосив він.

А Центральна виборча комісія погрожує кримінальними провадженнями проти ініціаторів так званого «референдуму» на Донбасі. Про це на брифінгу 12 травня заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.
Питання більше до правоохоронних органів і силових структур – треба вживати заходів до того, чи мали ці дії ознаки діянь на повалення конституційного ладу і захоплення влади
Андрій Магера

«Дії, які імітовані 11 травня на територіях окремих місцевостей Донецької та Луганської областей, не мають ніякого відношення до референдумного процесу і до способу вираження волі українського народу. Тому відповідні дії не мають жодних правових наслідків. І відтак, я гадаю, що тут питання більше до правоохоронних органів і силових структур – їм треба вживати заходів до того, чи мали ці дії ознаки діянь, спрямованих на повалення конституційного ладу і захоплення державної влади. Я думаю, що саме таким чином слід кваліфікувати подібні дії», – заявив Магера на брифінгу.

Сепаратисти воліють «розлучити» Донбас з Україною

Організатори «Донбаського референдуму», тим не менше, не прислухаються до позиції Києва і готові до процесу «розлучення» Донбасу з Україною. Про це російським журналістам неодноразово заявляв так званий «народний губернатор Донеччини» Павло Губарев. Щоправда, наразі він говорить лише про самостійність Донбасу, по допомогу до Росії обіцяє не звертатись і звинувачує найбагатшу людину України, донецького бізнесмена Ріната Ахметова у підкупі сепаратистів.

У Росії ж так звані «референдуми» у Криму і Донбасі порівнюють із тим, який запланований на 18 вересня у Шотландії. Принаймні, голова Ради федерацій Державної думи Росії Валентина Матвієнко сказала про спільні риси між «волевиявленнями» мешканців названих територій.

Донбас vs Шотландія

Порівняння «референдумів» на Донбасі і у Шотландії не витримують ніякої критики, тому що волевиявлення під дулом автомата по суті протилежне справжньому народному волевиявленню. Так вважає координатор Комітету патріотичних сил Донбасу Дмитро Ткаченко.
У Британії ми маємо мирну ситуацію і демократичні процедури підготовки шотландців до референдуму
Дмитро Ткаченко

«Відповідно, у Британії ми маємо мирну ситуацію і демократичні процедури підготовки шотландців до референдуму. У цьому й полягає корінна відмінність між «референдумом», який донбаські сепаратисти провели у неділю, і тим, який готують шотландці. Адже на Донбасі «референдум» проводили під тиском», – пояснив Ткаченко у розмові з Радіо Свобода.

Із ним згоден директор Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, який кваліфікує псевдореферендум на Донбасі як посягання на повалення конституційного ладу в Україні.
Я погано уявляю референдум у Шотландії, котрий відбувається під дулами автоматів
Ігор Когут

«Референдуми» на Сході України, по-перше, дуже мало спільного мають з правовим полем, з легітимністю. На Донбасі, відповідно, не було офіційно сформованих комісій, спостереження, ніхто не може верифікувати (підтвердити) результати і так далі. А з точки зору обставин, то я погано уявляю референдум у Шотландії, котрий відбувається під дулами автоматів. У принципі, як я розумію, і рух до певної автономії й незалежності Шотландії є політичним мирним процесом. У Донбасі ж ми маємо справу з терористами, які тероризують всю територію регіону», – зазначив експерт у коментарі для Радіо Свобода.

Кількість учасників «Донбаського референдуму» завищена у рази – експерти

Українські експерти наголошують на тому, що навряд чи при проведенні референдуму у Шотландії ті, хто воліє відокремитися від Великобританії, будуть спотворювати результати волевиявлення, використовуючи неправдиві дані про кількість голосуючих і отримані результати.

Виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що на Донеччині у «референдумі» брали участь близько 24 відсотків населення, на Луганщині – трохи більше як 32 відсотки.

Тим часом, ініціатори створення Донецької і Луганської «народних республік» заявили, що активність громадян на так званому «референдумі» у Луганській області склала більш як 80 відсотків, а у Донецькій області понад 71 відсоток. При цьому, за твердженням сепаратистів, майже 90 відсотків громадян висловилися за «незалежність» цих двох областей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG