Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов заперечує запрошення Медведчука і Шуфрича в посередники


Зустріч у Донецьку 23 червня 2014 року
Зустріч у Донецьку 23 червня 2014 року

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов заперечує, що запрошував колишнього голову адміністрації президента Віктора Медведчука і народного депутата від Партії регіонів Нестора Шуфрича для посередництва в переговорах про врегулювання ситуації на сході України, повідомила сьогодні прес-служба голови парламенту.

У відповідь на заяву Шуфрича, ніби його і Медведчука попросив узяти участь у таких переговорах Турчинов, іще коли він виконував обов’язки президента, прес-служба заявила: «Перебуваючи на посаді виконувача обов’язків президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов не вів переговорів із терористами. Про це Олександр Турчинов публічно заявляв під час спроб терористів висувати ультиматуми українській владі. Саме тому йому ніколи не потрібні були жодні посередники».

Учора Шуфрич заявляв, що його і Медведчука запросив до посередництва в переговорах тодішній керівник держави Турчинов. Він також додав, що цю ж місію продовжили і після вступу на посаду президента Петра Порошенка, і в нового президента теж була така сама позиція щодо цього посередництва.

Раніше про підстави участі Медведчука і Шуфрича на цих переговорах, що відбулися в Донецьку 23 червня, були найрізноманітніші повідомлення. Зокрема, в Раді національної безпеки і оборони не змогли цього пояснити, в Організації з безпеки і співпраці в Європі заявили, що представники сепаратистів назвали Медведчука своїм представником, сам Медведчук це заперечив, але не пояснив, кого він представляв. Урешті канцлер Німеччини Анґела Меркель запропонувала надати Вікторові Медведчуку функції посередника для забезпечення роботи тристоронньої групи України, Росії й ОБСЄ.

23 червня в Донецьку відбулася, за офіційним визначенням, зустріч тристоронньої групи з участю представників України (колишній президент Леонід Кучма), ОБСЄ (спеціальний представник голови організації Гайді Тальявіні) і Росії (російський посол в Україні Михайло Зурабов). Водночас на зустрічі були присутні також представники донецьких і луганських сепаратистів, Віктор Медведчук, Нестор Шуфрич і Олег Царьов як лідер проросійського сепаратистського руху «Південний схід». Президент Петро Порошенко називає ту зустріч «консультаціями тристоронньої контактної групи».

Наприкінці минулого тижня, в неділю, прес-служба Кремля повідомляла, що президент Росії Володимир Путін «вітає інформацію про початок попередніх контактів лідера громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука в Донецьку й Луганську». Медведчук визнає, що має з Путіним близькі особисті стосунки, зокрема, в ефірі Радіо Свобода він підтвердив, що є кумом нинішнього російського керівника.

XS
SM
MD
LG