Доступність посилання

ТОП новини

МЗС і Міноборони: головна вимога до Росії – захистити кордон від терористів і вплинути на них


Україна «разом із усім міжнародним співтовариством очікує від Росії реальної і діяльної підтримки мирного плану президента України, ефективного захисту кордону від терористів та застосування всього безумовного впливу на незаконні терористичні угруповання на сході країни для негайного припинення вогню та складення ними зброї», заявили в неділю Міністерство закордонних справ і Міністерство оборони.

Будь-яке заохочення терористів матиме критичні наслідки, наголошено в їхній спільній заяві.

Україна звертається до всіх іноземних партнерів із закликом підтримати її послідовні зусилля для відновлення миру та безумовну реалізацію положень Женевської заяви від 17 квітня всіма її сторонами, і головна вимога, згадана вище, стосується Росії, наголосили зовнішньополітичне й оборонне відомства.

Курс на встановлення миру дотримується Україною неухильно. Позиція голови української держави знайшла одностайну підтримку всього міжнародного співтовариства. Тим часом «у відповідь на ініціативи, здатні відновити мир, бойовики та терористи продовжили збройні атаки, зухвало порушуючи умови перемир’я», мовиться в заяві.

В ній також зазначено, що лише за одну ніч на неділю сили незаконних збройних формувань вчинили одинадцять обстрілів позицій Збройних сил України біля Краматорська, Слов’янська, Артемівська та інших міст. Упродовж дня бойовики зробили послідовну серію нападів і мінометних штурмів на українських прикордонників біля Червонопартизанська, Бірюкового та Ноздрівки на Луганщині. Провокації продовжуються.

«Бандитські замахи терористів, націлені на ескалацію становища, вимагають негайного і рішучого міжнародного засудження», – заявили МЗС і Міноборони.

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові в неділю з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом висловив підтримку планові мирного врегулювання в Україні президента Петра Порошенка, повідомили прес-служби трьох керівників. При цьому в апаратах Меркель і Олланда наголосили, що Путін мав би забезпечити повний контроль за українсько-російським кордоном, «щоб відвернути проникнення військового спорядження і озброєних осіб», і попросили його підтримати мирні переговори в Україні, повідомили у французького керівника. В повідомленні Кремля про ці моменти розмови не згадали, натомість повідомили про вимогу Росії до України про «негайний початок переговорів між київською владою і представниками протестних регіонів».

Від вечора п’ятниці, відповідно до мирного плану президента України, українські силовики дотримуються режиму тимчасового одностороннього припинення вогню проти збройних проросійських сепаратистів, які діють на частині територій Донецької і Луганської областей. Водночас вони відповідають вогнем на провокації бойовиків, але не йдуть на активні наступальні дії. Сепаратисти тим часом не припиняють нападів, попри оголошене припинення вогню.
XS
SM
MD
LG