Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіонат світу з футболу в Бразилії – не лише голи, очки і медалі


Київ – Понад місяць триватиме фінальний турнір чемпіонату світу з футболу, що почнеться 12 червня на батьківщині найбільш титулованої футбольної країни світу – Бразилії. Очікуючи видовищних матчів і сенсаційних результатів, фахівці констатують, що на таких престижних турнірах борються не лише за спортивні перемоги. Особливо це показала Зимова Олімпіада в Сочі, використана російською владою у пропагандистських цілях. На чемпіонаті у Бразилії теж не обійдеться без політичного піару, зазначають експерти.

Ювілейний 20-й чемпіонат світу з футболу традиційно стартує не відразу з матчу, а з церемонії відкриття, в центрі уваги якої буде американська актриса, співачка Дженіфер Лопес. У шоу, що триватиме близько півгодини, візьмуть участь 600 артистів, зокрема гімнасти і майстри капоейри (бразильського бойового мистецтва з елементами танцю, музики і акробатики). Пісня «Ми єдині» (We Are One) у виконанні Джей Ло, а також кубинського репера Пітбуля і бразильської співачки Клаудії Лейтте завершить урочисту церемонію відкриття.

І потім почнеться, власне, футбол. Першими на поле стадіону «Арена Коринтианс» у місті Сан-Паулу вийдуть господарі турніру – п’ятиразові чемпіони світу бразильці та команда Хорватії (це буде о 23-й годині за київським часом).

Шанс для Мессі

Серед 32 команд цього Мундіалю немає збірної України, яка поступилася у стикових відбірних матчах команді Франції. Більшість оглядачів називають фаворитами першості дві південноамериканські команди – господаря, Бразилію, а також Аргентину, чий лідер Ліонель Мессі має практично всі головні трофеї світового футболу, крім найпрестижнішого титулу – чемпіона світу. Конкуренцію латиноамериканцям може скласти переможець попереднього Мундіалю, а також тріумфатор Євро-2012 і Євро-2008 збірна Іспанія, але за всю історію чемпіонатів світу, починаючи з 1930 року, європейські футболісти жодного разу не вигравали турнір, який проводили у Латинській Америці.

Український футбольний оглядач Артем Франков не хотів би підтвердження більшості прогнозів і за відсутності збірної України сподівається на сенсаційні результати першості. Його, як він висловився, «особисті фаворити» – команди Кот-Д’Івуару та Бельгії.

«Якщо переможе Бразилія на цьому своєму домашньому чемпіонаті, це буде настільки нудним, що з точки зору журналіста не матиме права на існування. Це ж саме стосується можливої перемоги збірної Іспанії, яка просто всіх задовбала своїми перемогами», – стверджує оглядач.

«Своє слово прагнуть сказати в таких випадках політики»

Чемпіонат світу з футболу в Бразилії відбувається за кілька місяців після Зимової Олімпіади в російському місті Сочі – ще одного з двох найпрестижніших спортивних форумів нинішнього року. На думку соціопсихолога Віктора Пушкаря, показала наївність знаменитого гасла з «Оди спорту» засновника Олімпійських Ігор сучасності П'єра де Кубертена «О спорт, ти – мир!». Спорт не існує поза політикою і використовується державами-організаторами передусім не для голів, очок, секунд, а у пропагандистських цілях. Насамперед це стосується країн, в яких є проблеми із дотриманням демократії. Як вважає Віктор Пушкар, сочинська Олімпіада була схожа в цьому плані із літніми Іграми 1980 року в радянській Москві, а також із Іграми 1936 року в столиці нацистської Німеччини – Берліні.
Коли я дивився нарізки з Олімпіади в Сочі, то там була очевидна паралель із московською Олімпіадою і менш очевидна паралель із Олімпіадою, яку влаштовував рейх
Віктор Пушкар
«Своє слово прагнуть сказати в таких випадках політики. І коли я дивився, наприклад, нарізки з Олімпіади в Сочі, то там була по-перше, очевидна паралель із московською Олімпіадою, а по-друге менш очевидна паралель із Олімпіадою, яку влаштовував рейх», – зауважив соціопсихолог.

Футбол, як найпопулярніший вид спорту, теж не залишається осторонь політики. Бразилія, звісно, жодним чином не гітлерівська Німеччина, але і в ній проводять Мундіаль не лише заради медалей, зазначає Артем Франков.

Там зроблять великий акцент на тому, що Бразилія – передова держава у різних галузях. А також акцент на тому, що Бразилія взагалі здатна організовувати спортивні форуми такого рівня
Артем Франков
«Ви зверніть увагу на те, якою планується церемонія відкриття чемпіонату світу з футболу! Там зроблять великий акцент на тому, що Бразилія – передова держава у різних галузях. А також акцент на тому, що Бразилія взагалі здатна організовувати спортивні форуми такого рівня. Особливо із Літніми Олімпійськими іграми, які відбудуться за два роки теж у Бразилії – у місті Ріо-де-Жанейро. Тобто, політики там дуже і дуже багато», – констатує Артем Франков.

Призовий фонд чемпіонату світу з футболу в Бразилії є рекордним – 576 мільйонів доларів. Це на третину більше, ніж на попередній першості, проведеній чотири роки тому в Південноафриканській республіці. Переможець Мундіалю в Бразилії отримає від ФІФА 35 мільйонів доларів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG