Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС і НАТО вітають українців і Порошенка


Брюссель – У Євросоюзі вітають прозорі українські вибори, організовані із «разючими зусиллями влади», та новообраного президента Петра Порошенка. Його перемога у першому турі – ознака великого бажання українців припинити насилля та «кількамісячний кривавий конфлікт», кажуть у Брюсселі. Тим часом Росія, не виголошуючи своєї позиції щодо виборів в Україні, на дипломатичному рівні все ж заявляє, що поважатиме волевиявлення народу.

Спільна заява голів Європейської ради та Єврокомісії мовить, що успішний перебіг виборів – це важливий крок до деескалації напруги та відновлення безпеки кожного українця. Герман Ван Ромпей та Жозе Мануель Баррозу кажуть, що Євросоюз та міжнародні партнери готові надалі підтримувати Україну. Тим часом самі українці мають сприймати результати недільних виборів як новий старт для України.

Європейські високопосадовці зазначають, що з нетерпінням очікують на тісну співпрацю з новим українським президентом.

«Ми розраховуємо на подальше дотримання всіма сторонами зобов’язань Женевської угоди щодо виборчого процесу та їхніх результатів. Водночас ми вітаємо заяву (щодо виборів) з боку Російської Федерації», – кажуть європейські лідери.

Власне, Росія досі не зайняла офіційної позиції щодо визнання чи невизнання виборів в Україні, однак голова російського МЗС Сергій Лавров надіслав свій сигнал.

«Ми, як сказав президент (Володимир Путін), з повагою ставитимемося до результатів волевиявлення українського народу. Головне тільки, щоб і нинішня влада з повагою ставилася до своїх громадян, до народу та забезпечувала досягнення компромісних домовленостей, враховуючи інтереси всіх політичних сил, етнічних, релігійних груп. Без цього навряд чи щось вийде», – зауважив російський міністр.

Вибори відбулися завдяки разючим зусиллям влади Шульц

Першим із установ Євросоюзу офіційну заяву та привітання новообраного президента України зробив голова Європарламенту Мартін Шульц. Зі змістом його заяви Радіо Свобода ознайомив його речник Марцін Ґраєвський.

«Голосування організовані всупереч усьому, з разючим зусиллям з боку влади, показали чітку рішучість народу відкрити нову сторінку своєї історії, – цитує він голову Європейського парламенту. – Явка була високою, незважаючи на насилля та спроби залякувань. Настав час для припинення насилля в Україні. А під керівництвом нового президента Україні слід перейти до конституційного процесу, який створить уряд, де залучені всі сторони і який не відвернеться від жодного громадянина».

Мартін Шульц додає, що провів нещодавно конструктивні переговори із Петром Порошенком. «Його перемога вже у першому турі – це свідчення рішучого бажання людей відновити стабільність і мир після кількамісячного кривавого конфлікту», – каже він.

Провокації проросійських сепаратистів не завадили демократичним виборам

Із мирним волевиявленням українців, які «віддані принципам демократії та свободи», привітав і голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Він також звертає увагу на те, що, «попри провокації проросійських сепаратистів, злочинне насилля й тиск, вибори все ж визнані міжнародними спостерігачами такими, що відповідають інтернаціональним стандартам поваги до засадничих свобод».

«НАТО не визнає незаконної анексії Криму та підтримуватиме незалежність і територіальну цілісність України», – додає керівник Північноатлантичного союзу.

Ще у неділю ввечері свої вітання Україні надіслав генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд.

«Я вірю, що новий президент буде діяти рішуче, задля відновлення миру і демократії в державі. Він може розраховувати на Раду Європи, яка продовжуватиме підтримку Україну на шляху реформ, зокрема реформ Конституції», – заявив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG