Доступність посилання

ТОП новини

Що може стабілізувати українську економіку?


Що може стабілізувати українську економіку?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Що може стабілізувати українську економіку?

Київ – Українська економіка стабілізується після того, як НБУ візьме під контроль інфляцію, більше не втручатиметься у регулювання валютного курсу, а над Україною не висітиме воєнна загрози. До такого висновку дійшли експерти банківського сектору. Водночас вони наголошують на необхідності впровадження реформ, який потребує українська економіка.

Рішення Нацбанку «відпустити» гривню і більше не підтримувати її витратами із золотовалютного резерву України було вдалим і закономірним, вважає керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний капітал Україна» Олександр Вальчишин. На думку експерта, регулювання валютного курсу протягом останніх 3 років планомірно вело Україну до дефолту, який не відбувся через попередню кредитну програму від Міжнародного валютного фонду. Олександр Вальчишин прогнозує, що гривня зокрема та економіка загалом стабілізуються тоді, коли зникне воєнна загроза і врегулюється політична ситуація.

Є сподівання, що коли ринок облігацій вгамується, то він повинен піти за реальним курсом, який девальвувався сильно
Олександр Вальчишин
«Є сподівання, що коли ринок облігацій вгамується, а зараз він не може вгамуватися через те, що у нас є ризик воєнних операцій і ризик втрати частини територій, то він повинен піти за реальним курсом, який девальвувався сильно. На мій погляд, ставлення інвесторів – і приватних інвесторів, а не тільки МВФ – повинно вгамуватися, і ми будемо мати шанс на більш сприятливі відсотки від ставки на ринках запозичень», – прогнозує Олександр Вальчишин.

НБУ відтепер контролюватиме рівень інфляції

Посприяти стабілізації гривні, як очікують, зможе новий кредит від МВФ, у рамках якого Київ уже отримав перший транш. Член ради НБУ Юрій Полунєєв пояснює: разом із грошима Україна взяла на себе низку економічних зобов'язань перед МВФ. Фактично це значить, що НБУ відтепер контролюватиме не стільки курс гривні до долара чи євро, скільки допустиме зростання загального рівня цін для українців.

Має бути посилена здатність Національного банку суттєво прогнозувати економічні процеси і, зокрема, рівень інфляції
Юрій Полунєєв
«На практиці це означає, що має бути посилена здатність Національного банку суттєво прогнозувати економічні процеси і зокрема рівень інфляції, який залежить від багатьох чинників. Все, ми підписалися, принаймні, до 2016 року треба це виконувати. Якщо не будемо виконувати, значить, зупиниться фінансування», – роз'яснює представник НБУ.

Кредити від МВФ допоможуть українській економіці і громадянам адаптуватися до стрибків курсу, вважає заступник директора Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк.

Угода з МВФ передбачає не лише зобов'язання влади, а й зобов'язання Фонду надати відповідне фінансування
Олександр Арсенюк
«Угода з МВФ передбачає не лише зобов'язання влади, а й зобов'язання Фонду надати відповідне фінансування. Це також дає відповідне підґрунтя для згладжування тих шоків, які викликає девальвація. Звичайно, за таких умов переходити до більш гнучкого курсоутворення – це значно сприятливіша і комфортніша ситуація, ніж коли таких умов би не було», – додає представник НБУ.

Потрібен час на реформування й стабілізацію економіки

За даними МВФ, Україна може витрачати перший транш нової кредитної програми на реформування економіки і покриття дефіциту бюджету, а відтак захистить від інфляції виробників і дасть змогу покривати девальвацію гривні поступовим збільшенням соціальних виплат.

Загалом, на думку експертів, спрогнозувати, коли українська економіка стабілізується, а гривня закріпиться на міжбанку, складно. Член наглядової ради «Державного експортно-імпортного банку України» Наталя Гребеник переконана, що виділені кредиторами кошти повинні піти саме на комплексне реформування економіки.

Будуть відповідні реформи – буде працювати економіка, бюджетна сфера і, звичайно, НБУ
Наталя Гребеник
«Зелене світло ввімкнене, Міжнародний фонд дає гроші, інші інвестори теж, ви знаєте, завжди підтягуються до цього процесу. Тому без реформ нічого не буде. Будуть відповідні реформи – буде працювати економіка, бюджетна сфера і, звичайно НБУ», – резюмує Наталя Гребеник.

Оцінювати поступ у стабілізації української економіки експерти радять через рік інтенсивного реформування. Орієнтовною датою підбиття перших підсумків називають 1 травня 2015 року, тобто початок нового фінансового року для МВФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG