Доступність посилання

ТОП новини

Діти з Прилук підтримали українських військових оберегами й малюнками


Київ – Жителі містечка Прилуки, що на Чернігівщині, долучились до волонтерських ініціатив на підтримку українських вояків. Прилучани передають учасникам антитерористичної операції харчі, взуття, бронежилети, медикаменти. А діти зібрали для бійців обереги і малюнки, які місцеві волонтери незабаром передадуть у зону АТО.

«З нами – Бог, за нами – Україна!». Під цим гаслом свого часу у бої за Україну вирушали козаки Прилуцького полку. Нині ці слова об’єднали різні покоління мешканців Прилук, які допомагають українським воякам у зоні АТО.

Також своєрідним символом єднання поколінь, минулого і сьогодення стала ініціатива – зібрати християнські обереги. З подібними оберегами, зібраними у маленьких шкіряних мішечках, згідно з письмовими історичними джерелами, прилуцьке козацтво виступало у бойові походи. Про це Радіо Свобода розповіла волонтерка Галина Єремеєнко:

Вихователі і діти у дитсадках створили обереги для бійців, і цей процес продовжується
Галина Єремеєнко

«Вихователі і діти у дитсадках створили обереги для бійців, і цей процес продовжується. У цьому маленькому мішечку знаходяться ікона Георгія Переможця, текст однієї з молитов, яка закликає кожного солдата повернутись додому, а також маленький шматочок плахти з мощів Святого Феодосія», – каже волонтерка.

«Дяді солдати» – герої для малюків

Школярі і вихованці дитсадків також створюють і передають воякам малюнки. Веселі яскраві дитячі твори волонтери везуть як у зону АТО, так і прикордонникам у Чернігівській області, розповів прилуцький художник Анатолій Риженко. Він проводить майстер-класи для школярів і малечі з дитсадків, а потім допомагає оформлювати малюнки. За його словами, діти відчувають на підсвідомому рівні, як треба малювати і як підписувати малюнки. «Дяді солдати» – їхні герої, а сам художник – беззаперечний авторитет.

«Я з ними (з дітьми) чи не щодня займаюсь, сам їм тему даю. Вони із задоволенням виконують мої завдання і кажуть, що, мовляв, це ж справжній художник до нас прийшов. Я для них авторитет», – каже Риженко.

З Прилук для участі в АТО відправили близько п’ятисот чоловіків

Якщо говорити про дорослих містян, то у приватних майстернях Прилук майстри шиють одяг і взуття для бійців, збирають продукти харчування і медикаменти для учасників АТО і для бійців військових частин, які розташовані поруч з містом.

Міський голова Прилук Дмитро Барнаш вважає, що варто підтримувати будь-яку ініціативу, спрямовану на допомогу воякам. Тим більше, що з Прилук для участі в АТО відправили близько п’ятисот чоловіків.

Багато наших матерів відправили своїх дітей на цю неоголошену війну. Це стало поштовхом – і Прилуки у перші ж дні цієї війни почали збирати речі, продукти харчування
Дмитро Барнаш

«Бачите, багато наших матерів відправили своїх дітей на цю неоголошену війну. Це стало поштовхом – і Прилуки у перші ж дні цієї війни почали збирати речі, продукти харчування і так далі. Допомога була суттєва», – розповідає Барнаш.

Дитячі обереги і малюнки солдати тримають біля серця, для них це уособлення того, за що вони воюють, що вони обороняють, зазначають психологи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG