Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Донеччині будуть, але не всюди – Ткаченко


Українські солдати проїжджають місце, де були вбиті 13 українських силовиків, село Волноваха, Донецька область, 22 травня 2014 року
Українські солдати проїжджають місце, де були вбиті 13 українських силовиків, село Волноваха, Донецька область, 22 травня 2014 року

Олена Зашко

Кількість загиблих у четвер у бою в Луганській та Донецькій областях складає 16 осіб, повідомив Департамент охорони здоров’я Донецької ОДА, не уточнюючи, чи йдеться і про вбитих силовиків. Протягом дня цифри про загиблих змінювалися. Зокрема, виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов говорив про 13 загиблих силовиків. Окрім того, 32 людини госпіталізовано до лікарень через отримані поранення.

Причиною трагедії став штурм української армії сепаратистами. Окрім того представники так званої «Донецької республіки» намагаються зірвати вибори президента України. Озброєні сепаратисти захоплюють окружні виборчі комісії Донецька. Через таку неспокійну ситуацію багато донеччан бояться йти на вибори.

У четвер активісти самопроголошеної «Донецької народної республіки» захопили одну із окружних виборчих комісій Донецька у Куйбишевському районі міста. Це вже не перша спроба сепаратистів завадити роботі виборчих комісій. Напередодні свою роботу зупинили 44-та окружна виборча комісія у Донецьку та 55-а окружна виборча комісія у Шахтарську.

Загалом у Донецькій та Луганській областях заблоковано 18 із 34-х окружних виборчих комісій. Про це заявив прес-секретар Центрвиборчкому Костянтин Хівренко.

Інформацію про захоплення окружних виборчих комісій підтверджує і секретар міської ради Донецька Сергій Богачов. «Дійсно, у всіх окружних виборчих комісіях були озброєні люди, які вилучили комп’ютерну техніку, маршрутизатори, які забезпечують зв’язок із ЦВК, списки виборців, печатки. Тому варто сказати, що сьогодні є серйозна проблема із проведенням виборів у місті Донецьку», – зазначає Богачов.

Голова організації «Комітет виборців України» у Донецьку Сергій Ткаченко зазначив, що проблеми із проведенням виборів 25 травня у регіоні великі. За його словами, ситуація зараз важка. Основне завдання озброєних сепаратистів зараз – створити метушню і повністю паралізувати підготовку окружних виборчих комісій до дня голосування. «На даний момент близько 10 окружних виборчих комісій заблоковані або захоплені. Але тим не менше, більша частина окружних комісій (навіть із тих, які захоплені) організовують свій процес підпільно. Ми можемо сказати, що велика частина виборчих дільниць у день голосування не відкриються. Але ми сподіваємося, що у більшій частині округів Донецької області на низці виборчих дільниць голосування відбудеться», – сказав Радіо Свобода Сергій Ткаченко.
У Донецьку напали на окружну виборчу комісію №43
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

«Армія повинна зовсім по-іншому працювати»

Член організації «Комітет патріотичних сил Донбасу» Дмитро Ткаченко розповів про ситуацію в області. Він зазначив, що вибори пройдуть у тих населених пунктах, де є українська армія. «Вибори у Донецькій області будуть. Питання – де? У першу чергу я говорю про Олександрівський, Добропільський, Великоновосілковський та Красноармійський райони. Непогані варіанти проведення виборів є у Мар’їнському, Володарському, Першотравневому районах. Тобто це захід та південний захід». Окрім того, він висловив думку про те, що вибори у Донецьку успішними не будуть: «Звичайно, чим далі до Донецька (наприклад, Мар’їнка), то я не вірю у проведення виборів тут, армія повинна зовсім по-іншому працювати. Можливо щось буде ще в Амвросіївському районі. Донецьк також може бути. Але я думаю, що навіть коли пройде день голосування, то сепаратисти просто заблокують окружну виборчу комісію».

Натомість самі донеччани розділилися у своїх думках щодо виборів. Студентка одного з вишів Донецька Вікторія каже, що на вибори піти планує: «Я б хотіла піти на вибори, але, на жаль, не знаю, чи є у нас біля гуртожитку дільниця для голосування. Не приходило жодного запрошення. Якщо дільниця буде і я опинюся у списках, то обов’язково піду. Після мітингів та всіх цих розгонів я вже нічого не боюся».
Окружні виборчі комісії у Донецьку працюють у підпіллі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

А от донеччанка Галина на вибори йти не планує, оскільки боїться. «Я особисто не збираюся йти голосувати, бо сказали, що на виборчі дільниці начебто чеченців Путін прислав. Я туди не піду, бо боюся. Я ще подумаю», – сказала жінка.

Після незаконного так званого «референдуму» 11 травня, який пройшов у Донецькій та Луганській областях, сепаратисти Донецька заявили, що виборів на території регіону не буде. На адресу тих, хто все ж збирається йти голосувати, лунають погрози.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG