Доступність посилання

ТОП новини

Що робитимуть мусульмани Криму протягом місяця Рамазан


Мустафа Чауш

Сімферополь – Для мусульман всього світу цими вихідними почався священний місяць Рамазан (або Рамадан). Протягом цього періоду мусульмани дотримуються суворого посту, який забороняє вживання води та їжі у день. Інша особливість цього місяця для прибічників ісламу – прагнення духовного очищення через молитви, позбавлення від поганих думок та допомога іншим людям. Найбільша спільнота мусульман України традиційно мешкає в Криму.

Одна з найважливіших складових місяця Рамазан – ораза, тобто піст, триватиме 30 днів. Протягом цього періоду мусульмани мають повністю утримуватися від вживання їжі та пиття у світлий час доби. Відновлювати енергетичні запаси організму можна лише у суворо визначені для цього години.

«Пророк Мухаммад наказав нам тримати піст у місяць Рамадан. За піст в нас спитають під час суду. Перші дні, може, якось складно, а потім нормально», – розповідає мешканець Сімферополя Абдурахман Меджітов.

Піст у священний для мусульман місяць є одним з п’яти стовпів ісламу та вважається обов’язковим для правовірних. Від його дотримання звільняються літні та хворі люди, неповнолітні діти, вагітні жінки й матері-годувальниці. Також від посту звільняються ті, кого Рамазан застав у дорозі.

«Людина, яка обмежена у їжі та питті, розуміє людей, що страждають», – вірянка

Жителька кримського міста Бахчисарай Ельвіра Ібраїмова переконана, що повна відмова від простих людських потреб навіть у спекотні та виснажливі літні дні дає можливість вірянам випробувати силу своєї віри, виховують та вчать людей бути кращими.

«Людина, яка місяць обмежена у їжі та питті, вона розуміє людей, що страждають. Душа її нібито набуває м’якості та милосердя. І звісно, така людина прагне більше допомагати іншим людям. Це виховне значення. Якщо взяти фізіологічне значення, організм очищується. Виходить, це плюс його здоров’ю», – роз’яснює кримська мусульманка.

Під час посту не можна лаятися, обманювати, злитися й лихословити. Протягом місяця Рамазан мусульмани повинні робити добрі справи, допомагати хворим, робити пожертвування і роздавати милостиню у межі своїх можливостей. Обов'язковим пожертвуванням є фітр – певна сума грошей, яку роздають тим, хто потребує допомоги. Розмір фітра визначається регіональними духовними управліннями з урахуванням місця проживання та життєвого рівня конкретного регіону. За рішенням Духовного управління мусульман Криму цього року розмір обов'язкового пожертвування складе 100 рублів з мусульманина.

По закінченні місяця Рамазан настає один з двох головних свят мусульман – Ораза-байрам або свято розговіння, яке відзначається три дні. У цей час мусульмани ходять один одного в гості, відвідують родичів, пригощають солодким і дарують подарунки дітям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG