Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК залишила без розгляду скаргу кандидата в мери Одеси Гурвіца


Едуард Гурвіц, архівна фотографія
Едуард Гурвіц, архівна фотографія
Центральна виборча комісія України залишила без розгляду скаргу кандидата на посаду Одеського міського голови Едуарда Гурвіца про бездіяльність ТВК щодо встановлення результатів позачергових виборів мера Одеси.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті ЦВК.

«Обґрунтовуючи свої вимоги, суб’єкт звернення зі скаргою вказував на те, що ним вчинялися спроби оскаржити рішення, дії, бездіяльність дільничних виборчих комісій виборчих дільниць, розташованих у межах Київського, Малиновського, Суворовського районів міста Одеси, щодо підрахунку голосів виборців на цих дільницях до відповідних районних у місті Одесі територіальних виборчих комісій, які є неналежними суб’єктами розгляду таких скарг», – зазначили в ЦВК.

У Центральній виборчій комісії повідомили, що окрім того, у скарзі Гурвіц просив визнати неправомірною бездіяльність Одеської міської виборчої комісії, проте в ній йшлося про бездіяльність районних у місті Одесі територіальних виборчих комісій та фактично оскаржувалась постанова ТВК від 27 травня № 87 «Про визнання обраним Одеським міським головою Труханова Геннадія Леонідовича», а також її дії щодо офіційного оприлюднення результатів позачергових виборів Одеського міського голови в газеті «Одеський вісник».

«31 травня до Комісії надійшли доповнення до вказаної скарги, в яких Гурвіц просив визнати протиправною бездіяльність Одеської міської виборчої комісії, що полягає у нездійсненні контролю за додержанням та однаковим застосуванням законодавства України про місцеві вибори щодо дій секретаря міськради, виконуючого обов’язки Одеського міського голови Бриндака О.Б. стосовно скликання позачергової сесії міської ради 27 травня та посадових осіб газети «Одеський вісник» щодо опублікування повідомлення про скликання вказаної сесії», – йдеться в повідомленні.

«Вивчивши скаргу Гурвіца та додані до неї матеріали, Комісія відмовила в її задоволенні в частині вимоги щодо визнання протиправною бездіяльності Одеської міської виборчої комісії», – наголосили в ЦВК.

«Рішення прийняте у зв’язку з тим, що законодавство України не визначає механізмів та правових засобів реагування на можливі порушення вимог виборчого законодавства зазначеними суб’єктами та їх посадовими особами з боку міської виборчої комісії, що свідчить про відсутність підстав для визнання протиправною бездіяльності Одеської МВК», – додали в Центрвиборчкомі.

У решті вимог ЦВК залишила зазначену скаргу без розгляду по суті, оскільки уповноважена розглядати скарги лише щодо бездіяльності ТВК, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, а відтак, не є належним суб’єктом розгляду зазначеної скарги, пояснюється в повідомленні.

Водночас ЦВК зазначила, що згідно з частиною п’ятою статті 11 Закону виборчий процес з позачергових виборів Одеського міського голови 25 травня завершився у зв’язку з офіційним оприлюдненням результатів зазначених виборів у газеті «Одеський вісник» 27 травня.

«Особи, які брали участь у виборчому процесі, після його завершення втратили статус суб’єктів відповідного виборчого процесу і на момент розгляду скарги його вже не мають», – підсумували в ЦВК.

В Одесі під час виборів мера були зафіксовані масові фальсифікації, заявляла раніше прес-служба кандидата в мери цього міста Едуарда Гурвіца. За повідомленням, «встановлені факти свідчать про те, що технології фальсифікацій готувалися наперед».

Сам Гурвіц в ефірі Радіо Свобода завив, що були виявлені 15 тисяч бюлетенів, заповнених за його суперника, кандидата в мери міста Геннадія Труханова. Міліція їх вилучила, але скільки таких ще ходить по руках, невідомо, заявив кандидат, якому екзит-поли прогнозували перемогу на виборах мера Одеси.
XS
SM
MD
LG