Доступність посилання

ТОП новини

Із Яценюком, але без «Свободи» – яким буде уряд при Порошенкові?


Київ – Переговори на Донбасі, але не з терористами. Продаж бізнес-активів, але не «5-го каналу». Петро Порошенко обіцяє відновити мир і бути президентом усіх українців. Серед його пріоритетів – відновлення миру та проведення дострокових парламентських виборів. Свій перший закордонний візит він планує до Польщі, але готується також до переговорів із Росією.

Новообраний президент Петро Порошенко каже, що не збирається ініціювати відставку нинішнього глави уряду Арсенія Яценюка.

«По Конституції України, президентські вибори не тягнуть за собою відставку прем’єр-міністра. Я вважаю, що діяльність Арсенія Петровича на посаді прем’єр-міністра на даному етапі є вдалою», – заявляє він.

Разом з цим він розкритикував квотний принцип формування уряду та роботу силового блоку. З огляду на це в оточенні кандидата упевнені, що ставши президентом, Петро Порошенко неодмінно ініціюватиме відставку міністрів-силовиків. Також, вірогідно, що посади втратять міністри, які були делеговані в уряд партією «Свобода».
Якщо «Свобода» буде і далі закликати зупинити контрреволюцію, то це зайва підстава відмовитися від квотного принципу і вичистити партійних непрофесіоналів з уряду
Вадим Карасьов

«Якщо «Свобода» буде і далі закликати зупинити контрреволюцію, то це зайва підстава відмовитися від квотного принципу і вичистити партійних непрофесіоналів з уряду. І це, до речі, схвально зустріли б у суспільстві. Бо після того, як Тягнибок набрав півтора проценти голосів, а Порошенко ­– 55%, останній може робити все, що завгодно, бо в нього є колосальна довіра суспільства», – каже політолог Вадим Карасьов.

Хто очолить МЗС: Чалий, Клімкін, Дещиця?..

Глава держави пропонує кандидатури міністрів оборони та закордонних справ. В оточенні переможця виборів кажуть, що Петро Порошенко сам обіймав посаду міністра закордонних справ і має власні уявлення про кадровий потенціал відомства та його роботу.

Можливо, новим главою зовнішньополітичного відомства може стати колишній заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий, який довго співпрацює з Петром Порошенком, зокрема – і під час останніх виборів. Утім, не виключено, що зовнішньополітичне відомство очолить хтось із дипломатів важковаговиків, зокрема, називають чинного посла України в Німеччині Павла Клімкіна.

Чинний виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця навряд чи залишиться на посаді. На займаній посаді він радше здобуває авторитет, ніж може додати ваги зовнішній політиці, вважають в оточенні Порошенка. Зрештою, в умовах, коли доведеться починати переговорний процес із Москвою, міністр, який гостро конфліктував зі своїм російським колегою, може бути не на часі. Сам Петро Порошенко зазначає, що розглядає «перемовини з Росією як дуже важливий фактор». За його словами, «останній аргумент Росії полягав у тому, що в Україні немає законного президента, і цей аргумент тепер немає жодної сили».

Українці дали Порошенку кредит під високі відсотки – оглядач

В ЄС вітають українські вибори і чекають на співпрацю із новообраним главою держави, а також закликають Росію до діалогу із новим президентом. У свою чергу російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що готовий до діалогу з Петром Порошенком, але без посередників. Експерти прогнозують: порозумітися із європейцями буде доволі просто, натомість поступ на переговорах із росіянами – вельми проблематичний.

Що ж до внутрішніх проблем в Україні, то Петро Порошенко наголошує на необхідності насамперед відновити мир. За його словами, влада запропонує мешканцям Донбасу гарантії безпеки, гарантії використання російської мови та децентралізації влади, а сепаратистам, на яких немає крові – амністію. Водночас, із терористами переговори неможливі.

Між тим, суспільство чекає від Порошенка швидких результатів.

«Нинішня висока підтримка Порошенка – це не просто кредит довіри, а кредит під дуже високі відсотки. І невиплата може загрожувати боржнику дуже швидким судом із сумними наслідками», – зазначає політичний оглядач інформагентства УНІАН Тетяна Урбанська.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG