Доступність посилання

ТОП новини

В уряді Яценюка мінятимуть міністрів – експерт


На уряд Арсенія Яценюка чекають кадрові зміни, запевняють експерти. Крім анонсованого президентом Петром Порошенком посилення силового блоку Кабінету міністрів, може відбутися ротація міністрів економічного блоку, кажуть вони. Уряду вдалося забезпечити стабілізацію економіки України, утім в частині її реформування та боротьби з корупцією досягнення значно менш помітні, констатують експерти.

Уряд виконав задачу мінімум – забезпечив макроекономічну стабілізацію. Водночас, Кабінет міністрів недостатньо ефективно спрацював щодо організації АТО, тому в першу чергу відбудуться перестановки у силовому блоці. Є нарікання і на роботу економічного блоку уряду – так і не відбулося очікуваних реформ, відзначає у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Відтак, на його думку, найближчим часом з уряду може піти міністр економічного розвитку Павло Шеремета.

Дуже талановита людина, популярна людина в експертних колах, висуванець Майдану. І що? Поки ніяких серйозних економічних реформ. Чи не тягне пан Шеремета?
Володимир Фесенко

«Дуже талановита людина, популярна людина в експертних колах, висуванець Майдану. І що? Поки ніяких серйозних економічних реформ. Чи не тягне пан Шеремета? Одна справа бути економістом-експертом, інша справа бути сильним ефективним адміністративним керівником. Тут немає нічого поганого. Кожен має займатися своєю справою. Не всі мають управлінські здібності. Можливо, це провина не тільки пана Шеремети, можливо, в уряді не вистачає ядра реформаторів і один міністр економічного розвитку не може цього зробити», – каже Фесенко.

За словами Володимира Фесенка, уряд не спрацював і щодо боротьби з корупцією. Попри те, що Тетяну Чорновол призначили урядовим уповноваженим по боротьбі з корупцією, їй не надали відповідних повноважень і не створили для цього напрямку роботи відповідного апарату. Натомість є поки що непідтверджені повідомлення про те, що нові міністри намагаються опанувати старі корупційні схеми, зауважує експерт.

Відтак, квотний принцип призначення міністрів не працює, констатує експерт. На думку Фесенка, до формування уряду потрібно підходити технократично, а для цього потрібно визначити нову кадрову політику.

Перший віце-прем’єр має стати координатором реформ – Фесенко

Тим часом, нагадує Володимир Фесенко відбуваються дискусії щодо кандидатури на посаду першого віце-прем’єр-міністра. Саме ця людина могла би стати координатором реформ, припускає він.

Серед обговорюваних кандидатів на цю посаду є голова правління ВАТ Миронівський хлібопродукт, мільярдер Юрій Косюк, який ніби то вже дав згоду на своє призначення. Це був би вже третій мільярдер на високій державній посаді у нинішній українській владі, зауважує Фесенко. Утім, діяльність перших двох: президента Петра Порошенка і голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського – знаходить підтримку у населення і має переважно позитивні оцінки, вважає він.

«Косюк має репутацію ефективного, креативного, інноваційного менеджера. Якщо він це зможе зробити не лише у своєму бізнесі, а й у державному управлінні, якщо він зможе стати рушійною силою реформ, координатором реформ, а як людина бізнесу він має розуміти які економічні реформи нам потрібні, тоді це може принести користь країні», – припускає Фесенко.

Про відсутність помітних реформ та результатів боротьби з корупцією Радіо Свобода говорить і економічний експерт Ільдар Газізуллін. Утім, треба враховувати, що більше уваги останнім часом приділяли політичний ситуації, ситуації на Сході, що ускладнювало бізнес-клімат та умови роботи з інвесторами, нагадує він. Зрештою, роботу уряду Яценюка експерт оцінює «на трієчку» за п’ятибальною шкалою і додає, що ефективність роботи міністерств залишається на тому ж рівні, що й до Майдану. На його думку, так відбувається через те, що не змінилася система державного управління, у якій дуже ускладнені комунікації між міністерствами.

У деяких міністерствах були призначені за політичними квотами люди, які є дуже неадекватними і які вже встигли налаштувати проти себе основних учасників ринку
Ільдар Газізуллін

«У деяких міністерствах були призначені за політичними квотами люди, які є дуже неадекватними і які вже встигли налаштувати проти себе основних учасників ринку. Є проблемні міністри. І там, можливо, треба робити якісь висновки», – зазначає Газізуллін.

Експерти сходяться на тому, що ротація в уряді все ж потрібна і вона відбудеться. Водночас, зазначають вони, в Україні відчувається кадровий дефіцит, людей на заміну малоефективних міністрів знайти буде непросто.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG