Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: або домовленість із Росією про газ у понеділок, або Стокгольмський арбітраж


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Другий раунд переговорів у Берліні щодо ціни на газ із участю представників України, Росії та Європейського союзу сьогодні не мав результату, тому сторони зустрінуться втретє – у Брюсселі 2 червня, повідомив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у п’ятницю, відкриваючи засідання уряду.

За його словами, якщо й тоді домовленості не буде досягнуто, Україна подасть звернення до Стокгольмського арбітражу. Всі підготовчі процедури до подання завершені, для цього Україна оплатила рахунки, щодо яких немає спору, на суму 786 мільйонів доларів, зазначив прем’єр.

«Ціна в розмірі майже п’ятисот доларів США Україною ніколи не буде прийнята, і за такою ціною Україна ніколи не буде купувати газ», – наголосив Яценюк.


Раніше голова уряду заявляв, що звернеться до Стокгольмського арбітражу у випадку непідписання угоди між НАК «Нафтогаз» і «Газпромом» до 29 травня.

Росія стверджує, що загальний несплачений борг України за газ становить 4 мільярди доларів, і вимагала до сьогодні сплатити принаймні половину, 2 мільярди, і ще 750 мільйонів наступними днями як передумову продовження переговорів щодо ціни на газ.

Україна заявляє, що Росія в односторонньому порядку підвищила ціну на свій газ до неринкових рівнів, і домагається корекції цієї ціни в бік зниження. У Києві попереджали, що в разі незгоди Москви на це скаргу передадуть на розгляд Стокгольмського арбітражу, як передбачають чинні газові контракти 2009 року.
XS
SM
MD
LG