Доступність посилання

ТОП новини

Найвеличніші російські бороди


Кончіта Вурст виконує пісню на Міжнародному конкурсі пісні «Євробачення-2014» в Копенгагені
Кончіта Вурст виконує пісню на Міжнародному конкурсі пісні «Євробачення-2014» в Копенгагені
Американський сайт BuzzFeed повідомив про те, що росіяни зголюють бороди на знак протесту проти перемоги австрійця Томаса Нойвірта, більш відомого як Кончіта Вурст, на пісенному конкурсі «Євробачення».

Тепер гей-активісти захищаються. Вони офіційно подали заявку на отримання дозволу провести «Марш бородатих жінок і чоловіків імені Кончіти Вурст» у Москві. Активісти планують марш на 27 травня, 21-у річницю декриміналізації гомосексуальних відносин у Росії.

Бороди в Росії завжди були політичними. Наприкінці 17-го століття Петро Перший наказав своїм придворним поголитися і ввів податок на бороди, що було частиною його зусиль модернізувати Росію. Це не було популярним кроком серед населення.

Замість того, щоб бути прикладом ослабленого та загниваючого Заходу, борода має довгу, славну традицію у російській історії. Її сприймали як ознаку мужності і православного благочестя.

До часів Петра Першого люди могли бути оштрафовані за заподіяння шкоди бороді іншого чоловіка. Й «люди судили міць і силу людини за товщиною і охайністю бороди. Не існувало гіршої образи, ніж плювок в бороду».

Автор інфографіки з еволюції російської бороди каже, що в часи Петра Першого «зголювання бороди суперечило традиційному православному розумінню чоловічої краси і гідної людини».

Після фаз «пухких перук» і «бакенбардів», підхід радянського комунізму до волосся на обличчі був більш суворий. Один із блогерів зазначає: «Тільки ви подумали, що культурна гегемонія оголеного підборіддя ніколи не буде оскаржена, з’явився Пушкін із його дикими бакенбардами. Подальший розквіт борід досяг свого піку під час Великих реформ, «коли бородатих орачів звільнили від кріпацтва». Тоді маятник хитнувся назад і запросив безбородий більшовицький режим і нову модель історичного прогресу: «від бороди Маркса до вусів Сталіна, а далі – гладкої, як гарбуз, голови Хрущова», яка з’явилася на горизонті, як апофеоз мрії Петра про повну відсутність волосся на обличчі».

Не менш колоритний опис: «Потім прийшла радянська влада. Ленін не мав бороду, тільки еспаньйолку і вуса. Після нього прийшов вусатий Сталін, потім лисий Хрущов, щетинистий Брежнєв, два токсичних старика – Андропов та Черненко, а потім Горбачов зі спаленим на сонці чолом. Не кажучи вже про трьох останніх президентів – ані волосини на підборідді чи під носом».

Але ось невелике нагадування про велич російських борід (у зворотному порядку величі):

6. Олександр Солженіцин

За словами його сина, борода допомогла Олександру Солженіцину створити імідж «озлобленого пророка».


5. Ігор Курчатов

Фізик-ядерник, він був відомий як батько радянської атомної бомби. Його прозвали «борода» після того, як він сказав, що перестане голитися поки проект не стане успішним.


4. Федір Достоєвський

«У той час, як борода Достоєвського є водночас легкою та густою, його пониклі вуса виглядають рішуче».


3. Лев Толстой

Борода, яку британська газета Daily Telegraph назвала «такою ж довгою, як «Війна і мир».

2. Володимир Ленін

Сучасна борода, розрив із минулим. Борода, яка обіцяє світле майбутнє.


1. Распутін

«Давно в Росії жив один чоловік,
Він був великий і сильний, в його очах – полум’яне світіння
Більшість людей дивилися на нього з жахом і страхом
Але для московських дівчат він був дуже милим».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG