Доступність посилання

ТОП новини

Газові переговори безрезультатні, можуть продовжитися в неділю – Продан


Тристоронні газові переговори в суботу в Києві закінчилися безрезультатно, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

За його словами, які передає агентство «Інтерфакс-Україна», наступний етап переговорів може відбутися в неділю вранці на пропозицію єврокомісара з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера.

Єврокомісар, зі свого боку, підтвердив можливість продовжити переговори в неділю зранку й на питання щодо можливості компромісу сказав, що шанс на це є, якщо сторони плідно попрацюють.

Третій учасник переговорів, голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер, залишив місце зустрічі без ніяких коментарів.

Перед початком зустрічі Юрій Продан повторив, що Україна продовжує наполягати на ціні у 268,5 доларів за тисячу кубометрів російського газу, але готова на компроміс щодо тимчасової ціни у 326 доларів. Росія ж заявляла, що може погодитися тільки на ціну у 385 доларів, і то завдяки знижці на 100 доларів від основної ціни у 485 доларів, а не шляхом перегляду самої ціни.

Кілька попередніх кіл українсько-російських газових переговорів за посередництва Європейського союзу ні до чого не привели. Україна, зокрема, відхилила російську пропозицію надати знижку в ціні на газ, заявивши, що такий підхід політичний, а не ринковий.

Україна, яка значно заборгувала за російський газ, іще з часів попередньої влади, заявляє, що оплатить борги, як тільки буде визначена ринкова чи принаймні тимчасова ціна на цей газ. За словами Києва, після того, яка Росія останнім часом скасувала дві знижки в ціні на газ, ця ціна не відповідає реаліям ринку й є надто високою. Москва погрожує запровадити для України передоплату за газ уже з понеділка. Київ каже, що подасть суперечку на розгляд Стокгольмського арбітражу, а тим часом готується до можливого припинення постачань російського газу.
XS
SM
MD
LG