Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент має насамперед зупинити війну, яку веде Росія – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Подолання кризи і забезпечення економічного зростання, безпека, збереження єдності України – такі головні вимоги українців до майбутнього президента. Понад 70 відсотків громадян України готові проголосувати на виборах 25 травня, сподіваючись, що майбутній президент поверне Україні мир, благополуччя, європейський шлях розвитку. Ці дані оприлюднили 21 травня соціологи – учасники проекту «Вибори-2014: сподівання громадян, рейтинги кандидатів, мотивація вибору».

Українці хочуть взяти ситуацію в країні у власні руки. Першим кроком до цього, за свідченнями соціологів, є участь у президентських виборах 25 травня. Більшість виборців чекають від нового президента рішучих дій з подолання економічної кризи і забезпечення безпеки. Про це журналістів поінформувала директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», соціолог Ірина Бекешкіна.
Вперше за кілька останніх виборів кількість оптимістів перевищує кількість песимістів
Ірина Бекешкіна
«Більшість населення, більшість громадян іде на вибори, оскільки відчувають, що це їхній громадянський обов’язок. Що цікаво, у цьому році вперше на друге місце як мотивація вийшла можливість вплинути на ситуацію в Україні. Очевидно, вперше за кілька останніх виборів кількість оптимістів, які вважають, що вони мають можливість вплинути через виборчий процес на ситуацію в Україні перевищує кількість песимістів», – сказала експерт.

Громадські активісти також закликають українців не залишатися байдужими до майбутнього держави, від якого залежатиме і їхнє власне майбутнє. Участь у виборах – це засіб захистити себе і свою державу, а неучасть у виборах – зречення власної відповідальності за її долю. Так вважають учасники громадської ініціативи «Першого грудня» В’ячеслав Брюховецький, Євген Сверстюк і Вадим Скуратівський, які оприлюднили 20 травня звернення до українців з проханням прийти на вибори.

Почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький вважає, що жодному іншому президентові України не доводилося бути на чолі держави у настільки складний для неї момент. Відповідно і вимоги української громади до майбутнього глави держави високі й суворі.
Підтримка майбутнього президента з боку народу буде означати його повну легітимізацію
В’ячеслав Брюховецький


«Обов’язок нового президента – здійснити великі надії всієї країни на справжню свободу та демократію, вільну економіку без корупції та криміналітету. Натомість обов’язок громадян – не лише очікувати дій нового глави держави, а самостійно і щоденно дбати про захист своїх прав і свобод. Маємо утвердити в Україні підзвітність уряду та непорушний контроль громадянського суспільства за владою. До того ж, підтримка майбутнього президента з боку народу буде означати його повну легітимізацію, незважаючи на те, хто і як буде дивитись, і з якої країни», – зазначив Брюховецький.

Новий президент повинен повернути Україні мир і дати можливість рівного розвитку усім громадянам, незалежно від їхньої національної чи релігійної належності, зазначають експерти Конгресу національних громад України. Керівник цієї інституції Йосип Зісельс у розмові з Радіо Свобода зауважив, що багато українців під мирним життям розуміють економічну і соціальну стабільність, а не тільки питання безпеки.
У нас іде війна з Росією. І перш за все, новий президент має зупинити цю війну
Йосип Зісельс
«Перш за все, чого очікують і чого потребують громадяни України будь-якого етнічного походження – це, звичайно, миру. Адже у нас іде війна, війна з Росією. І перш за все, новий президент має зупинити цю війну. Україна не може цього зробити самотужки, тому треба долучити до цього весь світ. Тому від виборів, від нового президента слід очікувати саме цього. Він повинен до світу звернутись як обраний глава української держави», – зазначив Зісельс.

Він також зауважив, що не менш важливо для громадян – здатність нового президента провести глибинній соціально-економічні реформи і зміцнити обороноздатність держави.

Новий президент має бути відкритим для українців – експерт

На думку керівника українського центру міжнародної антикорупційної організації Transparency International Олексія Хмари, майбутній президент повинен забезпечити громадянам країни спокій – у широкому розумінні цього слова, – бути підзвітним громаді й оновити систему влади.
Більшість українців самі вже стали політиками, ведуть розмови про те, що відбувається у державі, вже не лише на кухнях, а і на роботі
Олексій Хмара
«Спокою для себе, щоб ситуація в Україні поступово повернулась у нормальне русло. Спокою від політиків, які просто дістали. Люди хочуть спокою у своїх родинах, тому що насправді більшість українців і самі вже стали політиками, ведуть розмови про те, що відбувається у державі, вже не лише на кухнях, а і на роботі, – зауважує Хмара. – З іншого боку, чого хочуть українці від кандидатів на президента, – це їхньої чесності і підзвітності. Найбільше, що хвилює українців, так це те, що владі не можна довіряти як такій. Тому від президентських виборів і від майбутнього президента чекають його реальної відкритості для людей, готовності звітувати перед людьми за свої дії».

Пересічні українці у розмові з Радіо Свобода висловлюють сподівання, що майбутній президент збереже єдність української політичної нації й української держави:

– Я сподіваюсь, що майбутній президент матиме достатньо повноважень, щоб впливати на ситуацію у державі.

– Я сподіваюсь, що у нас буде в усьому справедливість, що не буде корупції – і те залежить від того, кого ми оберемо.

– Я від нового президента чекаю розквіту України.

Але в Україні достатньо тих, хто або не упевнений, чи обиратиме президента, або вирішив не йти на вибори. Серед причин відмови, за даними соціологів, – відсутність гідного кандидата та невіра у чесність виборів. На Донбасі ж люди заявляють про відмову голосувати ще і через страх перед фізичним насильством з боку сепаратистів, наголошує директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко.

Кримчани голосуватимуть на материковій Україні – ЦВК

Вперше в історії України вибори президента не відбудуться в Криму через російську окупацію півострова. Хоча, як запевняє голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, кримчани не позбавлені права обрати президента України.

«Мешканці Криму, безумовно, зможуть взяти участь у голосуванні, якщо у них виникне таке бажання. Я нагадую, що вони залишаються громадянами нашої держави, вони залишаються українськими виборцями, їхні персональні дані зберігаються в українському Державному реєстрі виборців. І вони зможуть взяти участь у голосуванні за допомогою механізму тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси», – сказав Охендовський в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами координатор ініціативи «Крим SOS» Таміли Ташевої, багато хто з українських громадян Криму мають намір голосувати на виборах президента, бо не полишають надії на повернення Криму у склад України не лише де-юре, але і де-факто.
Майбутній президент України має розуміти проблеми кримчан і переселенців з Криму
Таміла Ташева
«Якщо говорити про тих громадян України, які залишаються на окупованій території АРК, якщо говорити, чого вони не лише від президентських виборів, а від влади чекають, то це того, що буде чітка програма бачення, як повернути Крим Україні. Друге, якщо говорити про переселенців і це пов’язувати з президентськими виборами, то це знову-таки відсутність програми по роботі з адаптації переселенців. Тож майбутній президент України має розуміти проблеми кримчан і переселенців з Криму і повинен мати бажання, політичну волю для того, щоб ці проблеми вирішувати», – зауважує Таміла Ташева.

Таких завдань не стояло перед жодним президентом України, але ще і ніколи українські громадяни не могли їх сформулювати настільки чітко. І ще ніколи вони не були так активно налаштовані на їхнє вирішення разом зі своїм новим лідером, вважають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG