Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі хочуть ввести надзвичайний стан, у сепаратистів десятки заручників


Донецьк – Антитерористична операція в регіоні триває, вночі, за словами мешканців, лунали постріли у Макіївці. При цьому, лідери угрупування «ДНР» вчергове просять допомоги у Путіна, заявляючи, що Україна хоче скинути на них атомну бомбу. Водночас, ще одна місія ОБСЄ, яка зникла зі зв’язку, перебуваючи на Донеччині, знайшлась. І поки Верховна Рада отримала подання щодо введення надзвичайного стану в регіоні, в області дедалі погіршується громадсько-політична та криміногенна ситуація.

Ніч сьогодні минула відносно спокійно, були повідомлення про стрілянину в Макіївці, але масштабних боїв не велося. Вчора ввечері були опубліковані фото зброї, яку використовували бойовики в аеропорті Донецька.

Це не наша зброя, а завезена з Росії
Арсен Аваков


Голова МВС Арсен Аваков, який поділився інформацією через соціальні мережі, додав, що «це не наша зброя, а завезена з Росії: серійні номери, роки випуску, специфічні моделі».

Офіційно кількість знешкоджених в ході боїв останніх днів озброєних сепаратистів в регіоні досі не озвучують.

Кримінал і листи до Путіна

А от на тлі боротьби із бойовиками дедалі частішають факти мародерства і грабіжництва. Гіпермаркет, розташований біля аеропорту, розграбований, значно почастішали випадки привласнення транспортних засобів і нападів на людей на вулицях – про це звітує донецька міліція.

Час від часу донеччани скаржаться на невідомих, що приходять зі зброєю до крамниць, або самовільно зупиняють транспорт в місті, це все свідчить про анархію в лавах сепаратистів, яким доступна зброя.

Водночас, лідер угруповання «ДНР», визнаного Україною терористичним, Денис Пушилін вкотре звернувся до Володимира Путіна по допомогу. Кілька попередніх звернень – і усних, і письмових – були проігноровані президентом Російської Федерації.

Цього разу Пушилін попросив Путіна вберегти так звану «ДНР» від атомної бомби, що її, мовляв, Україна хоче скинути на Донеччину.

Згідно з висловлюваннями київських політиків, зокрема Юлії Тимошенко «ДНР» необхідно стерти з лиця землі, застосувавши проти неї атомну зброю
Денис Пушилін

«Згідно з висловлюваннями київських політиків, зокрема Юлії Тимошенко, – мовиться у листі до Путіна, – «Донецьку народну республіку» необхідно стерти з лиця землі, застосувавши проти неї весь арсенал озброєння, у тому числі і атомну зброю», – стверджують автори документа. Сепаратистських лідерів не зупинив факт, що висловлювання, до якого вони апелюють, стало загальновідомим за 10 років до появи так званої «республіки», а ще задовго до цього Україна відмовилась від ядерного статусу. Прикметно, що крім цього, у листі сепаратисти поскаржились, що світова спільнота підтримує київську владу, а не донецьких бойовиків.

Вчора позафракційним депутатом Миколою Рудьковським у Верховну Раді був внесений проект постанови щодо введення на Донбасі надзвичайного стану. Свою пропозицію він прокоментував Радіо Свобода.

Введення надзвичайного стану стабілізувало б ситуацію в цьому регіоні, розширило правові підстави для дій правоохоронних органів і дало можливість компенсувати збитки
Микола Рудьковський

«По-перше, введення надзвичайного стану стабілізувало б ситуацію в цьому регіоні, по-друге, розширило б правові підстави для дій правоохоронних органів, по-третє, це б дало можливість компенсувати збитки людям, які понесли втрати, як розбиті будинки і так далі за рахунок держави», – вважає народний депутат.

При цьому частина мешканців регіону, зокрема Донецька і Слов’янська, де ситуація наразі найбільш напружена, судячи із настроїв, вважає таке можливе рішення обґрунтованим. Люди говорять, що готові до більшої дисциплінованості заради допомоги українським військовим у наведенні ладу в регіоні. Інша ж частина явно не готова міняти свої звички, адже, попри небезпеку і попередження влади, на вулицях Донецька у ці дні достатньо перехожих, водночас далеко не всі підприємства Донецька зупинили роботу, щоб убезпечити співробітників.

Зникла місія ОБСЄ та 80 полонених

Вчора сталось чергове зникнення представників ОБСЄ в регіоні. Був втрачений зв’язок із одинадцятьма членами місії, що направлялись з Донеччини на Дніпропетровщину. Цього разу члени місії вийшли на зв’язок достатньо швидко, повідомляється на офіційному сайті організації.

А от групу з чотирьох представників місії ОБСЄ в Україну, яка зникла 26 травня, досі не знайдено. Міністерство закордонних справ України заявляє, що до викрадення місії має відношення одне з проросійських угруповань, наразі в МЗС повідомляють, що місце перебування місії невідоме.

Щодо інших заручників, то за словами священика одної з протестантських церков Донецька, який щойно повернувся із полону сепаратистів – Сергія Косяка, лише в будівлі обласної адміністрації в Донецьку знаходиться близько 80 заручників. Сам священик є одним з організаторів молитовного марафону за мир в Україні, який вже понад два місяці триває у Донецьку, з полону звільнився після жорстокого побиття. Ще одного священика, цього разу католицького, також вдалося звільнити напередодні. 27 травня польський священик Павел Вітек зник у Донецьку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG