Доступність посилання

ТОП новини

Прихильники проросійських сепаратистів шукають підтримки Заходу у соцмережах


Сепаратисти в Україні намагаються донести свої повідомлення до англомовної аудиторії, Донецьк, 10 квітня 2014 року
Сепаратисти в Україні намагаються донести свої повідомлення до англомовної аудиторії, Донецьк, 10 квітня 2014 року

Гленн Кейтс

Голос за кадром зйомки підписання Угоди про асоціацію з Європейський союзом у Брюсселі сухо повідомляв англійською мовою, що Україна погодилася на низку торговельних угод з ЄС. Голос з сильним російським акцентом додав, здавалося б, нічого не значуще зауваження: «Нагадаємо, що Палестинська адміністрація підписала Угоду про асоціацію з ЄС в 1997 році».

А далі до Вашої уваги відеосюжет зі щоденного випуску новин «Південного фронту», групи, яка підтримує проросійських сепаратистів на сході України. Відео, яке починається з необґрунтованої інформації, що «масове вбивство мирних жителів (українською армією – ред.) продовжується», є частиною стратегії сепаратистських прихильників розширити сферу свого впливу за межі російськомовних громадян.

Від початку масових акцій протесту минулого року в Києві прихильники Майдану використовували англомовні соціальні мережі, щоб поширювати свої повідомлення. Англомовна сторінка EuromaidanPR у Twitter має майже 35 тисяч фоловерів, а кілька англомовних сторінок руху в Facebook мають десятки тисяч прихильників.

Проросійська точка зору на англійській мові поширюється, в основному, лише RT, російським державним багатомовним інформаційним каналом, також відомим як Russia Today.

А нещодавні зусилля прихильників сепаратистів у соціальних мережах спрямовані на привертання широких мас. З початку червня десятки тисяч людей вже написали твіти з хештеґом #savedonbasspeople, врятуйте людей Донбасу. Ці твіти часто супроводжуються фотографіями дітей, які тримають написані англійською мовою від руки плакати, що звинувачують українську армію у насильстві на сході України.

За оцінками ООН, із квітня місяця, коли проросійські сепаратисти почали займати будівлі у Донецьку і Луганську, внаслідок збройного протистояння загинуло понад 400 осіб – це військовослужбовці, бойовики та мирні жителі.

Англомовна сторінка «Південного фронту» у Facebook, яка має трохи більше ніж 11,5 тисяч прихильників, – це суміш ретельно відібраних «новин» з регіону, як правило, з таких джерел, як російський новинний інтернет-канал LifeNews, котрий, за деякими даними, має зв’язки з російськими спецслужбами, а також антиукраїнські та антизахідні меми.

Наступне повідомлення, яке припускає, що українська армія робить мішенню лише школи, фабрики, будинки, старих жінок і дітей, на час підготовки цього матеріалу поширили 286 осіб.

Сторінка «Південного фронту» також використовується для організації роботи волонтерів за межами Росії та України.

Вміст сторінки наразі перекладається принаймні на три інші мови – польську, угорську і німецьку. Але на нещодавній заклик про допомогу, відгукнулися волонтери, які запропонували перекласти сторінку на словацьку, чеську, французьку, іспанську, італійську, литовську і норвезьку мови.

Поки не зрозуміло, хто керує групою, а також, чи отримує вона зовнішнє фінансування. Адміністратори не відповіли на запити кореспондента Радіо Свобода ні у Facebook, ні у Twitter.

Прихильники, які залишають коментарі на сторінках групи, скоріш за все, знаходяться в Європі і мають радикально антиєвропейські настрої.

Москва прихильно ставиться до неформальних євроскептичних і крайніх правих партій. Деякі з них, у свою чергу, підтримали дії Росії в Україні, зокрема Національний фронт Франції і угорська партія Йоббік.

Угорські демонстранти спалили та розтоптали прапор ЄС, Будапешт, січень 2012 року.
Угорські демонстранти спалили та розтоптали прапор ЄС, Будапешт, січень 2012 року.

Так, дискусія одного з повідомлень «Південного фронту» рясніє антисемітськими висловлюваннями, коли користувачі з Сербії, Словенії, Італії, Німеччини та Угорщини обговорюють свою підтримку Росії і висловлюють зневагу до ЄС.

«Я з Європи, але я не люблю Європу», – пише Ніколо Ловріч, який каже, що справжню любов має до Росії і «Новоросії». Він також попереджає інших, щоб вони не довіряли президенту України Петру Порошенку, бо він є «сіоністським гравцем» Ізраїлю і США.

Користувач із Франції, який раніше зголосився робити переклади сторінки на французьку мову, у повідомленні розповів Радіо Свобода, що інформація Москви переконала його в тому, що саме Україна «покладається на фашистів».

«Так що я не вигадую, що на Заході Україні погані, а на Сході – гарні хлопці. Це ближче до правди, ніж те, що я чую від західних ЗМІ», – написав 29-річний вчитель, який попросив на називати його імені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG