Доступність посилання

ТОП новини

Японія зможе використовувати військо за кордоном


Сіндзо Абе, прем’єр-міністр Японії
Сіндзо Абе, прем’єр-міністр Японії

Уряд Японії затвердив ключову зміну в безпековій політиці, давши дозвіл силам самооборони на військові операції поза межами країни. Згідно тексту повоєнної конституції, Японії заборонено використання збройних сил в конфліктах окрім випадків самооборони. Але нове формулювання дозволяє використання сил для «колективної самооборони», що дозволить використовувати військо і для захисту союзників від нападу.

Японська конституція, ухвалена після завершення Другої світової війни, яка, до речі, офіційно завершилась саме капітуляцією Японії, забороняла використання сил самооборони за межами країни. Хоча певні підрозділи японських сил самооборони все ж таки брали участь у миротворчих операціях під егідою ООН.

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе запевняє, що зміна у конституції має мирний характер.

«Це жодним чином не міняє норму конституції – йдеться про мінімально потрібні норми для нашої самооборони, – каже Абе. – Це зроблено для того, аби впевнитись, що ми готові до будь-яких заходів для захисту народу і для забезпечення миру згідно з нашою конституцією».

Хвиля протестів

Опозиція в Японії гостро критикує рішення уряду, яке може змінити пацифістську повоєнну конституцію – зокрема статтю 9, яка забороняє використання сил самооборони за межами Японії.

«Ми не можемо з цим погодитись. Ніколи. Це – абсурд. Давайте разом захищати цю миролюбну країну», – заявляє депутат парламенту від опозиційної Демократичної партії Сьоїті Кондо.

Акції протесту проти внесення змін до тексту конституції відбулися у Токіо. Один з протестувальників навіть здійснив акт самоспалення в центрі японської столиці.

Як каже інший протестувальник, Йосіхіто Мурата, який пам’ятає Другу світову війну, Японія і Азія в цілому заплатили високу ціну за мир.

«Нинішня конституція є результатом понад трьох мільйонів японських жертв і понад 20 мільйонів жертв війни в Азії. Ми це маємо більше цінувати», – зауважує він.

Занепокоєння сусідів

Зміни до японської конституції непокоять сусідів Японії. Японія має територіальні суперечки з Китаєм та Росією.

Між Токіо та Москвою й досі не підписаний мирний договір після завершення Другої світової війни через незгоду Японії з анексією тодішнім СРСР чотирьох невеликих островів південних Курил, які в Японії називають «північними територіями».

Проти змін японської конституції виступає й Південна Корея, територія якої під час Другої світової війні була окупована японським військом.

Речник корейського дипломатичного відомства Но Ван Іль пояснює: «Наш уряд ніколи не погодиться на застосування Японією права на самооборону, якщо воно стосуватиметься корейського півострова, без нашого прохання або згоди. Це не повинно завдати шкоди регіональному миру та стабільності в рамках союзу між США та Японією. Водночас треба зберегти дух мирної конституції, який існував 60 років».

Токіо вже кілька десятків років має договір про взаємодопомогу з галузі оборони зі Сполученими Штатами, і критики змін до конституції кажуть, що цього достатньо для гарантування безпеки Японії.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG